LISTA proiectelor derulate de institutele culturale românești din străinătate în luna FEBRUARIE 2013

Lista proiectelor derulate de institutele culturale românești din străinătate în luna februarie 2013
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
•9-15 februarie / Expoziţia „Spiritualita“, a fost organizată în sala de expoziţii a Accademiei di Romania, și a promovat dialogului artistic Orient-Occident. Vernisajul a avut loc în data de 9 februarie și a fost urmat de un recital Ada Bracchi (pian) şi Giuseppe Magliocca (clarinet). Expoziţia a reprezentat un dialog între artişti plastici italieni, francezi (Fausto Arrighi, Caterina Spatafora, Daniela Covarelli, Maurizio Farina, Giovanni Iovene, Grazia Massa, Laurence Lamandais, Fabio Cicuto, Paolo Mirmina, Anna Sticco, Alessandro Trani, Marguerite Monticelli, Maria Malara, Patricia Del Monaco, Mario Salvo, Maura Menichetti, Antonella Lagana) şi tineri artişti români rezidenţi în cadrul Accademiei di Romania în calitate de bursieri „Vasile Parvan“ (Marius Burhan, Irina Grosu, Claudia Mandi). Curatorul expoziției a fost Maria Teresa Prestigiacomo, critic de artă, curator, jurnalist, preşedinte al Accademia Euromediterranea delle Arti (Messina, Sicilia). Proiect fără finanțare.

•21 februarie / „Etica ştiinţei la începutul veacului XXI“, zi de studii desfăşurată la Accademia din Romania, cu participarea prof. Emilian M. Dobrescu, lector univ. dr. Gabriel Olteanu, prof. Mariano Bianca, prof. Saverio Fortunato. Cei patru conferenţiari au prezentat cele mai noi tendinţe din etica ştiinţei şi evaluarea cercetărilor ştiinţifice din domeniile lor de specialitate – filosofie, sociologie, drept, criminalistică – ilustrându-le prin exemple concludente pe plan mondial, european şi național. Parteneri: Academia Română (Bucureşti), Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ (Bucureşti), Facoltà di Lettere e Filosofia dell’Università di Siena (Italia), Universita’ di Lugano (Elvetia). Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN•Plata contribuţiei anuale EUNIC Berlin, reprezentând cota parte ICR Berlin. Comunitatea institutelor culturale europene este un reprezentant al intereselor institutelor culturale naţionale din Europa, care au sediul în Berlin. 14 institute şi reprezentanţi ai departamentelor pentru cultură din cadrul ambasadelor, dar şi membri asociaţi se întâlnesc periodic pentru a discuta despre problemele comune. Comunitatea institutelor culturale europene din Berlin are ca scop o activitate practică, fără a stabili o formă instituţională birocratică - având convingerea că aspectul cel mai important este acela de a folosi structurile şi spaţiile europene şi de a prezenta publicului proiecte importante, realizate în colaborare. Cheltuieli: 400 EUR.

•6 februarie / Evenimentul „Ziua Cărților Deschise“ a marcat lansarea Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Berlin, după actualizarea colecției cu noi titluri. Biblioteca ICR Berlin, în noul format, numără peste 4.000 de cărți împărțite în 20 de domenii și subdomenii, între care Literatură română, Literatură universală, Memorialistică, Artă, Muzică, Istorie, Religie, Filosofie, Turism, Medicină, Folclor, Critică literară și Teatru, în cea mai mare parte în limba română, dar și în germană, engleză, franceză. În cadrul evenimentului, au fost inaugurate noi spații de lectură și a fost pus la dispoziția vizitatorilor catalogul special creat pentru acest eveniment, conținând toate titlurile din bibliotecă ce pot fi răsfoite și împrumutate. În cadrul evenimentului au fost redate audiobook-urile cu următoarele titluri: Insula de Gellu Naum, Secretul doctorului Honigberger de Mircea Eliade, Die Vermessung der Welt de Daniel Kehlmann, Die Wissenden de Mircea Cărtărescu, Musikimprovisationen de Mircea Tiberian. De asemenea, din oră în oră a fost proiectat scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman r.: Tudor Giurgiu. Cu această ocazie, publicul fidel al Institutului a primit cadou albume editate de ICR. Proiect fără finanţare.

•7-17 februarie / Participarea românească la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în diferite cinematografe din Berlin pentru proiecțiile de filme și la Martin Gropius Bau pentru Standul Românesc de la European Film Market. ICR Berlin a acordat sprijinul logistic și mediatic participanților români la festival, și a difuzat catalogul Romanian Films. Participarea românească la festival a constat în prezența la următoarele secțiuni: Berlinale Wettbewerb – Poziția copilului r.: Călin Netzer, Berlinale Generation – Marussia r.: Eva Pervolovici, Berlinale Shooting Star – Ada Condeescu, European Film Market – Standul României. Proiect fără finanţare.

