Confluenţe literare în numărul din noiembrie al revistei „Orizonturi culturale italo-române”

Numărul 11/noiembrie 2023 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” stă sub semnul confluenţelor literare şi se deschide cu un interviu cu scriitoarea Giulia Caminito despre temele înfruntate în cea mai recentă carte a sa, apărută de curând şi în română, Apa lacului nu e niciodată dulce, traducere și note de Oana Sălișteanu, în colecția „Raftul Denisei” a editurii Humanitas Fiction din București. Interviul este realizat de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone şi tradus de masterandele Raluca Ardeuan, Alisa Benescu, Alina Coppola şi Alexia Lascu de la Universitatea de Vest din Timişoara.

În continuare, Luciana Tămaş dialoghează cu Oliver Ressler, cunoscut artist din Austria careproduce instalații, lucrări în spațiul public și filme despre economie, democrație, rasism, criza climatică, forme de rezistență și alternative sociale.

În secţiunea „Centenar Calvino”, Smaranda Bratu Elian propune, în traducere, una din poveştile-apolog ale scriitorului, intitulată Conștiință.

Revista publică apoi Actele Conferinţei Luoghi e percezioni di Dante nel Sud-est Europeo, organizate de Comitetul din București al Societății Dante Alighieri și AISSEE (Asociația Italiană de Studii din Europa de Sud-Est) în anul 2021, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la moartea Marelui Poet, precum și a 120 de ani de la înființarea primei Societăți Dante Alighieri la București.

În numărul din noiembrie apare prima parte a lucrărilor prezentate, pornind de la introducerea semnată de Ida Valicenti, Președinte al Comitetului din București al Societății Dante Alighieri. Apoi, intervenţiile semnate de poeta Ana Blandiana, italienista Elena Pîrvu de la Universitatea din Craiova şi istoricul Francesco Guida de la Universitatea Roma Tre.

Urmează dezbaterea Literatura română, încotro?, care a avut loc la Timişoara în 28 octombrie 2023 şi la care au intervenit unsprezece scriitori şi critici literari, printre care Viorica Bălteanu, Adrian Dinu Rachieru, Veronica Balaj şi Maria Grapini, europarlamentar.

Secţiunea „Orizonturi filosofice” semnalează volumul The Reader, the Lover, the Prophet. Views on Kierkegaard (Toronto/Ljubljana, Kierkegaard Circle, 2023), semnat de Igor Tavilla.

La rubrica „Traduceri inedite”,un autor italian încă netradus la noi, Giuseppe Culicchia (n. 1965), cu al treilea capitol din romanul Tutti giù per terra (Podul de piatră s-a dărâmat), care s-a dovedit a fi atât bestseller, cât și longseller de succes, narând povestea tânărului Walter (student înFilosofie, dar și vânzător într-o librărie torineză) cu toate disperările și speranțele sale. Traducere de Nicoleta Presură Călina.

În secţiunea „Evenimente”,expoziția de artă contemporană „Emergențe” care se desfăşoară în perioada 14 noiembrie - 4 decembrie 2023, organizată de Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design și Rectoratul UVT, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană.

Este apoi semnalatăColumna mutãtio – La Spirale, o instalație monumentală de artă contemporană, concepută de artista Luminiţa Țăranu, inspirată din Columna lui Traian. Parte artistică contemporană a marii expoziții de arheologie Dacia. Ultima frontieră a romanității, găzduită de Museo Nazionale Romano - Terme di Diocleziano, în Roma, din 21 noiembrie 2023 până în 21 aprilie 2024, opera este expusă în Chiostro piccolo della Certosa di Santa Maria degli Angeli.

Toate articolele numărului 11/ noiembrie 2023al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.