Poezia aduce oamenii împreună! Alătură-te comunității sensibililor la cea de-a V-a ediție a proiectului „Poezia în oraș” – din 15 aprilie în întreaga Polonie!
Probabil că nu există astăzi o noțiune mai importantă decât „comunitatea”. Mai ales acum, când sentimentul de responsabilitate colectivă pentru oamenii din jurul nostru a devenit unul dintre instrumentele însemnate în lupta cu pandemia. Este motivul pentru care temei comunității îi este dedicată ediția din acest an a proiectului „Poezia în oraș”, în cadrul căruia își spun cuvântul 20 de poete și poeți europeni. Organizatorul – Asociația Institutelor Culturale Naționale Europene, clusterul varșovian – și-a propus ca între 15 aprilie și 15 mai să ducă poezia în fiecare colț al Poloniei.
Trebuie să găsești pe cineva în care / poți să ai încredere – scrie unul dintre poeții prezentei ediții a proiectului. Aceste două versuri redau perfect ideea subiectului abordat de această dată. Nesiguranța vremurilor contemporane, legată nu numai de pandemia care domnește de mai bine de un an, dar și de complicațiile geo-politice sau schimbările climatice, petrecute sub ochii noștri, ne fac să căutăm ajutorul și liniștea în comunitate. Din fericire le și găsim. Ultimul an este plin de inițiative minunate care demonstrează forța comunității. Tot acest spectru de emoții se regăsește în poemele care participă la acțiunea „Poezia în oraș”.
Vă invităm la întâlnirea anuală cu poezia. În 2021, voci poetice diferite fac apel la înțelegerea semnificației rolului societății în aceste vremuri nesigure.Ideea de comunitate este mesajul ediției din acest an al „Poeziei în oraș” și este strâns legată de noțiuni precum integrarea socială, toleranța, dreptatea, nediscriminarea – valori, pe care le împărtășim ca state membre UE. Să ne oprim o clipă pentru a citi și a asculta vocea poetelor și poeților – cuvintele lor pot avea puteri tămăduitoare – spune José Luis Perales García, directorul Secției Culturale a institutului Cervantes din Varșovia și președinte EUNIC Varșovia.
Din nou Orașul Varșovia este co-organizator al acțiunii. În aceste vremuri pandemice este important tot ce ne leagă. Datorită culturii se creează o comunitate bazată pe solidaritate și grijă reciprocă. În poezie fiecare găsește ceva pentru sine: alinare, emoții și acel fel de sensibilitate care ne permite să privim lumea din altă perspectivă – spune primarul capitalei poloneze, Rafał Trzaskowski.
Spațiul în care se face auzită poezia din 20 de țări este – la fel ca anul trecut – preponderent internetul. În acest an, în proiect s-au reunit Austria, Cehia, Estonia, Flandra, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia și Ucraina. Lucrările autoarelor și autorilor din aceste state pot fi citite, ascultate sau văzute pe paginile de internet și de Facebook ale proiectului, pe diversele profiluri ale bloggerilor literari, vlogerilor, instagramerilor, YouTube-erilor, scriitorilor și pe numeroase fan pages legate de cărți și literatură. De asemenea, pe Spotify este accesibil un playlist cu toate poemele actualei ediții.
Proiectul are și o componentă tradițională, prezentată în spațiul public urban – o expoziție în aer liber, găzduită de ICR Varșovia în spațiul exterior din imediata proximitate a clădirii Institutului și Ambasadei României. Sub forma unor planșe de format mare, expoziția cuprinde creațiile celor 20 de poeți europeni în variantă bilingvă, în original și traducere poloneză, precum și fotografiile și notele biografice ale poeților și traducătorilor lor.Expoziția este deschisă începând din 15 aprilie.
Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al proiectului și este mândru să prezinte două poete de limbă română: Moni Stănilă (România) și Liliana Armașu (Republica Moldova). Vă îndemnăm să le citiți și ascultați poemele, să le vizionați în expoziția în aer liber, deschisă pe str. Chopina 10 din Varșovia!
Moni Stănilă (n. 1978, Timiș) a studiat teologie și litere. Din 2011, organizează, împreună cu Alexandru Vakulovski, cenaclul Republica. A publicat cinci cărți de poezie: Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (2009), Sagarmatha (2012), Colonia fabricii (2015), O lume din evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni (2017), Ale noastre dintru ale noastre (2020); două romane: Al 4-lea (2013), Țipă cât poți (2020); biografia romanțată a lui Constantin Brâncuși, Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare (2019), și un roman pentru adolesceți, Războiul solomonarilor (2018). Poeme de ale sale au fost traduse în mai multe limbi: franceză, germană, engleză, suedeză, rusă, azeră, catalană, turcă, maghiară ș.a.
Liliana Armașu (n. 1972 în Pietrosu, Fălești (Republica Moldova) este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova. Studii doctorale la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj. Este redactor de carte la Editura ARC din Chișinău. Autoarea volumelor de poezie:Eu scriu... Tu scrii... El este... (Târgu-Jiu, 2001),Singurătatea de miercuri (Chișinău, 2010),Mâine va fi altfel (Chișinău, 2015). Este prezentă în mai multe antologii de poezie, apărute în România și Republica Moldova. Grupaje de versuri din poezia Lilianei Armașu au fost traduse în limbile franceză, rusă, azeră. Este laureata Premiului pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Moldova (în 2011 și în 2016).
Vă îndemnăm să vă alăturați colectivului sensibililor, să construim împreună o comunitate cu ajutorul poeziei!
Mai multe informații: www.wierszewmiescie.eu
Fanpage pe Facebook: www.facebook.com/wierszewmiescie/
Podcast Spotify: https://bit.ly/wierszewmiescie
Organizatori:
Institutele culturale și secțiile culturale ale
ambasadelor reunite în Asociația Institutelor Culturale Naționale Europene –
clusterul varșovian: Forumul Cultural
Austriac, Centrul Ceh, Ambasada Estoniei, Reprezentanța Generală a Guvernului
Flandrei de pe lângă Ambasada Belgiei, Institutul Francez,Goethe-Institut,
Ambasada Irlandei, Institutul Cultural Lituanian, Ambasada Luxemburgului,
Ambasada Republicii Malta, Institutul Cultural Român, Instituto Camões, Institutul Slovac, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei,Yunus
Emre Enstitüsü
Coorganizatori:
Primăria Varșoviei
Casa de Cultură Staromiejski
Parteneri:
Reprezentanța Comisiei Europene
în Polonia
Asociația Traducătorilor Literari
Polonezi
Patronaj:
waw4free.pl
booklips.pl
warszawska-kulturalna.pl
Poezja Dzisiaj
Radio Dla Ciebie
Kultura na co dzień
Nie czytasz, nie idęz Tobą do łóżka!