Lista proiectelor organizate de institutele culturale românești din străinătate - MAI 2014

Lista proiectelor organizate de institutele culturale romanesti din strainatate - MAI 2014
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
2-7 mai / Conferința internațională și expoziția de fotografie de arhitectură „Interferențe Arhitecturale Italo-Române“, la sediul Accademia di Romania. Cele două evenimente au readus ȋn opinia publicului arhitectura modernă din Italia și România.
6 mai / Conferința „O poveste de călătorie în România: istoria artei de la epoca romană până la Dracula“, eveniment dedicat Zilei Europei, la sediul Accademia di Romania.
9 mai / Prezentarea cărții Italia şi România între dezvoltare şi internaţionalizare, la sediul Accademia di Romania, eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Europei.
16 mai / „Din Europa la Roma: Virginia Tomescu Scrocco, Elisabeth Chaplin, Růžena Zatkova“, dezbatere, proiecție de film și fotografii, la sediul Accademia di Romania. Evenimentele au avut loc în cadrul ciclului de întâlniri „Frida e le altre / Frida şi celelalte“, care s-a desfășurat în acelaşi timp cu expoziţia de la Scuderie del Quirinale dedicată artistei Frida Kahlo.
17 mai / „Colocviu internațional de studii dedicat istoriei și spiritualității Muntelui Sfânt, ediția a XIII-a“ şi expoziţia de icoane bizantine a artistelor Maria Galie și Rosanna Cappello, în colaborare cu Asociația „Insieme per l’Athos“, la sediul Accademia di Romania.
19-20 mai / Zilele Italo-Române de Oncologie Comparată – Conferință internațională de medicină pentru prezentarea rezultatelor obținute în Italia și România în problematica Oncologiei Comparate, la sediul Accademia di Romania.
30 mai – 7 iunie / Spazi Aperti, expoziţie internaţională de artă contemporană, video-art, instalații, performance, pictură, sculptură, arhitectură, fotografie, muzică, dans, teatru, la sediul Accademia di Romania. Tema şi titlul ediției din acest an au fost „What Do Artists Do In Rome? / Ce fac artiștii în Roma?“.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
9 mai / Participarea trupei „Passe-Partout“, cu spectacolul EU şi UE, la manifestarea anuală, devenită tradiţională de Ziua Europei, la Poarta Brandenburg. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Ambasadei României la Berlin care, împreună cu Biroul Român de Turism, s-a implicat în amenajarea şi organizarea standului României.
13 mai / Prelegerea „Cât de estică este Europa de Est? Negocierea identităţilor culturale în competiţia europenizării“ susţinută de prof. univ. dr. Manuela Boatcă, la sediul Institutului Cultural Român de la Berlin.
14 mai / Toate bufnițele de Filip Florian, cea de-a treia lectură din seria „Ein Buch, Zwei Sprachen“, la Literaturhaus Berlin.
29 mai / Proiecția filmului Sunt o babă comunistă, r: Stere Gulea, în cadrul programului „New Romanian Films“, în sala mare a cinematografului FsK din Berlin.
30 mai / Concert susținut de cvartetul Ensemble Image, la sediul Institutului Cultural Român de la Berlin. Muzicieni: Nora Hapca (vioară), Manuela Mocanu (violă), Aleisha Verner (violoncel) și Victor Nicoară (pian).


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
1-4 mai / Participarea lui Grigore Leşe şi a unui ansamblu de patru aromâni fârşeroţi din Cogealac (jud. Constanţa) la festivalul Balkan Trafik.
1-13 mai / Nouă muzicieni români din Republica Moldova, membri ai ansamblului Concertino Band, au realizat un turneu în Franţa, Germania și Belgia. Cu acest prilej, Institutul Cultural Român de la Bruxelles a organizat un concert la Strasbourg, în sala La Bourse, cu sprijinul misiunilor diplomatice ale României şi Republicii Moldova la Strasbourg şi al Asociaţiei Studenţilor Români din Strasbourg.
6-20 mai / Expoziţia omagială „Radu Bălescu: savantul şi omul“ la Universitatea Liberă Bruxelles. Proiectul, iniţiat de Biblioteca Academiei Române, a fost implementat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles cu sprijinul Ambasadei României la Bruxelles. Expoziţia a adus în prim-plan personalitatea fizicianului, care se bucură de recunoaştere internaţională.
16 mai – 2 iunie / Participarea ansamblului Concertino Band la festivalul Airbag de la Bruges, cel mai important festival de muzică instrumentală (acordeon) din Flandra.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA

