- 24 May 2023
- Tags Icr Ioana corduneanu Patrimoniu Semne cusute
Ioana Corduneanu, fondatoarea asociației „Semne cusute”, va susține un un atelier, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Republica Elenă, în cadrul primei ediții a Festivalului de documentare a patrimoniului, organizat în perioada 26-28 mai 2023 în Hermopoulis, reședința insulei Syros și capitală a Insulelor Ciclade, din Grecia.
Ioana Corduneanu va coordona un atelier despre simbolurile patrimoniului cultural, în cadrul secțiunii „Documentarea patrimoniului imaterial”.
„Deși este o moștenire culturală fragilă, patrimoniul imaterial (suma de practici, expresii culturale, exeriență și abilități) este un factor important în menținerea diversității culturale în fața globalizării. O ințelegere a patrimoniului cultural imaterial al diferitelor comunități ajută la dialogul intercultural și încurajează respectul reciproc pentru alte moduri de viață. Prin prezența la acest eveniment, vom traduce semnele cusute pe cămășile noastre și vom citi mesajele scrise cu acul de româncele din diferite zone ale țării. Pe cât de vechi, pe atât de actuale: ele descriu ordinea lumii, importanța biodiversității, echilibrul ideal pe care îl căutăm și noi în viață. Noile tehnologii ne ajută să transmitem mai departe, în timp și în spațiu, experiența atâtor generații, păstrată atât de frumos“, a declarat Ioana Corduneanu.
Un astfel de context reprezintă o excelentă ocazie de a promova creativitatea românească, moștenirea textilă tradițională și grija față de patrimoniu, mai ales având în vedere că în Anul European al Competențelor, 2022, reprezentanta asociației „Semne cusute”, Ioana Corduneanu a primit Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra (categoria Educație, Formare și Meșteșug).
Festivalul este la prima sa ediție si este organizat de asociația elenă Institutul Syros și asociația elenă HERMes, active de peste zece ani în domeniul patrimoniului cultural, în parteneriat cu Primăria din Ermoupolis/Syros.
România este o prezență cunoscută în Syros, inclusiv datorită participării constante la Animasyros/ Festivalul internațional de Animație și a demersurilor de înfrățire cu Sighișoara, la inițiativa Ambasadei României în Republica Elenă.