Contemporary Art Ruhr (C.A.R.) este un eveniment dedicat proiectelor interdisciplinare, combinând arta video, pictura, sculptura și instalațiile experimentale. C.A.R pune accentul pe discursul curatorial și pe narativul spațializării, iar lucrările beneficiază nu doar de cea mai bună expunere, cât și de un mediu imersiv în care relația dintre vizitator, spațiu și operă devine aproape la fel de importantă ca lucrarea în sine.
C.A.R. are loc din 2006 și include două evenimente anuale –„Târgul noilor medii”, care are loc la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie, și „Târgul inovativ de artă”, desfășurat la sfârșitul lunii octombrie. la Centrul Cultural Zollverein din Essen, aflat în patrimoniul UNESCO. Zollverein este un spațiu atipic, fiind o mină dezafectată care folosește o parte dintre fostele hale, fabrici și dependințe industriale pentru instituții culturale: Muzeul Ruhr-ului, Muzeul de Design, Facultatea de Artă și Design Folkwang și ateliere de artiști. La aceste două târguri participă galerii de artă contemporană, instituții culturale, asociații, fundații și universități de artă.
La ediția desfășurată în luna iunie a acestui an, la Ruhr, în perioada 2–5 iunie, Institutul Cultural Român a susținut participarea artiștilor Ciprian Ciuclea, Mihai Zgondoiu, Alex Radu și Ștefan Sava . Câștigătorul C.A.R al ediției din iunie a fost artistul român Ciprian Ciuclea, artistul având un portofoliu cunoscut deja publicului european. Selecția lucrării lui Ciprian Ciuclea „Distortion: searching for the right frequency” în cadrul C.A.R a fost motivată, în principal, de accentul special pe care artistul îl pune pe întoarcerea artei către privitor, pe ceea ce artistul însuși vede ca un semn de democratizare și accesibilizare a artei. De asemenea, ediția din octombrie a târgului C.A.R are parte de sprijinul ICR.
În 2016, scena artistică românească este prezentă în al treilea an la C.A.R., România fiind promovată ca punct principal de atracție al târgului, atât în media, cât și în activitatea de comunicare cu operatorii culturali locali. Artiștii participanți la ediția din octombrie primesc un loc de expunere special în spațiul clădirii principale Sanaa, locul având cea mai bună vizibilitate din întregul târg. La ediția din octombrie, desfășurată în intervalul 28–30 octombrie, vor participa artiști din două centre academice reprezentative pentru artă și design: Iași și Cluj, dar și galeria LABORNA.
Iași va fi reprezentate de: Tudor Pătraşcu (grafică), lector Universitatea de Arte George Enescu; Felix Aftene (pictură), Bogdan Teodorescu (pictură și video), conferenţiar, Universitatea de Arte George Enescu; Simion Cristea (sculptură), profesor Universitatea de Arte George Enescu și Dragoş Pătraşcu (obiect), profesor Universitatea de Arte George Enescu.
Cluj-Napoca este reprezentat de Adrian Ghiman (grafică), Alexandra Ioana Șerban (pictură), Radu Solovăstru (grafică și obiect), profesor Universitatea de Artă şi Design și de Ioan Sbârciu (pictură), profesor Universitatea de Artă şi Design.
Galeria LABORNA: Ciprian Paleologu și Cristina Garabețanu.