12 mai / Cea de-a treia ediţie a programului „TransArte“ – cu muzicianul Marius Mihalache şi poetul Dan Mircea Cipariu, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
16 mai / Evenimente culturale dedicate sociologului Dimitrie Gusti şi fotografului Iosif Berman la sediul Filialei Seghedin a Institutul Cultural Român de la Budapesta. Prelegerea dedicată personalităţii lui Dimitrie Gusti a fost susţinută de profesorul universitar dr. Zoltán Rostás de la Universitatea Bucureşti.
27 mai / Vernisajul expoziţiei de tapiserie românească contemporană a artistei Maria Mihalache Blendea, în prezenţa acesteia şi a prof. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor. Expoziția a fost organizată în perioada 27 mai – 20 iunie 2014, în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.
31 mai / Cea de-a treia ediţie a programului „Bijuterii muzicale“ 2014, cu Răzvan Suma (violoncel), Toma Popovici (pian), Horia Dumitrache (clarinet), la Budapest Music Center (BMC), unul dintre cele mai importante spaţii culturale dedicate evenimentelor muzicale din Ungaria.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
1-12 mai / Realizarea unui CD cu doinele interpretate de participanții la Festivalul Doinei, ediția a II-a (2013), atașat culegerii La vatra doinelor. Cea de-a II-a ediție a festivalului Doinei a fost susținută de Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău.
6-20 mai / Mini-turneu al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul“ din Iași în Republica Moldova.
8-30 mai / Expoziția „Lucian Blaga – Poemele luminii“ dedicată marelui scriitor român și operei sale filosofice, la Galeria la Rond din spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.
11-17 mai / Participare românească în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului Filmului European, la Cinematograful Gaudeamus din Chişinău și Universitatea de Stat din Comrat. România a fost pentru al doilea an consecutiv capul de afiș al festivalului.
13 mai / Concert de romanţe şi lieduri, de Ziua Europei, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău. În programul concertului, susținut de tenorul Vitalie Todiraşcu şi pianistul Raffaele Scognamiglio, au fost incluse creații de Chopin, Tosti, Puccini și Di Capua.
15-16 mai / Serie de conferințe pentru promovarea literaturii române în Republica Moldova, în cadrul proiectului „Poduri de carte – promovarea literaturii române în Basarabia“. La această etapă a proiectului au participat doi scriitori din România: Gabriel Chifu și Adrian Popescu (România literară) și doi scriitori din Republica Moldova: Valentin Guțu (Literatura și Arta) și Ion Hadârcă (scriitor).
16 mai‒12 iunie / Expoziție dedicată marelui cărturar, Spătarului Nicolae Milescu (diplomat român, filosof, filolog, traducător, geograf, etnograf, memorialist, teolog) și operei sale, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.
20-23 mai / Participarea a trei scriitori şi traducători străini - Gaetano Longo, Rade Silian și Dina Cuvata - la Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru“, ajuns la cea de-a VI-a ediție și devenit unul de tradiție în Republica Moldova.
21-24 mai / Serie de coferințe în cadrul evenimentului „Poduri de carte – promovarea literaturii române în Basarabia“, la Chişinău, Budeşti, Vadul lui Vodă şi Criuleni. La fiecare etapă a proiectului au participat un grup de trei scriitori din România - Ana Selejan, Lucian Chișu și Gheorghe Manolache - și doi scriitori din Republica Moldova - Gheorghe Bâlici și Arcadie Suceveanu.
23-24 mai / Conferinţa Internaţională „Omul nou al Europei: Modele. Prototipuri. Idealuri“. Evenimentul s-a desfașurat în Sala de Conferinţe a hotelului Codru din Chişinău și a beneficiat de participarea mai multor personalități.
26 mai ‒ 26 iunie / Expoziția „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60“, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Ungheni.
26 mai ‒ 26 iunie / Expoziția „Dimitrie Cantemir – homo universalis“, la Liceul „Dimitrie Cantemir“, din orașul Cornești, raionul Ungheni, organizată în colaborare cu Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga“ din raionul Ungheni.
27 mai / Prelegerea publică „Universul bibliotecilor – labirint şi călăuză“ susţinută de acad. Valeriu Matei, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.
28 mai ‒ 27 iunie / Expoziția itinerantă „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere“, la Strășeni, eveniment organizat în colaborare cu Consiliul Raional Strășeni.
30 mai – 1 iulie / Pentru marcarea zilei de 1 iunie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române Iași și Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă“ din Chișinău, a organizat expoziția „Ion Creangă şi lumea personajelor sale“, la Muzeul „Ion Creangă“ (Bojdeuca) Iași.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
15-16 mai / Conferința internațională „Religion and Relations between Culture: Peace beyond Violence“, în cadrul căreia Grete Tartler a susținut prelegerea cu titlul „Fenomenul migrației din perspectiva eticii savantului Al-Farabi“, la invitația Universității Cumhürriyet din Sivas.
18-19 mai / Participare românească la Festivalurile de Teatru de la Adana și Antalya, cu Compania de teatru Passe-Partout Dan Puric, care a susținut patru reprezentații cu spectacolul Doi dintre noi / Two of us, în regia și scenografia Anei Pepine și a lui Paul Cimpoieru.
21-22 mai / Două reprezentații ale spectacolului A Play About Love & Fascism și un curs de dramaturgie contemporană, susținut de dramaturgul Gianina Cărbunariu, în cadrul workshop-ului de teatru New Text New Theatre, organizat în colaborare cu Gala Perform, între 18 și 29 mai 2014. Piesa de teatru A Play About Love & Fascism a fost concepută special pentru ediția 2014 a Festivalului Internațional de Teatru Istanbul de dramaturgul şi regizorul Yeşim Özsoy Gülan și este rezultatul unei colaborări dintre patru dramaturgi de renume internațional: Yeşim Özsoy Gülan (Turcia), Gianina Cărbunariu (România), Linda McLean (Scoția) și Helena Tornero Figueres (Spania).