•15 februarie / „Trecutul în prezent cu Radu Gabrea“, o seară dedicată regizorului, în cadrul căreia au fost prezentate ultimele două documentare ale sale Trei zile până la Crăciun și Evrei de vânzare. la sediul Institutului. Trei zile până la Crăciun este un documentar istoric, bazat pe documente, reconstituiri şi imagini de arhivă, care prezintă ultimele trei zile ale cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu înainte de executarea lor în ziua de Crăciun din 1989. Scenariul este semnat de Grigore Cartianu. Documentarul Evrei de vânzare este inspirat de cartea lui Radu Ioanid The Ransom of Romanian Jews / Răscumpărarea evreilor români, apărută în SUA şi tradusă în România, la Editura Polirom și vorbește despre comerțul cu ființe umane din România comunistă. Regizorul Radu Gabrea și actrița Victoria Cociaș au fost prezenți la proiecții și au participat la o discuție cu publicul prezent. Ținând cont de prezența masivă a cineaștilor la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, această seară și-a propus atragerea unui public internațional, prezentând o trecere cinematografică prin două capitole importante ale istoriei României. Proiect fără finanţare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA•14 februarie / Lansarea traducerii în limba română a volumului Vieți mărunte de Sándor Zsigmond Papp, în cadrul „Serilor de literatură“, la sediul Institutului. Evenimentul a fost însoțit de o masă rotundă la care au participat, alături de autor, editorul cărții în limba maghiară, Bence Sárközy, reprezentanți ai mediului academic, jurnaliști și studenți. Sándor Zsigmond Papp s-a născut la Rădăuți, este jurnalist și coordonator al departamentului cultural al cotidianului Népszabadság de la Budapesta. Volumul Vieți mărunte a fost publicat în 2011, în Ungaria, de Editura Libri. Traducerea în limba română a fost realizată de Marius Tabacu și publicată în 2012 de Editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom“. Proiect fără finanţare.

•20 februarie / Continuarea proiectului lunar „Film Klub“, la sediul ICR Budapesta, cu proiecția documentarului Wild Carpathia, realizat de Travel Channel, în anul 2011, și care prezintă zone pitoreşti şi obiceiuri din Transilvania. În plus, documentarul surprinde prezența în Ardeal a prinţului Charles, reprezentant al Casei Regale a Marii Britanii. Proiect fără finanţare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
•8 februarie / Spectacolul de dans contemporan „Transperformance“, în interpretarea balerinei Natalia Murariu, la teatrul SAHNE din Istanbul, unul dintre cele mai cunoscute teatre independente din Istanbul. Performanţa a prezentat timp de două ore o transpunere coregrafică a câtorva motive româneşti, începând cu „Baltagul“ – interpretarea coregrafica a operei lui Mihail Sadoveanu, inspirată din Mioriţa şi terminând cu o secvenţă de dans pe muzică veche românească (Maria Tănase). Spectacolul a fost urmat de un cocktail la sediul ICR Istanbul. În datele de 9 şi 10 februarie 2013 Fundaţia „Sanat Odasi“ a organizat vizite de documentare ale Nataliei Murariu în vederea unor proiecte viitoare. Proiect fără finanţare.

