- 24 June 2015
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Cvadrienala de Scenografie de la Praga Ziua României
Pe data de 20 iunie, standul naţional, organizat în Biserica Sf. Ana – clădire reprezentativă pentru stilul gotic, construită în secolul al XIV-lea pe fostul lăcaş al unei mănăstiri baroce, chiar în centrul vechi al Pragăi – a găzduit „Ziua României”, prilej cu care s-a desfăşurat programul súi géneris al ţării noastre: prezentarea conceptului proiectului naţional – Arbori Bătrâni al lui Florin Ghenade (fotograf), cu imagini nocturne ale unor copaci seculari din România, iluminaţi cu reflectoare de teatru, şi înregistrări video ale acestora în lumina zilei de astăzi, realizate de Cristian Stănoiu (scenograf), şi portrete de preoţi români oprimaţi în perioada comunistă, ce par să privească din spatele siluetelor de lemn – şi etalarea producţiei scenografice din ultimii ani – care a evoluat urmând tendinţele internaţionale, domeniul artelor performative părând o matrice care nu numai că modelează relațiile spațiale ale elementelor unui performance, dar determină şi relațiile mentale (narative, sociale), sau legătura dintre performance și public în teatrul contemporan.
În continuare, de la orele 14:30, violoncelistul Adrian Naidin a oferit un performance muzical, interpretând un repertoriu special ales în concordanță cu tema evenimentului – Spațiu comun: Muzică, Vreme, Politică 2013-2016 –, întru o deplină unitate cu prezentarea de la stand a comisarului de țară pentru PQ, dna Ştefania Cenean, scenograf şi profesor la Departamentul de Scenografie din cadrul Facultăţii de Teatru al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale” Bucureşti.
Sâmbătă, 20 iunie, au fost realizate şi fotografiile oficiale ale PQ, pentru toate secţiunile existente, în spaţiile expoziţionale corespunzătoare acestora din toate centrele PQ din Praga. O galerie vastă poate fi vizionată pe pagina oficială www.pq.cz.
Pe data de 22 iunie, de la orele 12:00, la Palatul Clam-Gallas, dna Ştefania Cenean a susţinut o expunere despre Gustav Klimt şi opera sa scenografică, astăzi valoroasă moștenire a teatrului românesc. Reamintim că lucrările cu pricina, realizate în intervalul 1883-1886, la comanda Regelui Carol I, se găsesc în sălile de expoziţie ale Castelului Peleş, cel mai important depozitar din România al creaţiei lui Klimt în cadrul atelierului Künstler-Compagnie. Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român din Bucureşti, a fost prezent la eveniment, alături de o delegaţie oficială a ICR.