ICR Tel Aviv va organiza și găzdui, în data de 17 martie, de la ora 11:30, prezentarea volumului „Iuliu Barasch. Un iluminist evreu în Țara Românească”, apărut la Editura RAO în anul 2022. La eveniment, desfășurat în limba română, vor fi prezenți, la sediul ICR, coordonatorii volumului – Irinel Popescu și Lucian-Zeev Herșcovici, împreună cu E. S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel. Pe durata manifestării, Felicia Waldman, care a contribuit la realizarea volumului, va avea o intervenție video online, alături de Carol Iancu și Petru Manu.
Cartea este rezultatul unui proiect al Academiei Române, coordonat de Irinel Popescu și Lucian-Zeev Herșcovici. Lucrarea, elaborată de un colectiv de autori din România (Lya Benjamin, Claudia Bosoi, Octavian Buda, Ștefan Petrescu, Ioan Aurel Pop, Lidia Trăușan-Matu, Felicia Waldman) și din Israel (Jean-Jacques Askenazy, Lucian-Zeev Herșcovici), abordează multiplele fațete ale personalității lui Iuliu Barasch (1815-1863).
Irinel Popescu este profesor universitar și șef al centrului de boli digestive și transplant hepatic din cadrul Institutului Fundeni, membru corespondent al Academiei Române, membru al Comisiei de Istorie a Medicinei a Academiei Române, membru al Academiei Franceze de Medicină și al Academiei Franceze de Chirurgie. A introdus transplantul hepatic și chirurgia robotică în România. A fost președinte al Societății Române de Chirurgie, în perioada 2006-2008 și președinte al European Surgical Association, începînd cu anul 2018.
Lucian-Zeev Herșcovici, licențiat în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și doctor în istorie al Universității „Paul Valery” din Montpellier, iar în prezent bibliotecar specialist la Biblioteca Națională a statului Israel din Ierusalim, abordează, pe lângă aspectele biografice, și calitatea lui Barasch de maskil (reprezentant al curentului de Haskala, iluminismul evreiesc est-european). Acesta scrie depre Iuliu Barasch ca filozof general și filozof al iudaismului precum și despre Societatea de cultură israelită, înființată la București din inițiativa lui Barasch.
Lidia Trăușan-Matu, șef de lucrări la Catedra de Istorie a Medicinei a UMF „Carol Davila” din București, abordează alte aspecte ale biografiei lui Barasch, cel care a fost medic, profesor, popularizator al științelor, fondatorul primului spital de pediatrie din București, ziarist, activist civic pentru drepturile comunității evreiești, participant la viața culturală a capitalei.
Lya Benjamin a scris despre Iuliu Barasch ca părinte al jurnalului „Israelitul Român”, iar Irinel Popescu despre revista „Isis sau Natura” devenită ulterior „Natura” pe care Barasch o editează la București și care își încetează apariția la doi ani după decesul fondatorului (în 1865).
Octavian Buda, șeful catedrei de istorie a medicinei a UMF „Carol Davila” din Bucuresti, a contribuit cu un capitol despre mentorii europeni ai lui Barasch din timpul studiilor la Leipzig și Berlin.
Ștefan Petrescu, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene din București, a scris capitolul „Medici străini și strategii de integrare în societatea românească la mijlocul secolului al XIX-lea. Cazul Iuliu Barasch”.
Felicia Waldman, coordonator al Centrului de Studii Ebraice la Facultatea de Litere a Universității București, face o descriere a vechiului cartier evreiesc din București, acela în care s-au aflat casele Barasch (casa de locuit, spitalul de copii, sala Barașeum), unde astăzi se află Teatrul Evreiesc de stat, situat pe strada Iuliu Barasch.
Prefața cărții aparține reputatului profesor de neurologie Jean-Jacques Askenazy, iar postfața este scrisă de istoricul român Ioan-Aurel Pop, actualul președinte al Academiei Române. Bibliografia a fost alcătuită de Claudia Bosoi, redactor de carte la Editura Hasefer.
Evenimentul din data de 16 martie va cuprinde și un scurt intermezzo muzical cu durata de aprox. 20 de minute, cuprinzând piese interpretate la harpă de Abigail Lozneanu, o tânără muziciană israeliană cu origini românești, câștigătoare a premiului întâi la Concursul Național de Harpă din Israel, defășurat la Tel Aviv în perioada 19-21 decembrie 2022. În prezent, Abigail studiază la Universitatea de Arte din Graz pentru obținerea titlului de Master în Arte, la clasa prof. Margit Anna Suess, o interpretă de harpă de renume mondial. Programul muzical va include interpretări ale unor compoziții de C. Debussy – Arabesque no. 1, A. Hasselmans – La source, E. W. Kuhne – Variations on a theme of Tchaikovsky’s “Evgeny Onegin”, P. I Tchaikovsky – Cadence “Waltz of the flowers”