Cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, Institutul Cultural Român de la Beijing,în parteneriat cu Ambasada României în Republica Populară Chineză, a organizat evenimentul „Ia, tezaur strămoșesc”, în data de 24 iunie 2017, la sediul institutului.
Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a deschis ceremonia de cinstire a Zilei Internaționale a Iei, făcând o scurtă incursiune în istoria veșmântului românesc tradițional și totodată a prezentat cuprinsul evenimentului.
„În numele Asociației de Prietenie China - România, transmit cele mai călduroase felicitări cu ocazia vernisajului Expoziției de Ie, a recitării de poezie românească și a dansurilor românești! Asemenea activități sunt folositoare pentru sporirea înțelegerii scânteietoarei culturi tradiționale a României de către spectatorii chinezi, întăririi relațiilor de prietenie dintre popoarele român și chinez. Ca întotdeauna, Asociația de Prietenie și eu personal vom coopera strâns cu Institutul Cultural Român de la Beijing și cu domnul Director Constantin Lupeanu, vom fi podul și cureaua sporirii prieteniei chino-române.” atransmis domnul Wang Tieshan, președintele interimar al Asociației de Prietenie China – România.
Cuvântarea doamnei Irina Cajal Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii, cu titlul „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc”a fost rostită în limba chineză de doamna Hua, ziarist, deținătoare a Diplomei de Consilier al prieteniei institutului, după ce domnul director Constantin Lupeanu a prezentat-o pe autoarea prelegerii, om de cultură, cu studii universitare în domeniul artei, neobosită propagatoare a culturii și artei românești, un adevărat Ambasador al culturii României peste hotare.
Toate aceste cuvântări au fost primite cu aplauze îndelungate, după care a urmat partea artistică a evenimentului.
Recitarea în limbile română și chineză a poeziei „O, rămâi!” de Mihai Eminescu, de către trei cursanți ai cursurilor de limba română de la institut și două dansuri românești jucate de un grup de doisprezece dansatori chinezi, în majoritate femei, purtând costume românești au fost aplaudate furtunos. În final, participanții la eveniment s-au prins în hora prieteniei, pe muzica lui Grigoraș Dinicu.
Evenimentul s-a continuat cu vizitarea expoziției și degustare de vin românesc.
Expoziția de ie și de costume populare românești va putea fi vizitată la institut în perioada 24 iunie – 31 iulie 2017.
Cu acest eveniment, ICR Beijing marchează încă o dată Ziua Universală a Iei, după ce a organizat în anul 2016 o expoziție de mare succes de ie și costume populare românești, la Galeria de Artă Folclorică din districtul Changning din Shanghai, în perioada 24-26 iunie 2016, iar în perioada 23 iulie - 31 august 2016, la sediul ICR Beijing.
Portul românesc a fascinat și a atras sute de persoane din China cu ocazia organizării evenimentului „Port, tradiții și obiceiuri la români” în patru orașe chineze, Beijing, Hangzhou, Shanghai și Tianjin, în perioada 28 mai – 8 iunie 2017.
Ziua Universală a Iei, 24 iunie, a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.
Ia românească este un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Purtată în festivităţi, ceremonii sau îmbrăcată zi de zi, ia a fost considerată un articol de îmbrăcăminte sacru, iar popularitatea iei românești a crescut atât de mult.
ICR Beijing prezintă, prin acest eveniment, publicului chinez o parte a tradițiilor folclorice, costumele populare, promovând valorile perene ale culturii României.