- 7 November 2019
- Tags Icr Icr bruxelles Renasterea limbilor latine Brexit Colocviu
40 de personalități marcante din România și din Europa – academicieni, istorici, profesori, ambasadori și diplomați – vor prezenta comunicări științifice și vor participa la masa rotundă „Approche contrastive des langues: quels outils pour quelles compétences?”. Domeniile vor avea mai multe axe de dezbatere, latinitatea putând fi abordată din perspectivele cele mai diferite: istorie socio-politică și economică, antropologie genetică și culturală, literatură, lingvistică, filosofie, religie, mitologie, științe și arte.
Institutul Cultural Român prin Reprezentanța sa din Bruxelles și Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), prin Facultatea de Litere, Traducere și Comunicare și Facultatea de Filosofie și Științe Sociale, sub egida Academiei Române și a Academiei Regale din Belgia, organizează Colocviul internațional Lecture et relecture de la latinité | Latinitate: lectură și relectură, în perioada 7-9 noiembrie 2019.
Acest eveniment academic se înscrie în seria proiectelor de diplomație publică și culturală pe care ICR le organizează în mediul academic, beneficiind de susținerea unor importante instituții din România și din Belgia: Fondul Național Belgian de Cercetare Științifică (FNRS), Institutul Limbii Române, Centrul de Cercetare Philixte, Groupe de recherche en rhétorique et en argumentation linguistique.
În deschiderea colocviului, în prezența ES doamna Andreea PĂSTÂRNAC, ambasador al României în Regatul Belgiei și a domnului Mirel TALOȘ, președinte interimar al ICR, vor lua cuvântul acad. prof. Baudouin DECHARNEUX, membru al Academiei Regale din Belgia, acad. prof. Xavier LUFFIN, decan alFacultății de Litere, Traducere și Comunicare, conf. univ. dr. Liliana ȚUROIU, director al Institutului Cultural Român Bruxelles, coordonator general EUROPALIA România.
Latinitatea, tema colocviului internațional de anul acesta, se dovedește a fi o preocupare permanentă, atât printre latiniștii și cercetătorii din întreaga lume, cât și printre pasionații latinității și ai culturilor care au fost și mai sunt influențate de izvorul limbilor și civilizațiilor romanice.
Așa cum analizează prof. univ. dr. Gheorghe Bârlea de la Universitatea Ovidius din Constanța, „Colocviul Internațional Latinitate: lectură și relectură se bazează pe convingerea că un concept vechi, care se referă la o realitate complexă, cu implicații foarte puternice pentru evoluția umanității, trebuie discutat din nou și din nou”.
„Evoluția permanentă necesită o reevaluare periodică a relației dintre moștenirea antică și achizițiile moderne, determinată de dinamica societății umane. Fiecare generație de cercetători aduce noi principii, metode și instrumente de lucru. În același timp, textele de susținere a latinității antice, medievale, renascentiste, iluministe etc. beneficiază de ediții din ce în ce mai bogate, care dezvăluie detalii informative care au scăpat vechilor generații de cercetători”,mai susține prof. univ. dr. Gheorghe Bârlea.
În contextul actual al Brexit-ului, prof. univ. dr. Gheorghe Bârlea ia în calcul posibila înlocuire a limbii engleze: „În timp ce limba engleză a fost, fără îndoială, «lingua franca» – în ciuda unor negări mai degrabă ideologice decât practice – postura Marii Britanii conduce astăzi la reanalizarea unei întrebări care părea să aibă deja răspuns. Colocviul va examina renașterea limbilor latine și, prin urmare, implicit, potențialul de actualizare a limbii și a culturii latine într-un spațiu în care așa-numitele limbi și categoriile pe care ele le vehiculează sunt, revin, dominante.”
Latinitatea, analizată și reanalizată, face din acest colocviu un punct de interes, atât pentru cercetători, cât și pentru oamenii de cultură.
„De multă vreme, latinitatea limbii române nu mai este subiect de controverse, fiind recunoscută, inclusă și studiată în lingvistica romanică alături de celelalte limbi de cultură și de civilizație descendente din latină. [...] Comunitatea lingvistică europeană este preponderent romanică, având, atât o romanitate ereditară, cât și una dobândită, de natură culturală”, afirmă, în lucrarea sa, prof. dr. Cristian Moroianu, cercetător la Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti al Academiei Române.
„Le mythe de Rome est passé de la littérature à la politique au XIXe siècle[…] Le mythe de Rome comme «mère des Roumains», des peuplesnéo-latins comme «frères» et la métaphore de «la famille latine» se mélangent dans l’imaginaire des Roumains et sont utilisés comme moyen rhétorique pour soutenir leurs revendications politiques”, prezintă, în lucrarea sa, prof. dr. Alexandra Vrănceanu Pagliardini.
Conf. univ. dr. Liliana ȚUROIU, director al Institutului Cultural Român Bruxelles, a menționat că „în plină desfășurare a celui mai amplu proiect de diplomație culturală dedicat creativităţii românești în Belgia, simultan cu expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși la BOZAR, acest colocviu este încă o oportunitate de a sublinia performanțele din zona cercetării academice, prezentând o temă complexă, divers abordată de-a lungul timpului, temă unanim recunoscută și care are menirea de a ne defini, alături de cei cu care împărţim spaţiul european."
Printre invitații români se numără: Amb. Adrian CIOROIANU, delegat permanent al României la UNESCO, prof. Ernest OBERLANDER-TÂRNOVEANU, director general, Muzeul Naţional de Istorie a României, prof. Petre Gheorghe BÂRLEA, Universitatea Ovidius Constanța.
Printre invitații străini se numără: Acad. Baudouin DECHARNEUX, ULB, membru al Academiei Regale Belgiene, dr. Nicolas SOLONAKIS(Franța), ULB, Sébastien CHONAVEY, ULB,prof. Annick ENGLEBERT, ULB, prof. Olga INKOVA(Elveția), prof. Emilio MANZOTTI(Elveția), prof. Mor Anta KANDJI(Senegal), prof. Anca GÂȚĂ (Germania).
Programul academic va fi completat cu prezentări de carte și expozițiaMasterpieces of the Romanian Cultural Heritage, organizată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).
Participarea la lucrările colocviului în perioada 7-9 noiembrie este deschisă publicului larg.
Date și locații:
Joi, 7 noiembrie 2019
8:30-9:30 deschiderea colocviului - alocuțiuni
9:30-12:30 și 14:00-19:00 – comunicări științifice
ULB - Solbosch, Maison des Arts, 56 Avenue Jeanne, 1050 Bruxelles
Vineri, 8 noiembrie 2019
9:30-12:00 și 14:00-19:00 – comunicări științifice
Bibliothéque du CIERL, 17 Avenue Franklin Roosevelt, 1000 Bruxelles
Sâmbătă, 9 noiembrie 2019
9:30-10:30 – vernisajul expoziției Masterpieces of the Romanian Cultural Heritage
10:30-12:30 – lansare de carte Patio AY, 50 Avenue Franklin Roosevelt, 1000 Bruxelles
Limba de desfășurare a colocviului :engleză, franceză și română.
Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la promovare@icr.ro; biroul.presa@icr.ro
Website: www.icr.ro
Instagram: https://www.instagram.com/icr.ro/?hl=en
Twitter: @ICRBucuresti