Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea
„cerurilor deschise", de Sânziene. Ziua Iei celebrează piesa
principală a costumului popular românesc. La 21 iunie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat
decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca
„Ziua Iei”.
Institutul Cultural Român propune, în fiecare an, un exercițiu amplu de prezentare a iei în spațiile culturale în care își are reprezentanțele și în comunitățile românești, având drept miză familiarizarea publicului internațional cu ia tradițională și cu multiplele interpretări ale acesteia.
MADRID. Frumusețea portului popular românesc, prezentată printr-o serie de evenimente la Coslada și Málaga
O serie de evenimente menite să pună în valoare patrimoniul cultural și tradițiile populare românești au avut loc marți, 21 iunie 2022, la Coslada, și miercuri, 22 iunie 2022, la Málaga, cu ocazia Zilei Iei. Evenimentele au fost organizate de Institutul Cultural Român de la Madrid, Consiliul Județean Gorj și Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”, în colaborare cu Ambasada României la Madrid, Consulatul General al României la Sevilla, Primăria localității Coslada (Comunitatea Madrid) și Muzeul Interactiv al Muzicii din Malaga (MIMMA).
Artiști din județul Gorj au prezentat publicului spaniol frumusețea portului popular românesc și au susținut ateliere demonstrative de pictură pe ceramică și roata olarului. Membri ai Ansamblului Artistic „Doina Gorjului” au susținut un spectacol de dansuri tradiționale gorjene. De asemenea, s-a prezentat o expoziție de ii tradiționale din zona Gorjului, realizată de Daciana Ungureanu, precum și o expoziție fotografică „Povestea iei” și o paradă de ii recent lucrate, coordonate de Roxana Irimia și Elena Ninerică, artiste din comunitatea românească din Spania.
Evenimentele au avut loc la Centrul Cultural al Primăriei din Coslada (Comunitatea Madrid) și la Muzeul Interactiv al Muzicii (MIMMA) din orașul Málaga. Proiectul s-a adresat în mod special tinerilor, în contextul Anului European al Tineretului. credit foto: @colecția etnografică Daciana Ungureanu
„Poeme țesute”, în covoare și costume tradiționale din Republica Moldova, la Roma
Accademia di Romania din Roma organizează, în perioada 24 iunie - 8 iulie 2022, expoziția etnografică „Poeme țesute”, care prezintă o selecție de valoroase scoarțe și costume tradiționale, parte a colecțiilor Complexului de meșteșuguri „Artă rustică” din Clișova Nouă, Republica Moldova. Evenimentul, găzduit în Galeria de artă a ARR, are vernisajul vineri, 24 iunie, la ora 18.30, și este realizat în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, Ambasada României în Italia, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul Cultural Român. „Poeme Țesute” prezintă publicului o scurtă incursiune în istoria artei populare din Republica Moldova, exponatele aparținând Ecaterinei Popescu, fondatoarea Centrului de meșteșuguri „Artă rustică” și totodată curatoarea expoziției. Alături de piesele realizate în sec. XIX-XX, colectate și restaurate de Ecaterina Popescu, sunt expuse și obiecte confecționate recent, preocuparea prioritară a Centrului fiind restabilirea tehnicilor și motivelor tradiționale ale covoarelor și costumelor populare. Expoziția poate fi vizitată în intervalul 25 iunie – 8 iulie 2022, de marți până vineri, între orele 14.00-18.00, iar sâmbătă și duminică între orele 11.00-18.00.
Ziua Iei sărbătorită în cadrul cursului de limba română pentru copii organizat de ICR Tel Aviv
ICR Tel Aviv marchează Ziua Iei în cadrul cursului de limba română pentru copii organizat la sediu, în data de 24 iunie. Astfel, copiii israelieni cu rădăcini românești, cu vârste între 8 și 12 ani, vor avea ocazia să admire pe viu un port popular tradițional românesc din Maramureș și să vadă elementele acestuia (fotă, catrință, ș.a.). Adina Candrea, diplomat în cadrul Ambasadei României în Statul Israel, va face o prezentare despre istoricul și importanța costumului popular în cultura română.
Totodată, în data de 24 iunie, vor fi expuse la sediul ICR Tel Aviv câteva ii cu motive populare specifice regiunilor istorice românești.
Demonstrație de port popular românesc şi mâncare tradiţională la Praga
Asociația Românilor din Republica Cehă, cu sprijinul Institutului Cultural Român la Praga, organizează, între 30 iunie și 3 iulie, Zilele Portului Tradițional Românesc. Evenimentul va avea loc la Musaion – Muzeul de Etnografie din Praga și va include peste 50 de costume tradiționale din zonele Banatului de Câmpie și Muscel. Colecția Etnografică Marius Matei reunește piese de vestimentație asamblate după fotografiile vechi cu bănățenii de altădată. Magistral brodate, cu tehnici inexplicabil de fin lucrate, în care predomină motivele florale sau geometrice, costumele sunt îmbogățite cu mătase, fire de aur și argint, expresie a multiculturalității și diversității comunităților din această regiune. Demonstrația de port popular a Școlii Populare de Arte Pitești include exponate de sărbătoare, costumul de Muscel fiind considerat printre cele mai frumoase din țară, însăși Regina Maria alegând costumul de Muscel ca ținută de înaltă ceremonie la Casa Regală.
Duminică, 3 iulie 2022, începând cu orele 10.00, la cafeneaua de lânga Musaion va avea loc un Food Fest cu mâncare tradițională românească.
„RomânIA Autentică” sărbătorește Ziua Iei la Paris
O paradă a costumului popular românesc marca „Flori de Ie” va avea loc, pe 24 iunie, la Palatul Behague, reședința Ambasadei României din Franța, în cadrul Festivalului „RomânIA Autentică”.
Într-un concept dedicat, ce are ca element central ia – cămașa tradițională, 20 de femei de succes din România și Franța, cu vârste cuprinse între 25 și 70 de ani, din domeniul afacerilor, diplomației și culturii, vor defila atât în costume tradiţionale, cât şi în creaţii recente ale casei Flori de Ie, pentru a celebra Ziua Iei. Ritmul muzical al serii va fi dat de grupul „Duo ConTe”, format din violoniștii români Ingrid și Bogdan Nicola, iar publicul va putea degusta produse culinare românești.
Cele 20 de ținute alese pentru defilarea de la Paris de Cristina Chiriac îmbină armonios trecutul cu prezentul, tradiția cu viziunea artistei despre femeia modernă. Combinațiile alese transformă cromatic, rescriu liniile, pun propria amprentă asupra personalității fiecărui model.