În data de 4 mai, chiar în
ziua în care se împlineau 61 de ani de la moartea lui George Enescu, s-a
deschis, la Studioul Clore al Operei Regale Covent Garden, „Luna Oedip la
Londra", un program de celebrare a capodoperei enesciene pe care faimosul
teatru liric îl desfășoară în parteneriat cu Institutul Cultural Român din
capitala britanică. Purtând titlul „În
profunzime: Oedip",
evenimentul a introdus melomanii londonezi atât în universul muzical al marelui
compozitor - în primul rând, tulburătoarea sa creație din domeniul muzicii de
operă -, cât și în detaliile concepției regizorale a montării de la
Covent Garden. La discuția însoţită de ilustraţii muzicale și vizuale au luat
parte regizoarea Valentina Carrasco, dirijorul Leo Hussain, compozitorul și
profesorul Dan Dediu, basul Sir John Tomlinson, mezzo-soprana Sarah Connolly şi
bas-baritonul Johan Reuter.
„Luna Oedip" continuă în această seară, în sala de concerte camerale a ICR Londra, care poartă numele marelui muzician român, cu o seară dedicată creației vocale a lui George Enescu, intitulată „Enescu pentru voce", la care participă nume importante ale Operei Regale și ale scenei muzicale românești. Protagoniștii evenimentului sunt Johan Reuter, starul actualei producții, Kasper Holten, directorul pentru operă al Royal Opera House, Leo Hussain, Dan Dediu şi Valentina Carrasco, care vor examina contribuția lui Enescu la arta vocală și caracterul inovator al partiturii lui „Oedip" şi vor vorbi despre prezenarea operei, în premieră absolută, pe scena celei mai prestigioase instituții muzicale britanice. Soprana Rodica Vică şi pianista Diana Ionescu vor face o trecere prin ciclul de cântece enescian „7 Chansons de Clément Marot", pentru ca apoi Johan Reuter, alături de soprana Lauren Fagan și baritonul Iuri Iurciuc, acompaniaţi de Christopher Willis, să propună publicului, ca ilustrare sonoră, fragmente din sigura operă scrisă vreodată de George Enescu.
Cu această ocazie, la ICR Londra va fi vernisată expoziția de fotografie pregătită de Muzeul Naţional „George Enescu" din București, „Oedip: o istorie vizuală", care urmărește destinul sinuos al extraordinarei opere, începând cu lunga sa gestație și debutul parizian, bine primit de public și de critică, trecând prin relativul con de umbră occidental din perioada postbelică, până la redescoperirea entuziastă din ultimii ani. O versiune a acestei expoziții a putut fi admirată şi la Studioul Clore al Operei Regale Covent Garden, cu prilejul evenimentului „În profunzime: Oedip".
În galeria Institutului, publicul va fi întâmpinat de asemenea de fotografiile lui Cornel Brad incluse în expoziția „Interludii în cheie fotografică", cuprinzând o serie de instantanee fascinante din activitatea câtorva dintre cei mai mari muzicieni contemporani din întreaga lume, surprinse în culisele ediției 2013 a Festivalului Internațional „George Enescu" de la București.
„Luna Oedip la Londra" se desfăşoară între 4 mai şi 8 iunie 2016 și constă într-o serie de evenimente muzicale, expoziții, conferințe și proiecții speciale, având ca protagoniști vedete ale scenei de operă, muzicologi de anvergură internațională, dar și artiști de prim rang fascinați de muzica lui Enescu. Programul este construit în jurul premierei absolute a operei „Oedip" în Marea Britanie - care va avea loc în 23 mai la Royal Opera House Covent Garden.
Programul este realizat de către Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Opera Regală Covent Garden, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Muzeului Naţional „George Enescu" din Bucureşti.