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
5-6 mai / Cea de-a III-a ediție a Colocviului dedicat Limbii Române, eveniment organizat la Universitatea din Lisabona. Seminarul „Jornada da lingua romena na FLUL“ a fost al treilea eveniment de acest tip organizat la Universitatea din Lisabona de Lectoratul de Limba Română, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona. În 2014, tema specifică, propusă de Institutul Cultural Român de la Lisabona, a fost: „As traduções literárias nas relações culturais romeno-portuguesas/Traducerile literare în cadrul relaţiilor culturale româno-portugheze“.
8 mai – 2 iunie / Comemorare Lucian Blaga. Anul 2014 este anul în care Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează, în colaborare cu Ambasada României, aniversarea a 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice româno-portugheze.
14 mai / Omagierea marelui scriitor portughez Fernando Pessoa, prin conjugarea a două acţiuni, la Casa Fernando Pessoa din Lisabona.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
1 mai / Institutul Cultural Român de la Londra a prezentat, în cadrul stagiunii 2013-2014 a „Concertelor Enescu“, realizate în colaborare cu Societatea Enescu din Marea Britanie, fascinantul Dixtuor enescian – o piesă cântată rareori, deși foarte admirată.
5 mai / Concert de orgă al muzicienilor Dan Racoveanu şi Fernanda Romilă, la St. Martin-in-the-Fields din Trafalgar Square.
13-15 mai / Festivalul „Transilvania“, o inițiativă de anvergură a Fundației româno-britanice ADEPT, cuprinzând expoziții, concerte și prelegeri și realizată cu sprijinul Ambasadei României și al Institutului Cultural Român de la Londra. ASR Prințul de Wales, un susținător constant al proiectelor de conservare a patrimoniului natural și istoric românesc, a fost prezent în sediul comun al Ambasadei și al Institutului Cultural Român de la Londra în calitate de invitat de onoare, cu ocazia expoziției „Pictori britanici în Transilvania“.
14 mai / Lansarea traducerii în limba engleză a romanului lui Bogdan Suceavă – Miruna, o poveste, publicată de editura Twisted Spoon Press din Cehia, la începutul anului 2014. Lansarea a deschis seria de evenimente literare programate de Institutul Cultural Român de la Londra în spaţiul Librăriei Europene din centrul capitalei britanice, pentru a pune mai bine în valoare secţiunea românească a librăriei inaugurată în luna aprilie, cu ocazia participării României la Târgul de Carte de la Londra.
20-21 mai / Două concerte ale pianistului şi compozitorul Lucian Ban, la Vortex Jazz Club din Londra, şi la Nottingham, în complexul Lakeside Arts Center.
22 mai / Proiecția filmului Katalin Varga, r.: Peter Strickland, în cadrul programului permanent de film „Cinemateca românească“, organizat la sediul Institutului Cultural Român de la Londra.
25 mai / Prezentarea spectacolului de teatru-dans Zic Zac, la Leicester Square Theatre din Londra, în cadrul programului de dramaturgie românească „Poveşti spuse-n româneşte“.
29 mai / Institutul Cultural Român de la Londra a inaugurat, la sediu, seria de spectacole „Poets to the Bone“/„Românul s-a născut poet“, printr-un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu, care l-a avut ca protagonist pe actorul Dorel Vişan.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID

11-13 mai / Dramaturgul Matei Vișniec la Madrid. Cu ocazia apariției în limba spaniolă a volumului La palabra „progresa“ en boca de mi madre sonaba tremendamente falsa aparținând dramaturgului Matei Vișniec, traducere din limba franceză în limba spaniolă, Institutul Cultural Român de la Madrid a organizat o serie de întâlniri cu autorul român.
12 mai – 20 iunie / Evenimente dedicate culturii române la Universitatea din Salamanca.
23 mai / Premiera cinematografică în Spania a filmului Poziția copilului, r.: Călin Peter Netzer.
27 mai / Recital de muzică clasică, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființarea Asociației Internaționale a Diplomaților din Spania, la Hotel InterContinental Madrid.
30 mai – 15 iunie / Participare românească la cea de-a LXXIII-a ediţie a Târgului de Carte Retiro 2014.
31 mai / Lectură din poveşti româneşti în limba română şi spaniolă, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
2-4 mai / Proiectul „Pianul călător“, inițiat și dezvoltat de Radio România, a fost prezentat directorilor radiourilor publice europene și NPR (National Public Radio), invitați la New York pentru Met Broadcasting Day.
9 mai – 6 iunie/ Participarea poetei Iulia Pană în cadrul programului de rezidență de creaţie literară dezvoltat de Writers Omi pentru anul 2013-2014. Writers Omi – Ledig House a găzduit, de la înființarea ei, sute de scriitori și traducători, reprezentanți a peste 50 de țări din lume.
12 mai – 16 iunie / „Romanian Books Crossing Borders“ – expoziție de carte: autori români traduși în limba engleză, la sediul Institutului Cultural Român de la New York.
15-16 mai / Evenimentul „Iulia Pană Slide Poetry/Allan Graubard And Tell Tulip the Summer“, desfăşurat în sala Auditorium a Institutului Cultural Român de la New York, a reunit artişti români şi americani sub semnul poeziei, muzicii şi teatrului.
28-31 mai / Participarea României, în premieră, la BookExpo America, cel mai important târg internațional de carte din spațiul nord-american, la New York (Jacob K. Javits Convention Center, 655 W 34th St).
29 mai – 10 iunie/ Prezentarea filmului Nu sunt faimos, dar sunt aromân, r.: Toma Enache, publicului american, comunității de români și aromâni din S.U.A.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
7 mai / Recital extraordinar de pian „Bijuterii muzicale“, susținut de Ilinca Dumitrescu, împreună cu invitatul său special, Vasile Macovei (fagot), în Sala Bizantină a Palatului de Béhague.
8-9 mai / Matei Vișniec – invitat de onoare la Festivalul de teatru „Printemps d'Europe“ de la Lyon (8-28 mai 2014).
14-25 mai / Prezenţe româneşti la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Palais des Festivals. În cadrul festivalului, România a fost prezentă la mai multe secţiuni, dar s-a distins prin cele 24 de scurtmetraje înscrise în secţiunea Short Film Corner.
14-25 mai / Prezenţe româneşti la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Palais des Festivals.
24 mai / Matei Cocimarov la Festivalul Primului Roman de la Chambéry (Franţa, 22-25 mai 2014).
24 mai / Noaptea Literaturii Europene la Paris, cartierul Marais.
27 mai – 31 august / Expoziţii de sculptură Doru Drăguşin la Paris.
29 mai – 1 iunie / Cea de-a patra ediție a festivalului „Din Dragoste pentru Frumos“, la Catedrala Mitropolitană Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail, Biserica Saint Sulpice, Cripta Puțului, Reședința Mitropolitană Limours, Institutul Cultural Român de la Paris, Ambasada României la Paris.


INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA

15-18 mai / Participarea scriitorilor Bogdan Suceavă şi Ileana Cudalb la cea de-a XX-a ediţie a Târgului Internaţional „Lumea cărţii“/„Svět knihy“, desfășurat la Palatului Expoziţional din Praga, Holešovice.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
9-28 mai / Cea de-a noua ediţie a programului-cadru Zilele filmului românesc la Stockholm.
15 mai / Discuţie pe baza filmului The Last of the Unjust, r.: Claude Lanzmann, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV

7 mai / „The Theatre of the Absurd, as a Moral Response to the Nazi Ideology. The cases of Samuel Beckett and Eugene Ionesco“, master-class susţinut de conf. univ. dr. Octavian Saiu la Universitatea din Tel Aviv.
8 mai – 6 iunie / Cea de-a doua parte a Trilogiei „Depărtare“, intitulată „Tel Aviv“, a artistului Digi Dekel, la Galeria Ha’Kibbutz din Tel Aviv.
12 mai / Stand național în cadrul Eurofest la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
15 mai / Celebrarea Zilei Europei 2014 la Universitatea din Haifa. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Centrul de Studii Germane şi Europene şi Asociaţia Studenţilor din cadrul Universităţii din Haifa.
15 mai / Două reprezentații ale spectacolului de balet pentru copii „Magazinul de păpuşi“ al Şcolii de Balet „Studio M“ – Opera Naţională Română, la Şcoala Israeliană de Balet din Tel Aviv.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

9 mai – 12 iunie / Concurs de eseuri pe tema istoriei României şi Refugiului polonez.
15-18 mai / Ediţia a VII-a a Festivalului Culturii Române la Cracovia, un eveniment iniţiat în 2008 şi organizat anual de Institutul Cultural Român de la Varşovia.
15 mai – 31 octombrie / Proiecţia unor filme româneşti în cadrul programului european „Ulysses’ Gaze“/„Privirea lui Ulise“, la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia.
16 mai – 31 decembrie / Program de activități destinate catedrelor de română şi studenţilor de la Cracovia, Poznań, Lublin – proiecţii de filme româneşti.

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
8-12 mai / Standul României la cea de-a XXVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino.
15-22 mai / Expoziția de grafică „Anxociety“ de Laura Partin, în Mica Galerie a Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

5 mai / Lansarea traducerii în limba germană a volumului Eonul dogmatic de Lucian Blaga, traducere apărută cu sprijinul Institutului Cultural Român.
5-31 mai / Part is fame [art as game], un proiect realizat de curatoarea Cristina Bogdan la Galeria Schleifmühlgasse 12-14.
8-17 mai / ,,Celălalt. Identitate culturală naţională şi europeană în secolul XXI“, proiect de colaborare didactică şi de cercetare lansat cu prilejul Zilei Europei.
16 mai / Spectacolul de teatru nonverbal Parcul prezentat de Teatrul Masca din Bucureşti la teatrul Schauspielhaus.
21 mai / Proiecţia filmului documentar Un chip de lumină – Arhimandritul Ioan, stareţ al mânăstirii Hurezi între anii 1692 şi 1726 în contextul marcării Anului Brâncoveanu.
23 mai / Industrii creative din România - dezbatere pe tema „Noua mea bicicletă veche“, în cadrul festivalului de design Designmonat Graz. Tematica s-a încadrat în trendul actual al reinventării bicicletelor vechi, prezentând trei branduri iconice din Austria (Puch), România (Pegas) şi Ungaria (Csepel).
24-25 mai / Despre sexul femeii – un câmp de luptă în războiul din Bosnia de Matei Vişniec, r.: Muriel Manea, la teatrul Pygmalion din Viena.


Detalii în documentul atașat.

proiecte mai 2014