„Nicolae Grigorescu. Pictor al ethosului românesc”, evenimente complementare expoziției

Nicolae Grigorescu Pictor al ethosului romanesc, evenimente complementare expozitiei

Muzeul Național din Gdańsk și ICR Varșovia continuă programul bogat de activități complementare expoziției în luna septembrie:

  • Miercuri, 4 septembrie, orele 18.00-19.30, Lumea de basm a arhitecturii populare românești, prezentare susținută de Janina Surowiec, la Departamentul de Artă Modernă, (Pałac Opatów w Oliwie), ul. Cystersów 18,
  • Duminică, 8 septembrie, orele 11.00-13.00, Culoarea luminii. Atelier de pictură în aer liber pentru copii de 7-12 ani, la Departamentul de Artă Modernă, (Pałac Opatów w Oliwie), ul. Cystersów 18,
  • Miercuri, 11 septembrie,18.00-19.30, Lumea necunoscută a ruralului românesc, Prezentarea va fi susținută de Julia Obrzut, la Departamentul de Artă Modernă, (Pałac Opatów w Oliwie), ul. Cystersów 18,
  • Sâmbătă, 14 septembrie, orele 11.00-13.00, Inspirat de folclor. Atelier de design și croitorie pentru familii cu copii de 8-14 ani, la Departamentul de Artă Modernă, (Pałac Opatów w Oliwie), ul. Cystersów 18,
  • Duminică, 22 septembrie, orele 11.00-15.00: Fota sau arta de a crea o poveste ascunsă în haine. Atelier de design si croitorie pentru adulti susținut de Monika Górska, la Departamentul de Artă Modernă, (Pałac Opatów w Oliwie), ul. Cystersów 18,
  • Duminică, 29 septembrie, orele 13.00-14.00, tur ghidat al expoziției „Nicolae Grigorescu. Pictor al ethosului românesc”, Departamentul de Artă Modernă, (Pałac Opatów w Oliwie), ul. Cystersów 18.

August

  • Duminică, 11 august, orele 13.00-14.00, tur ghidat al expoziției „Nicolae Grigorescu. „Pictor al ethosului românesc”, susținut de Małgorzata Paszylka-Glaza – Pałac Opatów din Oliwa, ul. Cystersów 18, Gdańsk;
  • Sâmbătă, 17 august, orele 11.00-15.00, atelier de broderie pentru adulți, inspirat din cusăturile de pe vestimantația tradițională din România, susținut de Olga Budzan – Pałac Opatów din Oliwa, ul. Cystersów 18, Gdańsk;
  • Vineri, 23 august, ora 19.00, concert Oana Cătălina Chițu & Band – Muzeul Național de Artă, ul. Toruńska 1, Gdańsk;
  • Duminică, 25 august, orele 12.00-15.00, atelier culinar vegan, inspirat din bucătăria românească, susținut de Agnieszka Kołodyńska-Walków la restaurantul Faloviec, ul. Obrońców Wybrzeża 2, Gdańsk;
  • Miercuri, 28 august, orele 18.00-19.30, Pałac Opatów din Oliwa, ul. Cystersów 18, Gdańsk. Dr. hab. Kazimierz Jurczak (Universitatea Jagiellonă) va fi gazda unei întâlniri despre cultura populară din România.

Expoziția „Nicolae Grigorescu. Pictor al ethosului românesc”, deschisă la Pałac Opatów în perioada 27 iulie-27 octombrie a.c., prezintă o selecție a celor mai valoroase lucrări semnate de Nicolae Grigorescu din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României. Expoziția curatoriată de dr. Călin Stegerean, directorul general al instituției, asistat de muzeografa Miruna Moraru, este acompaniată de 49 de piese din colecția etnografică a Muzeului Satului din București, care recreează atmosfera încăperilor ilustrate în picturile lui Grigorescu.

Complementar, pe întreaga durată a expoziției va fi organizat un program variat de activități conexe, adresate unor categorii de public cu vârste și interese diverse față de opera lui Grigorescu și față de cultura română. Programul de activități conexe este organizat în colaborare de Muzeul Național din Gdańsk și Institutul Cultural Român de la Varșovia.


Stire inițială

Prima expoziție monografică dedicată fondatorului picturii moderne românești va fi vernisată în data de 27 iulie, ora 17.00, la Muzeul Național din Gdańsk (Palatul Abaților, Secția de Artă Modernă a Muzeului Național din Gdańsk, ul. Cystersów 18).

Vernisajul expoziției inaugurează oficial Sezonul Cultural România - Polonia 2024-2025.

Lucrările incluse în expoziție provin din colecția Muzeului Național de Artă al României, iar curatorul este directorul general al instituției, dr. Călin Stegerean, asistat de muzeografa Miruna Moraru.

În expoziție au fost selectate printre cele mai valoroase lucrări semnate de Grigorescu din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României - 44 de lucrări -, care ilustrează temele tratate recurent de pictor. Expoziția este acompaniată de 49 de piese din colecția etnografică a Muzeului Satului din București care recreează atmosfera încăperilor ilustrate în picturile lui Grigorescu.

Complementar, pe întreaga durată a expoziției (27 iulie - 27 octombrie), va fi organizat un program variat de activități conexe adresate unor categorii de public cu vârste și interese diverse față de opera lui Grigorescu și față de cultura română. Programul de activități conexe este organizat în colaborare de Muzeul Național din Gdańsk și Institutul Cultural Român de la Varșovia.

Acesta debutează în data de 28 iulie, ora 16.00, cu prelegerea susținută de dr. Călin Stegerean, curatorul expoziției, intitulată De ce să-l mai iubim pe Grigorescu?

Călin Stegerean va prezenta în această conferință opiniile sale privind meritele pentru care pictorul trebuie să fie considerat unul dintre cei mai importanți artiști ai României. Considerațiile sale nu se vor opri doar la aspecte artistice și estetice, ci vor desena un profil al spiritului său, din care nu pot lipsi dorința de cunoaștere și dezvoltare, curajul, patriotismul și o etică personală exemplare pe tot parcursul vieții sale.

Călin Stegerean a absolvit Institutul de arte plastice din Cluj-Napoca și programul de master în management cultural la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este doctor al Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”, cu teza „Artele plastice și revistele literare de avangardă din România interbelică”. A beneficiat de stagii de cercetare la Institut National d'Histoire de l'Art, Paris și la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și susține o bogată activitate publicistică și științifică. A fost directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca în perioada 2009-2014 iar în prezent este director general al Muzeului Național de Artă al României din București. Călin Stegerean a organizat peste 80 de expoziții care au valorificat patrimoniul de artă românească atât în România, cât și în Italia, Ungaria, Polonia și Republica Moldova. În perioada 1985-2022 activitatea sa de creație plastică s-a materializat în mai multe expoziții personale iar lucrările sale au fost incluse în expoziții colective din România, Polonia, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Ungaria și Italia. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA), al International Council of Museums (ICOM). A fost recompensat cu premii naționale iar în anul 2024 a fost decorat de președintele României cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler.


Organizatorii expoziției: Ministerul Culturii din România prin Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în colaborare cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, prin Muzeul Național din Gdańsk, și Institutul Cultural Român.

Sezonul Cultural România – Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutului Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.

Mai multe detalii, în curând.

ImagineNicolae Grigorescu, Fata cu zestrea ei [1885-1891] ulei pe pânză, 37 x 52 cm

Din colecția Muzeului Național de Artă al României ⓒ MNAR