- 10 May 2021
- Tags ICR TEL AVIV PORTET DE ARTIST MARCEL IANCU ICR ARTĂ VIZUALĂ
Următorul eveniment din „Portret de artist” îi este dedicat marelui artist și arhitect român Marcel Iancu și va avea loc în data de 13 mai începând cu ora 18:00 și va fi difuzat pe paginile Facebook și Youtube ale reprezentanței, fiind organizat în colaborare cu Muzeul Janco-Dada din Ein Hod.
Ca urmare a succesului de care s-au bucurat episoadele difuzate online din cadrul seriei „Portret de artist” în rândul publicului, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv dezvoltă formatul acestei serii, în cadrul căreia sunt realizate incursiuni culturale în activitatea artistică a unora dintre personalitățile marcante ale scenei culturale românești, prin realizarea unei proiecții în avanpremieră a materialul video, cu public, la sediul ICR Tel Aviv.
Periplul artistic prin creația și biografia artistului va fi realizat de curatori, cadre didactice, arhitecți și critici de artă, importante personalități culturale, din România, Israel și Franța, precum Erwin Kessler, critic de artă și directorul Muzeului de Artă Recentă din București; conf. Paul Cernat, cadru didactic la Universitatea din București și istoric literar; prof. Augustin Ioan; Raya Zommer-Tal, director al Muzeului Janco-Dada din Ein Hod; prof. univ. dr. Carol Iancu, aflat într-un dialog cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv.
Programul evenimentului va include imagini de arhivă cu Marcel Iancu, precum și fragmente video inedite cu exponate din Muzeul Janco-Dada și cadre în premieră din casa memorială Marcel Iancu din Ein Hod.
Materialul video, în limbile română, franceză și ebraică și cu subtitrare în limba ebraică, va fi înregistrat în prealabil și proiectat în prezența publicului, la sediul ICR Tel Aviv, în data de 13 mai 2021, ora 18:00, fiind apoi transmis în premieră online, în aceeași zi, de la ora 19:00, pe paginile Facebook și Youtube ale reprezentanței.
În conformitate cu restricțiile actuale impuse de autoritățile locale, numărul de spectatori va fi limitat la 50% din capacitatea sălii. Pentru participare va fi necesară rezervarea locului în prealabil la numărul de telefon 03-6961746 sau pe e-mail: info@icrtelaviv.org și respectarea regulilor de igienă și distanțare, inclusiv prezentarea certificatului de vaccinare.
Personalitate complexă,Marcel Iancu a fostpictor, arhitect, poet, muzician, sculptor, conferenţiar şi ilustrator.A rămas cunoscut în istoria artelor drept co-fondator al Dadaismului şi exponent important al Constructivismului în Europa de Est.
În anul 1912, în perioada liceului, scoate împreună cu Tristan Tzara și Ion Vinea revista „Simbol”. În această perioadă a studiat pictura cu Iosif Iser.
În anul 1915, se află la Zürich, pentru a studia arhitectura la Institutul Politehnic și frecventează reuniunile artistice de la Cabaretul „Voltaire”, unde îl cunoaște pe Hans Arp și unde se reîntâlnește cu Tristan Tzara, participând la inițierea mișcării dadaiste.
În anul 1917, a absolvit Academia de Arhitectură din Zurich, iar în 1919, înființează, la Basel, împreună cu Hans Arp și Alberto Giacometti, grupul „Artiștii radicali”. În lucrările sale de început, din jurul anului 1920, se preocupă de relațiile dintre formă și culoare, cu aplicații la ambianță.
În anul 1922, revine în România, devenind unul dintre promotorii artei de avangardă.Iancu va face parte din cercul condus de poetul Ion Vinea, care edita revista „Contimporanul” (1924-1936) și participă cu tablouri la expoziții organizate împreună cu sculptorița Milița Petrașcu și pictorița Margareta Sterian.Marcel Iancu se va afilia şi altor grupări avangardiste cu o componentă eterogenă, ca „Art Nouveau” (1929-1932), „Grupul de artă” și „Criterion” (1933-1937), în care îi regăsim pe M.H. Maxy, Victor Brauner, Hans Mattis-Teutsch, Corneliu Michăilescu.
Este și autor al unor lucrări de arhitectură, după ce va publica, împreună cu Horia Creangă și Octav Doicescu manifestul intitulat „Către o arhitectură a Bucureștilor”, o adevărată pledoarie pentru o capitală modernă.În următorii 15 ani, Marcel Iancu va proiecta peste 40 de clădiri, mai ales locuinţe, consacrându-se ca arhitect, după ce devenise un pictor recunoscut.
În anul 1941 se va stabili în Palestina, iar, după înființarea statului Israel în 1948, se va afirma ca profesor și susținător al vieții culturale.
În anul 1953 organizează grupul „Orizonturi noi” și o societate de creație artistică la Ein Hod. Architect angajat la secţia de urbanism a oraşului Tel Aviv şi apoi la Ministerul Muncii, a coordonat, de asemenea, şantiere de restaurare a unor centre istorice şi a proiectat parcuri naţionale. A predat pictura în diverse institute de artă, iar în 1953 a fondat Departamentul de Profesorat Artistic la Colegiul Oranim. A realizat, de asemenea, scenografie pentru Teatrul Habima.
A avut expoziţii personale la București (între anii 1932 și 1939), la New York (1950), Milano (1961) şi Paris (1963) şi a participat cu lucrări la expoziția colectivă „Dada”, New York (1954). A realizat, de asemenea, expoziții retrospective la Tel Aviv (în anii 1959 și 1972) şi postum, la București (1996), i-a fost organizată, de asemenea, o expoziţie retrospectivă. I-au fost decernate Premiul Dizengoff al orașului Tel Aviv (în 1951) şi Premiul național al statului Israel pentru întreaga activitate artistică (1967).