•15 februarie / ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul s-a asociat platformei interactive de schimburi culturale InEnArt – Interactive Enthusiasts in Arts, la invitaţia fundaţiei Dyialog. Platforma, organizată pe subdomenii culturale, este menită să genereze cooperare şi dialog intercultural bazat pe creaţie artistică şi schimburi academice. ICR Istanbul a fost invitat să participe cu propria sa activitate şi prin generarea de conţinut pentru această platformă, alături de ceilalţi parteneri (Asociatia Diyalog, Institutul de Cultură și Management Media al Universității Libere din Berlin, SALT Istanbul). Astfel, activităţile ICR Istanbul sau alte activităţi culturale româneşti independent organizate, cronici referitoare la aceste evenimente vor putea fi promovate şi pe InEnArt. Proiectul beneficiază de susţinerea financiară a Ministerului de Externe al Germaniei şi de cea a Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia şi va postula, în acelaşi timp, pentru finanţare europeană. Platforma este un proiect de lungă durată, care va contribui la diversificarea vieţii culturale în Turcia, la generarea de noi parteneriate internaţionale în domeniul cultural şi la mediatizarea evenimentelor organizate de partenerii din platformă, instituţionali sau individuali.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA•28 februarie / Ceremonia de decernare a titlurilor „Amicus Romaniae 2013“, a cincea ediție organizată la sediul ICR Lisabona. Titlurile au fost acordate de către E.S. Dl Vasile Popovici, Ambasador al României în Portugalia. Au fost premiate personalităţile ce au contribuit în mod activ la promovarea culturii române în Portugalia sau au susţinut semnificativ activitatea ICR Lisabona, reprezentanți ai elitei culturale şi instituţionale portugheze, ai mediului academic, diplomatic şi administrativ. Programul a fost următorul: decernarea titlurilor onorifice „Amicus Romaniae 2013“; mini-recital de vioară solo prezentat de prim-violonistul Orchestrei Metropolitane din Lisabona, Liviu Scripcaru și un cocktail. Premiaţii au primit diploma „Amicus Romaniae 2013“, un CD şi un album de artă. CD-urile oferite au fost obţinute prin donaţie de la editura Casa Radio, de directorul ICR Lisabona, Daniel Nicolescu: Arta lui George Georgescu: Beethoven şi Cele trei dive - Adina Niţescu, Ruxandra Donose şi Teodora Gheorghiu. Lista albumelor oferite este următoarea: Piatra. Case din Nordul Olteniei / Stone. Houses of Northern Oltenia (text: Luiza Zamora, Foto: Şerban Bonciocat), OAR (Ordinul Arhitecţilor din România); Lemn. Biserici din Nordul Olteniei / Wood. Churches oh Northern Oltenia (text: Luiza Zamora, Foto: Şerban Bonciocat), OAR (Ordinul Arhitectilor din România); Stuf. Tradiţional înseamna modern, Igloo, 2009; Olane. Case tradiţionale din Dobrogea, Igloo, 2012; Haţeg. Ţara bisericilor de piatră, Igloo, 2007; Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei, Igloo, 2012; Romania, editura NOI; Le grand ecran totalitaire / affiches, editura NOI. Albumele au fost obţinute în urma donaţiei revistei de arhitectură Igloo, Asociaţiei 37 şi a editurii NOI. Lista titlurilor onorifice „Amicus Romaniae 2013“: João Almeida – director-adjunct al postului de radio cultural Antena 2, Cecília Andrade – redactor la editura Dom Quixote, Cláudia Carvalho – jurnalistă la ziarul Público, António Jorge Pacheco – programator la Casa da Música, Piñero Nagy – director al Festivalului de Muzică de la Estoril, António Costa Pinto – profesor de știință politică şi istorie europeană contemporană la Institutul de Studii Sociale al Universității din Lisabona, Manuel Halpern – critic de muzică și film, Carlos da Veiga Ferreira – redactor la editura Teodolito, Alfredo Falamino Barroso – primar al municipiului Redondo, Henrique Duprat Tanimoto – secretar general Institut Français du Portugal şi Joviano Vitorino – primar al municipiului Alter do Chão. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA•13–25 februarie / Expoziţie de design vestimentar românesc, cu ocazia prestigiosului eveniment London Fashion Week (LFW). Proiectul a fost al doilea din cadrul programului „International Fashion Showcase“, inițiat de British Council în 2012, la care Institutul Cultural Român de la Londra a participat cu expoziția „Fashion is (Not) a Mask“. În cadrul expoziției din februarie 2013, au fost prezentate creații din colecțiile toamnă-iarnă 2013 ale designerilor români de succes Doina Levintza, Irina Schrotter, Lucian Broscăţean, Andreea Badala, Carla Szabo (bijuterii) şi Dinu Bodiciu (pălării). Fiecare designer a prezentat o creație special concepută pentru proiect, inspirată din specificul și valorile românești, fie din industria textilelor, fie din domeniul etnografic, ştiinţific sau artistic. Expoziția a fost organizată în colaborare cu Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare din București și va fi prezentată și la București, în luna martie a anului 2013. Artiștii implicați în London Fashion Week au fost selectați de către ICR Londra, pe baza expertizei interne dar și a sugestiilor fashion ale editorilor de la Elle România. Important a fost ca selecția să constituie o secțiune nu numai valoroasă, ci și reprezentativă a designerilor de modă români, să cuprindă diferite generații și opțiuni estetice. Propunerile au fost discutate și confirmate cu echipa de curatori ai British Council, coordonatorul general al intregului program. Deși viziunea curatorilor de la British Council se concentrează aproape exclusiv pe tineri designeri, s-a argumentat cu succes în favoarea prezenței unor designeri consacrați în lotul românesc. Proiect fără finanțare.

