- 23 January 2019
- Etichete Icr lisabona 160 ani de la unirea Principatelor Conferinte
Prima ediție din acest an a Serilor „Acasă“ a avut loc miercuri 23 ianuarie, la sediul ICR Lisabona. Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu agenția națională de știri Agerpres i-au invitat pe românii din Portugalia să sărbătorească împreună 160 de ani de la Unirea Principatelor române.
Excelența Sa Doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză a deschis seara cu o scurtă alocuțiune, în care a evidențiat provocările și prioritățile României în perioada deținerii Președinției Consiliului UE și a prezentat-o pe doamna Raluca Trușcanu, noul consilier pe problemele diasporei românești din Portugalia.
Domnul Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona, le-a adresat un cuvânt de bun venit românilor prezenți la întâlnire, subliniind semnificația programului „Acasă“ și profilul tematic al viitoarelor evenimente desfășurate sub semnul său. Directorul adjunct al ICR Lisabona, domnul Gelu Savonea, a făcut o scurtă evocare a momentului Unirii Principatelor. A urmat prezentarea documentarului „Marea Unire - România la 100 de ani“, produs de Agerpres. Proiecția filmului (subtitrat în limba engleză) a marcat închiderea expoziției „România: Evoluție“, inaugurată la sediul ICR Lisabona în luna decembrie 2018.
La eveniment au fost prezenți artişti români rezidenţi în Portugalia, elevii cursurilor de limba română, membri ai asociațiilor românești din Portugalia.
Serile „Acasă“ îşi propun să îi reunească pe membrii comunităţii româneşti din Portugalia: artiști deja consacrați sau în curs de afirmare, studenți, universitari, medici români, pe toţi cei cărora le este dor de casă. Acestor binevenite întâlniri sentimentale cu diaspora, Ambasada României în Republica Portugheză și ICR Lisabona le conferă o dimensiune culturală, prin invitarea unor personalități de prestigiu ale scenei artistice românești, sau prin punctarea omagială a diferitelor momente de puternică rezonanță din istoria României. Derularea programului presupune o mobilizare a tuturor factorilor implicați în procesele de difuzare a culturii, atât de la Ambasadă cât și de la ICR Lisabona, înscriindu-se în rândul celor mai importante proiecte de diplomație culturală pe care cele două instituții le desfășoară în Portugalia.