- 16 November 2018 - 18 November 2018
- Etichete Icr lisabona Enescu Lucian ban
În 2009, Lucian Ban a colaborat pentru prima oară cu violistul și violonistul american Mat Maneri (nominalizat la premiile Grammy) în cadrul proiectului „Enesco Re-Imagined“. În 2012, cei doi muzicieni au înregistrat Transylvanian Concert la Palatul Culturii din Târgu Mureș, pentru celebra casă ECM Records. Albumul s-a bucurat de elogiile presei internaționale, de la New York Times, la The Guardian sau Financial Times. De la lansarea acestuia, Lucian Ban și Mat Maneri sunt în turneu constant în toată lumea, pe marile scene de festivaluri, cluburi și muzee. Transylvanian Concert a câștigat două premii Best Album Of The Year din partea All About Jazz USA și Cuadernos de Jazz Spain și a adus consacrarea internațională pentru Lucian Ban.
Cu ocazia celebrării în 2018 a Centenarului Marii Uniri, ICR Lisabona a susținut turneul Transylvanian Concert - de la Enescu la jazz, de la doină la blues în premieră în Portugalia. Acesta s-a desfășurat în perioada 16-18 noiembrie și a cuprins o serie de trei concerte și un workshop. Primele două concerte au avut loc în datele de 16 și 17 noiembrie, începând cu ora 22:00, la Hot Clube de Portugal din Lisabona, unul dintre cele mai vechi cluburi de jazz din Europa și considerat unul dintre cele mai bune 100 cluburi de jazz din lume. În cele două seri, peste 150 de persoane au fost electrizate de chimia dintre Lucian Ban şi Mat Maneri, dialogul dintre pian şi violă propus de cei doi muzicieni căpătând dimensiuni cu totul noi: de la jazz şi blues la doina românească şi muzica camerală, la compoziţii în jazz-ul secolului XXI. Pe 18 noiembrie a avut loc cel de-al treilea concert, la galeria și spatiul de concerte Solilóquios (Sobre o Porto) din Porto, unde au fost interpretate piese de pe albumul Transylvanian Concert, precum și piese de George Enescu (Suita Orchestrală Nr 1, piese din Suita Impresii din Copilărie, etc.).
În data de 16 noiembrie, Lucian Ban și Mat Maneri au fost prezenți la Universitatea Lusíada din Lisabona, unde au susținut workshop-ul cu titlul Muzica lui Enescu și muzica tradițională românească în improvizație și jazz-ul contemporan și le-au oferit studenților de la Facultatea de Arhitectură și Arte, specializarea „Jazz și muzica modernă“, și un scurt recital. Au fost de asemenea prezenți elevi de la Școala de Jazz „Luiz Villas-Boas“ din Lisabona.Cei doi muzicieni au descris jazz-ul ca pe un limbaj universal care adoptă și este influențat de o multitudine de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică. De asemenea, studenților și elevilor prezenți li s-a vorbit despre muzica tradițională românească, Lucian Ban subliniind că „doina este o formă arhetipală a folclorului românesc, înrudită cu blues-ul american.“