•14 februarie / Proiecția filmului Înghițitorul de săbii r.: Alexa Visarion, la sediul ICR Londra, organizată în cadrul programului de film „Cinemateca românească“. Programul permanent a debutat în martie 2010 şi prezintă lunar câte un film românesc, adresat publicului larg şi diasporei din Londra. Proiectul „Cinemateca Românească“ promovează filmul românesc în mediul britanic, reconstituind parcursul său de la constrângerile regimului comunist la originalitatea şi succesul regizorilor tineri, afirmaţi după anii 1990. Acest proiect reprezintă o completare a programelor de film românesc ce vor fi prezentate în anul 2013 în marile festivaluri de film din Marea Britanie. Proiect fără finanțare.

•26 februarie – 7 mai / Două expoziții de ouă încondeiate la Muzeul Valence House (26 februarie – 7 mai), respectiv la Muzeul Vestry House (26 martie – 7 mai). Expoziţiile „Easter Eggs of Romania“ cuprind peste 100 ouă încondeiate din Bucovina şi materiale video despre arta încondeierii. Proiectul urmăreşte expunerea unui segment semnificativ şi insuficient exploatat al culturii tradiţionale româneşti – obiceiul sărbătorii ortodoxe româneşti a Paştelui. Valence House şi Vestry House sunt case istorice, din secolul al XVII-lea, aflate în cartierele Dagenham şi Waltham Forest din estul Londrei, care au colecţii de artă veche şi programe de expoziţii contemporane şi educaţionale în regim muzeal. Estul Londrei este populat de o semnificativă comunitate românească, astfel încât expoziţiile servesc totodată şi scopului de afirmare şi conservare a identităţii naţionale a românilor din diaspora britanică. Muzeul Horniman este o veche şi presigioasă instituţie londoneză specializată în colecţii de factură antropologică şi etnografică. În 2013 se continuă colaborarea de succes cu prestigiosul Muzeu Horniman, care a găzduit anul trecut expozițiile „Easter Eggs of Romania“ și „Body Adorned“. Muzeul acoperă costurile de achiziţionare şi transport al ouălor din Suceava la Londra. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID•1 februarie – 8 mai 2013/„România în bibliotecile din Castilla şi León: ciclu de filme şi expoziţii“, organizat de ICR Madrid în colaborare cu Junta de Castilla y León (Guvernul autonom al comunităţii Castilla şi León), prin Departamentul de Cultură şi Turism. În cadrul proiectului la sala Auditoriu a Bibliotecii Publice din Valladolid vor fi proiectate următoarele filme româneşti: Un bulgăre de humă r.: Nicolae Mărgineanu în data de 4 martie; Cocoşul decapitat r.: Radu Gabrea şi Marijan Vajda în data de 11 martie; Bună! Ce faci? r.: Alexandru Maftei în data de 18 martie. Filmele au fost proiectate în perioada 5-7 februarie, la Biblioteca Publică din Ávila și în perioada 13-15 februarie, la Biblioteca Publică din Salamanca. De asemenea, proiectul include și itinerarea a două expoziţii „Benzi desenate româneşti“ (curator: Alexandru Ciubotariu), în perioada 1-15 martie 2013, la Biblioteca Publică din Valladolid şi „Poveste în poveşti“, în perioada 1-27 martie 2013, la Biblioteca Publică din Ávila. Expoziţia de ilustraţie de carte „Poveste în poveşti“, realizată în colaborare cu Clubul Ilustratorilor, a fost expusă în perioada 1-23 februarie la Biblioteca Publică din Valladolid, iar expoziţia „Benzi desenate româneşti“ a cărei selecţie prezintă, prin intermediul a trei etape atât evoluţia fenomenului şi a tehnicii BD în România, cât şi paradoxurile acestei evoluţii, a fost expusă în perioada 5-26 februarie la Biblioteca Publică „Casa de las Conchas“ din Salamanca. Proiect fără finanțare.



