ICR Bruxelles, împreună cu Ambasada României în Regatul Belgiei, susțin înființarea asociației românești ROBELINTEGRA la Knokke-Heist, Belgia, a cărei deschidere va avea loc sâmbată, 8 februarie 2025, ora 17.00, la Centrul Cultural Scharpoord. Vor fi prezenți: ES Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, reprezentanți ai Ambasadei și Consulatului României, membrii ICR Bruxelles și reprezentanți ai autorităților locale. Cu această ocazie, reprezentanța ICR din Belgia prezintă expoziția „Masterpieces of the Romanian Cultural Heritageˮ, care va putea fi vizitată în perioada 8 – 28 februarie 2025.
Asociația ROBELINTEGRA este o organizație non-profit, dedicată susținerii comunității românești din regiunea Flandra de Vest, Belgia. Asociația urmărește să creeze o punte între membrii comunității românești și societatea locală. Pe lângă schimbul de informaţii practice, se urmărește și promovarea culturii române, a tradițiilor românești, încurajând integrarea socială.
ICR Bruxelles este prezent cu expoziția „Masterpieces of the Romanian Cultural Heritageˮ realizată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), formată din 29 panouri + 1 panou de prezentare. Expoziția prezintă prin fotografii o selecție a unor piese semnificative din patrimoniu MNIR, alese pentru a ilustra fiecare dintre epocile trecute, de la „Gânditorul” culturii Hamangia, dezgropat la sud-estul orașului Cernavodă, România, până la coroana de oțel a regilor României, de la Neolitic până la perioada interbelică - o circumnavigare a trecutului românesc. Sunt prezentate în expoziție piese aparținând culturilor neolitice sau din epoca bronzului și fierului de pe teritoriul României, precum și piese de patrimoniu aparținând civilizațiilor geto-dacă, romană, bizantină. Aproape jumătate dintre panouri sunt dedicate Evului Mediu românesc, precum și culturii românești moderne timpurii și moderne.Selecția este reprezentativă, nu numai cronologic sau geografic, ci și din punctul de vedere al categoriilor de obiecte de patrimoniu; se regăsesc astfel piese de ceramică, obiecte de cult sau bijuterii, manuscrise iluminate și articole de îmbrăcăminte, piese de mobilier și bijuterii ale Casei Regale.
Expoziţia „Masterpieces of the Romanian Cultural Heritageˮ constituie elementul de plus valoare al evenimentului, vizitatorii având ocazia unei călătorii cuprinzătoare și unice prin culturile antice, documentate în cadrul spațiului românesc, văzut ca loc de convergență a multor civilizații majore pentru moștenirea culturală a Europei și a umanității. Piesele prezentate în expoziție pot fi caracterizate ca făcând parte, în același timp, din patrimoniul mondial, întrucât selecția de exponate scoate în evidență împletirea și influențarea reciprocă a civilizațiilor, sintezele care s-au născut în spațiul românesc.
„Firul roşu, călăuzitor este cel al împletirii şi influenţării reciproce a civilizaţiilor, al transformărilor profunde, al frământărilor de creaţie şi adaptare ce au ca finalitate crearea unei identităţi culturale specifice, pe un traseu temporal care durează de la sfârşitul primei epoci a fierului până la zorii civilizaţiei europene, într-un spaţiu perceput în frământatul mileniu întunecat ca 'Ultima Frontieră a Romanităţii' (...), exerciţiu de înţelegere a unei civilizaţii actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun europeanˮ, precizează MNIR.
Knokke-Heist este un oraș din provincia belgiană Flandra de Vest cu o populație totală de 34.063 de locuitori. Cu o veche istorie, primele așezări datează din sec. al XI-lea, Knokke-Heist a obținut atestarea de oraș în 1242. Situat de-a lungul Mării Nordului, orașul a devenit astăzi cea mai cunoscută și mai bogată stațiune de litoral din Belgia, reprezentând un pol cultural și comercial important.Existămuzee și galerii de artă valoroase, festivaluri importante care permit locuitorilor să își reafirme identitatea: de la istoria sa milenară la colecțiile variate și interesante ce acoperă o gamă largă de teme și stiluri, inclusiv artă și design contemporan. Încă din anul 1979, primarul, contele Leopold Lippens, a spus că își dorește ‘ca oameni din toate colțurile lumii să se simtă ca acasă aici’.