- 2 November 2020
- Etichete ICR ICR Bruxelles EUNIC Brussels Parking Festivalul de film Regained Freedom
Filmul „Parking”, regizat de Tudor Giurgiu, va fi proiectat, în premieră în Belgia, vineri, 13 noiembrie, la Festivalul internațional de film Regained Freedom. EUNIC Brussels marchează căderea Cortinei de Fier în Europa Centrală și de Est printr-o serie de proiecții de film de scurtmetraj și lungmetraj în cadrul Festivalului, care se desfășoară în perioada 10-20 noiembrie 2020. Festivalul se va desfășura la sediul Hungarian Cultural Institute Brussels, inițiatorul proiectului.
Regained Freedom este un festival de film care marchează libertatea și schimbarea de regim în fostele țări comuniste după căderea Cortinei de Fier.Pe lângă România, au mai confirmat participarea următoarele țări: Cehia, Estonia, Georgia, Lituania, România, Slovacia, Ungaria.ICR Bruxelles susține proiecția filmului „Parking”, regizat de Tudor Giurgiu.
Înzilele noastre, libertatea în Europa este luată„for granted”, dar ea a fost obținută cu greu. Festivaluloferă ocazia de a investiga modul în care cei 50 de ani decomunism au influențat viața șidezvoltarea zoneiEuropei Centrale și de Estși invită lareflecție asupra prezentului și viitoruluipentruaceastăparte a continentului. Un festival internațional de film cu filme din majoritatea țărilor- foste comuniste -oferă publicului o imagine de ansambluasupraacestei perioade, mult timpnecunoscută, cuproblemele specificepopoarelor care au trăit în comunism. Scopulfestivalului este să ajute la omaibună înțelegere reciprocă între țările din Europa de Vest și cele din Europa Centralăși de Estși să consolideze sentimentul de apartenență europeană comună.
Programul festivaluluis-a alcătuit la propunereainstitutelorși ambasadelorpartenere, membre EUNIC Brussels. Deoarece situația actualăde criză sanitară nu permite organizarea evenimentelor cu prezență fizică, Institutul Cultural Ungar, inițiatorul și organizatorul proiectului, a propus ca ediția din 2020 să aibă loconline.Filmele vor fi difuzate online iar criticul de filmTamás Soósva modera, atât discuțiile, cât și sesiunea de Q&A cu realizatori sau experțidin industria filmului și publicul dornic să intre în dialog.
Programul propune o reflecție profundă asupra trecutului: selecția se concentrează asupra momentului istoric din ‘89, prezentând circumstanțele, modul de viață și evenimentele care au declanșat schimbările regimurilor totalitare. Toate acestea sunt analizate din perspective diferite, cu filmele prezentate de țările participante la proiect. Publicul va putea analiza istoria regiunii și descoperi, prin intermediul producțiilor cinematografice, cum a format și transformat vechiul regim viața oamenilor. Festivalul prezintă trecutul într-o lumină nouă.
Ungaria va deschide festivalul marți, 10 noiembrie, ora 19.00, iar România este programată vineri, 13 noiembrie, ora 19.00.
Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Ajuns în Cordoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto, iar existența lui pendulează între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă, de familie. El se confruntă cu prejudecățile care sunt generate, atât de cei din jurul lui, cât și de el însuși.
Filmul are la bază cunoscutul roman „Apropierea” al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, publicat în 2010, și îl are în rolul principal pe Mihai Smarandache. Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Eric Frances. Filmările au avut loc în trei orașe spaniole: Cordoba, Sevilla și Candas, precum și în orașul românesc Sângeorz-Băi.
„Parking” este produs de Libra Film Productions, coprodus de La Claqueta, Tito Clint Movies, Cercanías la Película AIE (Spania) și Evolution Films, Studio Beep (Republica Cehă), cu sprijinul Centrului Național de Film din România, Junta de Andalucia, Czech Film Fund, Canal Sur, TVR, HBO, Eurimages și programul Europa CreativăalUniunii Europene.Filmul a deschis cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania,a fost lansat în cinematografele din România în iunie 2019 și a beneficiat de proiecții în mai multe țări.
„Parking”a avut deja succes în multe țări europene, fiind nominalizat pentru 12 premii la festivaluri de profil din Spania, Bulgaria, România.