Școala de Poetică Fotografică „Francisc Mraz“ anunță vernisajul expoziției de fotografie „Ohrid“, ce reunește creațiile a 29 de fotografi care s-au deplasat în Macedonia și Albania pentru a imortaliza lacul Ohrid, declarat în anul 1979 parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Vernisajul va avea loc miercuri, 12 noiembrie 2014, ora 19.00, la Biblioteca Națională a României, iar expoziția va rămâne deschisă până la 1 decembrie 2014. Inaugurarea va avea loc în prezența Excelenței Sale Dl. Ambasador al Republicii Macedonia Dr. Pande Lazarevski.
Fără a avea o tematică impusă și fără a se avânta într-o vânătoare de imagini, singuri sau în grupuri mici, cei 29 de fotografi au scotocit curioși, privind, așteptând și extrăgând toate frumusețile care li s-au oferit. Nu au existat interdicții. Excursia a durat nouă zile, imensul lac Ohrid a fost înconjurat de nenumărate ori, s-au amestecat imagini macedonene și albaneze, țărani, pescari, turiști, călugări, meseriași și mulți care își ascundeau îndeletnicirile în ceainării și cafenele. Expoziția care a rezultat din această excursie este un portret al zonei lacului Ohrid, atipică, neturistică, necomercială, percepută și ilustrată în mod personal de fiecare dintre cei care au străbătut-o. Partener: Radio Romania Cultural.
Școala de Poetică Fotografică Francisc Mraz este locul unde se promovează estetica fotografica și arta in general, unde se propune o nouă abordare a fenomenului de imagine, îmbinând în mod ideal noțiuni de estetică și psihologie a percepției vizuale cu tehnica fotografică.
Fondatorii școlii, Francisc Mraz si Gyuri Ilinca ne întâmpină cu o viziune inedită asupra fotografiei ca purtătoare de atmosferă, sensibilitate, expresie și simțăminte. Aici s-a dezvoltat de-a lungul anilor o poetică fotografică ce este înțeleasă ca o sumă de mijloace estetice ce creează atmosfere- prin care alungăm convenționalul, dulcegăriile, epicul sau redarea neinterpretată a lumii.
Școala se face responsabilă pentru dezvoltarea intuiției, creativității și capacității de analiză în fotografie, având ca sprijin forța, personalitatea, delicatețea și umorul cursanților dar și abosolvenților ce rămân atașați de școală și continuă să participe la diferite evenimente și proiecte fotografice.
Anual sunt organizate tabere fotografice și excursii, atât în țară cât și în afară. Până acum școala a organizat tabere în: Lisabona, Sarajevo, Istanbul, Belgrad, Republica Moldova și Ohrid, în urma cărora au rezultat expoziții fie în orașul în care a avut loc tabăra fie în București (la Cărturești, Biblioteca Națională, Palatul Parlamentului, Muzeul Taranului Roman, etc).