- 23 May 2023
- Etichete Icr Icr varsovia Via transilvanica Tasuleasa social Oamenii drumului Muzeul etnografic
Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social, Muzeul Etnografic de Stat din Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă, prezintă traseul Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varșovia, în data de 24 mai 2023.
În deschiderea evenimentului va fi difuzat filmul Oamenii drumului: Terra Banatica, r. Mircea Gherase, un documentar care surprinde eforturile echipei Tășuleasa Social pentru amenajarea fragmentului din Via Transilvanica din județul Caraș-Severin, dar și parcursul unui ghid și al unui grup de patru femei care redescoperă farmecul acestei regiuni.
Proiecția va fi urmată de o discuție cu Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, co-inițiatorul traseului, și dr. Ewa Chwałko, prima poloneză și a doua femeie din lume care a parcurs singură întregul Arc Carpatic. Ewa Chwałko a fost distinsă în Polonia cu Premiul Kolosy „Maciej Kuczyński” acordat pentru cel mai interesant debut în literatura de călătorie în anul 2022 pentru publicația Łuk Karpat. 84 dni samotnej wędrówki [Arcul Carpatic. 84 de zile de drumeție în singurătate]. Discuția va fi moderată de Robert Zydel, directorul Muzeului Etnografic de Stat, iar la finalul întâlnirii publicul va putea vizita versiunea de interior a expoziției „Via Transilvanica”, prezentată inițial în perioada 24 aprilie – 14 mai 2023 la Teatrul Polonez de Dans din Poznań și la Biroul Mareșalului Voievodatului Wielkopolska.
Versiunea în aer liber a expoziției „Via Transilvanica”, în limbile polonă și engleză, va putea fi vizionată în perioada 25 mai – 30 septembrie 2023 pe simezele exterioare ale Ambasadei României în Republica Polonă, care găzduiește și Institutul Cultural Român de la Varșovia.
Inspirat de El Camino de Santiago, traseul turistico-cultural Via Transilvanica are o lungime de 1400 de kilometri, traversează România de la nord la sud și străbate șapte ținuturi, zone etnografice particulare, care evidențiază diversitatea etnică și culturală a României. Creat de Tășuleasa Social cu ajutorul a peste 10 000 de voluntari, traseul este și o inițiativă socială, care dorește să stimuleze dezvoltarea economică prin slow tourism în special în zonele rurale afectate de depopulare și defrișări.
Institutul Cultural Român de la Varșovia acordă o importanță deosebită promovării turismului cultural și a patrimoniului natural al României, acestea constituind, de multe ori, punctul de plecare spre o cunoaștere aprofundată a țării noastre.