- 23 October 2019
- Tags Icr stockholm Anticomunism Conferinta Claudiu turcus
Cu ocazia aniversării
a 30 de ani de la căderea regimului comunist în România și drumul țării către
democrație și europenizare, ICR Stockholm organizează la 6 noiembrie, ora
18.00, la sediul din strada Skeppsbron 20, un eveniment
cu tema Reprezentări ale anticomunismului în cinema-ul anilor ‘90, la
care va participa Claudiu Turcuș, conferențiar la
Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film.
Prelegerea va fi susţinută în limba engleză și va fi urmată de întrebări și o discuție liberă cu publicul prezent. Intrarea este liberă.
Deși foarte influentă și activă în regândirea instituțiilor culturale și economice după căderea regimului comunist, tema anticomunismului a fost evitată în dezbaterea publică pentru mult timp. Explorând aproximativ 15 filme românești inovatoare din anii ’90, precum și exemple clasice din noul val al cinematografiei românești ca un caz tipic al unei abordări orientate către cinematografele mici, conferința conferențiarului Claudiu Turcuș încearcă să surmonteze acest neajuns prin evaluarea și investigarea relevanței reprezentărilor asupra comunismului în formarea memoriei colective a trecutului.
Claudiu Turcuș este conferențiar la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film. Domeniile sale de interes sunt: romanul și cinematografiile central-est europene, imagologia (post) socialistă, teoria criticii. Volumul său de critică literară și istorie intelectuală, Estetica lui Norman Manea (București: Cartea Românească, 2012), distins cu premiul “Marian Papahagi” de către Uniunea Scriitorilor din România, reprezintă prima monografie dedicată acestui important scriitor român postbelic, multiplu nominalizat la premiul Nobel. În 2017 a publicat Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc (București: Eikon), carte premiată la secțiunea “Eseistică” de către prestigioasa revistă Observator cultural.