- 9 November 2017 - 15 November 2017
- Etichete DUMItRIO Date turneu ICR Proverbe
Proverbe, cel de-al doilea album semnat DUMItRIO – promovat, cu sprijinul ICR, între 6 octombrie și 15 noiembrie 2017, în Olanda, Belgia și România – creează o atmosferă inițiatică cu alură românească, susținută de compoziții narativ-intuitive și improvizații spontane. Obținând bursa olandeză FPK pentru compoziția albumului, George Dumitriu a condus trioul într-o direcție nouă prin îmbogățirea repertoriului cu elemente din folclorul oral și muzical românesc. Aceste elemente se regăsesc în structura noului album, construită pe baza a patru proverbe rostite de Mama-mare (bunica maternă a compozitorului). Înregistrarea bunicii a fost redată ciclic, iar ritmul vorbirii a fost tradus muzical de DUMItRIO, care și-a construit improvizația dinamică cu “broken grooves” și “loop-uri multi-layered”. Comparativ cu primul album, Future Nostalgia, instrumentația grupului s-a dezvoltat spre o direcție camerală, adăugându-se vioară, violă și violoncel formulei clasice de chitară-contrabas-tobe.
Datele concertelor din România sunt: 9 noiembrie - ArCub, Bucureșt, 12 noiembrie - Atelier, Cluj, 13 noiembrie - Sala „Dialoguri Europene”, Zalău, 15 noiembrie - Sala Multifincțională a Universității Transilvania, Brașov.
Datele concertelor din Olanda și Belgia au fost: 6 octombrie - Splendor, Amsterdam, NL, 7 octombrie - Atelier, Groningen, NL, 9 octombrie - Trefpunt, Gent, BE, 12 octombrie - Aleph Book Store, Utrecht, NL, 13 octombrie - Dizzy, Rotterdam, NL.
DUMItRIO înseamnă: George Dumitriu (RO/NL) - ghitară, vioară, violă, Mattia Magatelli (IT) - contrabas, chitară bas, Kristijan Krajnčan (SI) - baterie, violoncel. Întâmplarea a făcut ca trei muzicieni din diferite părți ale Europei să se întâlnească și să se potrivească muzical, într-un orășel studențesc din nordul Olandei, Groningen. Slovenul Kristijan Krajnčan a fost primul ajuns în 2005 ca student al Prins Claus Conservatorium, urmat apoi de românul George Dumitriu în 2006, iar abia în 2009 ajunge și italianul Mattia Magatelii, care nu vorbea o boabă engleză. Și-au unit forțele interpretative și compoziționale și au format un repertoriu solid care a fost documentat abia mult mai târziu, în 2014, sub titlul Future Nostalgia. Cei trei muzicieni au concertat împreună în săli de concert importante și festivaluri precum 12Points (Dublin), Akbank Jazz (Istanbul), Skopje Jazz Festival (Macedonia), Gărâna Jazz (România), etc.
“a captivating atmosphere, informed by Romanian folk music and buttressed by the readings of native proverbs and unstructured improvisations.” - All About Jazz “
„... o formaţie atît de bine închegată, cu un discurs sonor expresiv, original, cuceritor fără cea mai mică aluzie comercială, facilă.” - Florentin Radu
George Dumitriu Cu o densă activitate concertistică, băcăuanul George Dumitriu este prezent ca violist, violonist, ghitarist și compozitor pe scena Europeană de jazz și muzică improvizată. Absolvent la vioară al Conservatorului din București, unde a urmat și cursurile de jazz la clasa lui Mircea Tiberian, își continuă studiile concentrându-se pe ghitară, în New York și în Olanda, iar actualmente este profesor de ghitară jazz la Conservatorul din Amsterdam. Dumitriu a susținut turnee și concerte în săli prestigioase precum Konzerthaus (Berlin), Bimhuis, Muziekgebouw, Concertgebouw (Amsterdam), Porgy&Bess (Viena), Flagey Hall (Bruxelles). Colaborări importante: Ambrose Akinmusire, Peter Herbolzheimer, Dick Oatts, Michel Godard, Brussels Jazz Orchestra, Francesco Bearzatti, Benny Golson. George Dumitriu concertează frecvent pe scenele de festival împreună cu cântăreața Sanem Kalfa (câștigătoarea premiului Montreaux Jazz), Alex Simu Quintet, Kaja Draksler Octet, platforma music-theater I/O, Native Aliens și este membru fondator al Romanian Jazz Network.
Mattia Magatelli este unul dintre cei mai importanți basiști italieni din generația tânără, începând studiul contrabasului autodidact. A studiat la “Civic school of jazz” din Milano, iar ulterior s-a mutat în Roma unde a câștigat bursa IASJ oferită de Siena Jazz și a format VMW Trio și European Jazz Motion Trio. Câștigă premiul Bergamo Jazz, iar ulterior se mută în Olanda unde face parte din grupuri internaționale (Sri Januraga Trio, BadBooshBand, Kaja Draksler Quintet). A colaborat cu Franco Cerri, Guido Manusardi, Billy Cobham, Alex Sipiagin, Mark Gross, Francesco Bearzatti iar principalul lui proiect actual este Dialoganduò.
Kristijan Krajnčan Bateristul, violoncelistul și regizorul de film sloven Kristijan Krajnčan este un reprezentant de seamă al generației sale, ca semifinalist al prestigioasei competiții Thelonius Monk din Washington, SUA. A studiat în Ljubljana, Groningen, Amsterdam și New York arătând o deosebită versatilitate stilistică. Ca baterist și celist apare pe nu mai puțin de 26 de albume, cu o bogată activitate de turneu în Europa, SUA, Asia, Indonezia, Orientul mijlociu, Africa. A compus partituri muzicale pentru 3 filme de lung metraj și 9 scurt metraje. Albumul lui de debut ca lider, Siberian Bear, îi are ca invitați pe Ambrose Akinmusire și Jimmy Greene. Krajnčan este fondatorul proiectului interdisciplinar Hidden Myth iar recentul proiect solo DrummingCellist se bucură de atenție internațională.