Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemirdin Istanbul lansează un nou și captivant program de prezentare a câtorva dintre comorile patrimoniului nostru cultural și istoric, obiecte muzeale cu o valoare inestimabilă, ce aparțin Muzeului Național de Istorie a României.
Începând cu data de 4 octombrie și până în data de 6 decembrie 2021, în fiecare zi de luni, vom deschide virtual Muzeul Național de Istorie a României, pentru ca publicul turc, cu precădere, să descopere adevărate capodopere ale trecutului românesc, european și universal.
Temele selectate sunt de mare interes atât pentru publicul specializat, cât și pentru publicul larg: Brățările dacice prezentate de dr. Andreea Ștefan, muzeograf Secția Istorie; Paftaua de la Curtea de Argeș prezentată de dr. Cristiana Tătaru, muzeograf Secția Cabinet Numismatic și Tezaur Istoric; Garnitura princiară din Transilvania prezentată de Pompilia Gon, muzeograf Secția Istorie; Evanghelia greco-romană tiparită de Antim Ivireanul la București în 1693, ferecată în aur de Constantin Brâncoveanu și donată ctitoriei sale de la Hurezi prezentată de dr. Ginel Lazăr, cercetător Secția Istorie; Sabia de investitură a Regelui Carol prezentată de Nicoleta Konig, muzeograf Secția Istorie; Coroana Reginei Elisabeta prezentată de dr. Cristina Păiușan Nuică, cercetător Secția Istorie; Sceptrul Regelui Ferdinad prezentat de dr. Ernest Oberlander Târnoveanu,manager al Muzeului Național de Istorie a României; Coroana Reginei Maria prezentată de dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeul Național de Istorie a României; Caseta de bijuterii a Reginei Maria prezentată de drd. Roxana Pătrașcu, muzeograf Secția Evidența, Conservarea și Protecția Patrimoniului; Bijuteriile Reginei Maria prezentate de Raluca Mălăncioiu, muzeograf Secția Istorie.
Subliniem că toate mini-documentarele vor fi traduse și subtitrate în limba turcă.
Acest nou proiect lansat de ICR Istanbul urmărește promovarea valoroaselor colecții păstrate de un muzeu emblematic pentru patrimoniul istoric și arheologic românesc, Muzeul Național de Istorie a României.