- 11 January 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Lisabona Ziua Culturii Nationale
Ziua Culturii Naționale va fi marcată în anul 2024 de către Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză printr-oserie de evenimente ce vor avea loc la Porto și Lisabona.
Celebrarea va debuta la data de 13 ianuarie 2024, cu un recital de pian și violă, în interpretarea muzicienilor Constantin Sandu și Ceciliu Ovidiu Isfan, la Auditoriul Casa Comum al Rectoratului Universității din Porto, începând cu ora 21:30. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea din Porto și Şcoala Superioară de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto (ESMAE).
Programul va conține piese aparţinând compozitorilor George Enescu, Dan Dediu, Constantin I. Notarra,Johann Sebastian Bach,Robert Schumann ș.a.
Universitatea din Porto este a doua cea mai importantă instituție de învățământ superior din Portugalia, după Universitatea din Lisabona. Dincolo de activitatea educațională, Universitatea este unul dintre polurile culturale ale orașului și regiunii, promovând an de an mari programe culturale ce cuprind concerte, expoziții, festivaluri, editare de carte etc.
Constantin Sandu este șef al catedrei de pian al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto (ESMAE). În 2006, a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu, cu teza Muzica portugheză pentru pian.Este laureat al Concursurilor Internaţionale de la Senigallia, Viotti-Valsesia, Paloma O’Shea – Santander, Epinal, Maria Canals – Barcelona şi a cântat în prestigioase Festivaluri Internaţionale (George Enescu – Bucureşti, Chopin – Paris, Santander, Festival de primavera – Sevilla, Ayamonte, Internationale Trossinger Tastentage, Muziksev - Izmir, Aveiro, Figueira da Foz, Espinho, Guimarães etc.).A predat cursuri de măiestrie în școli renumite pe plan mondial: Conservatóire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Conservatoire Royal de Bruxelles, Hogeschool Zuyd Maastricht, Yasar University Izmir etc.
Ceciliu Ovidiu Isfan este absolvent de violă la Conservatorul „Gheorghe Dimaˮ, din Cluj-Napoca.A cântat ca solist cu Orquestra Sinfónica Portuguesa, Orquestra Sinfonietta de Lisboa, Orquestra do Círculo de Música de Câmara și Orchestra Filarmonicii Oltenia. Predă vioară și violă la colegiul Escola Alemã de Lisboa şi la Liceul de Muzică Conservatório Regional de Artes do Montijo. Este membru şi cofondator al cvartetelor Lăutari, Viana da Motta şi al grupurilor Belle Epoque Ensemble, Odeon, Açoriana, Alma do Fado. Recitalurile şi concertele susţinute în Europa, America de Nord şi Asia au avut o primire fantastică de către public şi critică. În prezent, este coordonatorul adjunct de violă al Orquestra Sinfónica Portuguesa din Lisabona.
În data de 18 ianuarie 2024, la sediul ICR Lisabona, începând cu ora 18:30, se va desfășura cea de-a XIII-a ediţie a Ceremoniei de acordare a titlurilor onorifice „Amicus Romaniaeˮ. Titlul onorific „Amicus Romaniaeˮ a fost instituit în 2009, ca semn al recunoştinţei şi aprecierii ICR Lisabona faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional portughez, susţinători ai activităţii Institutului de diseminare a valorilor culturii române în spaţiul lusitan.Ceremonia va fi însoțită de prezentarea unor lucrări de grafică realizate de studenți ai Facultății de Arte de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, în coordonarea Prof. Liviu Adrian Sandu.
Lucrările vor fi oferite ca diplome personalităților distinse „Amicus Romaniaeˮ 2024:
Cristina Filipe (artist bijutier, cercetător, curator și profesor universitar);
Nuno Pinheiro (actor, profesor, producător, asistent de regie, director de casting, formator și creator de conținuț);
Antonio Pedrosa (fotograf, fotojurnalist, membru fondator al Colectiv Photo și al IPCI - Instituto de Produção Cultural e Imagem, unde a predat fotografie documentară, fotojurnalism, design și compoziție fotografică);
Vítor Nieves (curator specializat în fotografie, editor, manager cultural și fotograf. Este co-fondator și coordonator al Premiului Galicia pentru Fotografie Contemporană și director artistic al Festivalului Outono Fotográfico);
Fernando Galrito (director artistic al Festivalului de animație de la Lisabona – MONSTRA, autor de filme de animație și filme documentare, profesor invitat la diverse universități din întreaga lume, unde ține prelegeri, cursuri și ateliere de lucru);
Constança Lima Azevedo (coordonator proiecte, Muzeul Național al Ceramicii din Lisabona);
Vicente Rodrigues (președintele consiliului de administrație al Fundației Casa-Muzeu Amália Rodrigues, profesor titular la Instituto Universitário de Lisboa (ISCTE), membru al Consiliului Științific al Marketing Futurecast Lab și co-director al Executive Master em Marketing Management în cadrul ISCTE);
Luís Sesifredo (coordonator proiecte culturale, Primăria Municipiului Redondo);
Pedro Roma (consilier cultural, Primăria Municipiului Redondo).
Tot în data de 18 ianuarie, în continuarea serii, va avea loc lansarea volumului Adevărate, trăite, de povestit de Elena Nentwig Dumitrescu (Editura Proilavia a Bibliotecii Județene Brăila, 2023), în prezența autoarei. Volumul Adevărate, trăite, de povestit conține 28 de povestiri autobiografice. „Trăitul le garantează autenticitatea… Plăcerea târzie, coaptă, de a povesti ne îndreptățește speranța că în curând vor urma și alte mărturii. Căci Elena Dumitrescu Nentwig se leagănă cu nedisimulată voluptate în hamacul amintirilor ce-i evocă gloria carierei artistice și a copilăriei brăileneˮ, declară în prefața cărții scriitorul și criticul literar Viorel Coman.
Elena Dumitrescu-Nentwig, membră a Uniunii Muzicienilor din România, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa profesorilor Valentin Teodorian și Hero Lupescu. Este o soprană lirică a cărei recunoaștere internațională a avut loc după anul 1970, imediat după plecarea sa în exil. A cântat cu parteneri celebri pe marile scene din Germania, Austria, Franța, Spania, Italia, Olanda, Cehia, Polonia, Israel. După încheierea carierei scenice, în cadrul studioului pe care l-a inițiat, a predat lecții de canto tinerilor din Belgia, Polonia, Germania și Portugalia. În paralel, talentul literar și pasiunea pentru scris au determinat-o să aștearnă pe hârtie, în limbile română și germană, romane, piese de teatru, cărți pentru copii, basme, poezii, opere ce au avut ecouri favorabile în rândul cititorilor și în presa de specialitate.