Prezentare multimedia la Institutul Cultural Român din Viena

Un expat promovează "România mereu surprinzătoare"
Wolfgang Flandorfer a ocupat timp de peste trei ani o poziţie de conducere la Siemens România. Reîntors în Austria, a început să pledeze cu convingere în rândul austriecilor pentru o mai bună cunoaştere a celei mai noi membre a Uniunii Europene.

Cu o prezentare a litoralului si Deltei Dunării, ICR Viena a inaugurat programul cadru trimestrial "Povestiri despre România. Impresii si sugestii" ( Geschichten über Rumänien. Tipps und Tricks) , destinat reprezentanţilor mediilor de afaceri în rândul cărora încă se mai manifestă reticenţe în a accepta să călătorească, respectiv să ocupe posturi în filialele din România, dar şi publicului larg care solicită tot mai frecvent informaţii turistice.
Originalitatea acestui program cadru constă în faptul că prezentările sunt susţinute exclusiv de austriecii care au trait în România.

Prezentarea multimedia susţinută de Wolfgang Flandorfer cu imagini, muzică, hărţi din arhiva proprie, a fost pigmentată cu un scurt recital de pian - o prelucrare proprie după piese româneşti celebre cum ar fi "Balada" de Ciprian Porumbescu – dar si cu scurte audiţii ale pieselor de Phoenix, pentru redarea atmosferei din Vama Veche sau de Adrian Minune pe care l-a auzit răzbătand din toate difuzoarele pe litoral.
"Piesa de rezistenţa" a serii a reprezentat-o melodia "Rumania" compusă şi interpretată de rabinul David Fischer din New York, din care răzbat inflexiuni din "Ciocârlia" şi referiri nostalgice la "mămăligă", "pastramă" si "carnaţi" pe care autorul le-a moştenit de la mama lui, originară din România.

Publicul prezent la ICR Viena a fost deosebit de entuziasmat, mulţi dintre cei prezenţi manifestându-şi spontan dorinţa de a călători în România şi solicitând informaţii punctuale cum ar fi, de exemplu, despre Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL organizat în Deltă, la Sfântu Gheorghe.

Carmen Bendovski
director