Institutul Cultural Român continuă să promoveze şi să onoreze personalităţile intelectuale române din Franţa. Institutul Cultural Român de la Paris a organizat joi, 20 septembrie 2018, o seară dedicată aniversării eseistului și omului de teatru franco-român George Banu. Spectacolul aniversar a avut loc în sala Bizantină din Hôtel de Béhague – reședința Ambasadorului României în Franța.
Seara, desfășurată sub motto-ul "Prietenia…și clipa care face ca totul să conteze!", a impresionat prin momente emoționante nu doar publicul format din prieteni, familie, colaboratori, editori, scriitori – români şi francezi, care l-au însoțit pe omul de teatru de-a lungul carierei sale, ci și pe cei care au interpretat în seara aniversară diverse piese clasice, poezii, momente de teatru. Printre invitați s-au aflat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu, muzicianul Bernard Debroux, actorul Guy Freixe, regizorul Petrică Ionescu, muzicianul Francesco Agnello, actorii Codrina Pricopoaia, Mathilde Mosnier, Geoffroy Vernin, Yugurthe Cherbi, sculptorul Cosmin Cociș, artistul fotograf Mihaela Marin și cvartetul OrchestraGărzii Republicane Franceze, care a încheiat solemn seara.
De asemenea, evenimentul s-a desfășurat în prezența Ambasadorului României la Luxemburg, Lilian Zamfiroiu, al Reprezentantului Permanent al României la UNESCO, Ambasadorul Adrian Cioroianu, al consulului României la Paris Simona Junescu. Au participat şi au evocat personalitatea omului de teatru Claire David, editoarea franceză – la Actes Sud a lui George Banu, şi Dana Ionescu, redactor şef al Editurii Nemira, care i-a publicat majoritatea cărţilor în română.
Printre invitați s-au mai numărat Florence Delay, de la Academia Franceză, Cécile Debray, directoarea muzeului Orangerie, Yvon Girard, directorul colecției de beletristica de la Editura Gallimard, Jean - Jacques Garnier, de la sezonul Franța-România, Adam Biro, editor de artă. ICR Paris a imaginat această seară, având ca punct cardinal semnul prieteniei care unește aceste personalități din lumea muzicii, a teatrului, a cărții, în jurul celui care este dramaturgul, scriitorul, eseistul George Banu, o personalitate unică și singurul critic de teatru membru al Academiei Române. Fiecare invitat a fost legat intrinsec de persoana și cariera lui George Banu prin fire vizibile în lumea culturală europeană, și prin firele invizibile dar la fel de solide ale prieteniei.
Georges Banu a primit cu această ocazie pașaportul diplomatic oferit de Ministerul Român al Afacerilor Externe, pentru calitatea actelor de diplomație culturală realizate între Franța și România și pentru podurile culturale și umane importante create între cele două țări începând cu anul 1990.
Născut în 1943, la Buzău, George Banu locuiește și trăiește la Paris din 1973. Profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle - Paris 3, el este autorul mai multe eseuri fundamentale despre teatru, arte, călătorii imaginare într-un Paris foarte personal; dar este și creatorul Academiei experimentale a teatrelor, împreună cu Michelle Kokosowski, și co-director al revistei Alternatives théâtrales, cu Bernard Debroux, precum și director al colecției "Le temps du théâtre", la Editura Actes-Sud.
Având deja în panoplie multiple premii și distincții, fiind Doctor Honoris Causa al mai multor universități, cetățean de onoare al mai multor orașe din lume, membru de onoare al Academiei Române, ofițer al Ordinului Artelor şi Literelor, George Banu este şi câştigătorul, în 2014, al Marelui Premiu al Academiei Franceze pentru Francofonie.
Institutul Cultural Român i-a acordat în martie 2018 Premiul de excelenţă în arte şi cultură.
Fotografii: ICR Paris/ Dragoș Spiteru