•13-17 februarie / Susținerea participării Galeriei Ivan din Bucureşti la ARCOmadrid 2013, în cadrul secţiunii OPENING, dedicată tinerelor galerii de artă din Europa. Aflat la a 32-a ediţie, târgul s-a desfăşurat în pavilioanele 8 şi 10 din cadrul Feria de Madrid şi a beneficiat de prezenţa a 202 galerii din aproximativ 30 de ţări. Galeria Ivan a fost selectată de Manuel Segade, curator şi investigator independent, iar printre artiştii pe care i-a prezentat s-au numărat Geta Brătescu, Cristina David şi Ştefan Sava. Fiind unul dintre cele mai importante târguri internaţionale de artă din lume, cu o tradiţie de peste 30 de ani, ARCOmadrid adună anual curatori, directori de instituţii, colecţionari şi jurnalişti din toată lumea. În acest context, ICR Madrid a oferit sprijin logistic, promovare în mediile de comunicare online şi a stabilit întâlniri cu directori de instituţii şi curatori în vederea unor proiecte viitoare. Galeria Ivan a acoperit taxa de participare la târg, cheltuielile de transport şi de asigurare pentru lucrări, precum şi cheltuielile personale de deplasare. Proiect fără finanțare


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS•1-22 februarie / Colaborarea cu Théâtre de l'Orme din Paris în vederea promovării spectacolului Fata din Curcubeu de Lia Bugnar. Textul a fost tradus și pus în scenă de actrița de origine română Marcela Motoc Aguessy și va fi jucat la Paris în perioada 22 februarie – 22 martie 2013. Colaborarea cu Théâtre de l'Orme implică difuzarea pe canalele de comunicare proprii ICR Paris a informației despre spectacol, urmând ca ICR Paris să fie anunțat drept partener de comunicare pe toate suporturile publice legate de spectacol. Astfel, prezența ICR se face simțită pe scena culturală pariziană cu impact maxim și resurse minime. Proiect fără finanţare.

•21 februarie – 29 martie / Organizarea „Saison Roumaine“, în parteneriat cu Maison d'Europe . Ca ecou la prezența României ca țară invitată la Salon du Livre 2013, Maison d'Europe et d'Orient propune, pentru luna martie, un program româneasc în care dramaturgia română va fi la loc de onoare, cu nume precum Matei Vișniec, Nicoleta Esinencu, Dumitru Crudu, Alexandra Badea. ICR Paris dorește să se alăture acestui proiect printr-un parteneriat de comunicare. Logo-ul ICR va figura pe toate materialele de comunicare legate de „Saison Roumaine“, iar spectacolele vor fi comunicate pe site-ul ICR Paris, în newsletter, pe pagina de Facebook. Participanții au fost selecționați de Maison d'Europe et d'Orient. Program: 21-25 februarie, teatru – Le septième kafana de Dumitru Crudu, Nicoleta Esinencu, Mihai Fusu, r.: Nathalie Pivain; 1 martie, poezie – Moi le mot sau Le cabaret des mots vivants, Matéi Visniec și invitații săi; 8 martie, teatru de marionette – M.A.D, manipuler à distance de Cristina Iosif, în colaborare cu Alexandra Badea; 14 martie, teatru – Compte a rebours de Saviana Stănescu, r.: Valérie Antonijevich; 21-23 martie, teatru – Kichinev 1903 de Zohar Wexler; 26 martie, teatru – Benjamin fondane ecrit a louis-ferdinand céline de Benoît Vitse; 27 martie, teatru – Cherche mon pays sur google de Mihaela Michailov, r.: Clemence Gross; 28 martie, poezie – Ra(ts) de Rodica Drăghincescu; 29 martie, poezie – recital Retour de roumanie de M. Delagare și Cie (Compagnie de la Gare). Spectacolele vor avea loc la sediul Maison d'Europe et d'Orient. Proiectul promovează cultura română prin parteneri culturali francezi bine ancorați în scena culturală pariziană. Programul de teatru și poezie pe care îl propune Maison d'Europe et d'Orient în cadrul proiectului „Saison Roumaine“ oferă un loc de onoare creației române contemporane. Maison d'Europe et d'Orient plătește sala de spectacol, deplasarea artiștilor, cazarea, onorariile și publicitatea. ICR promovează evenimentele în propriile suporturi de comunicare. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA
•14 februarie – 15 martie / Expoziţie de pictură „Ieri, azi, mâine“ a artistei slovace de origine română Victoria Giurencu/ Viktoria Dzurenko, la sediul ICR Praga. În cadrul evenimentelor de promovare a artiştilor de origine română cu activitate culturală în Cehia și Slovacia, Institutul Cultural Român de la Praga şi-a propus să organizeze expoziţia de lucrări semnate de pictoriţa Victoria Giurencu / Viktoria Dzurenko, ale cărei lucrări sunt inspirate de călătoriile artistei în România, și prezintă viziunea acesteia asupra locurilor, credințelor și artei tradiționale românești. Proiect fără finanţare.

•16 februarie / Concertul formaţiei Weltmaistro Band şi al ansamblului Kodrjanka din Republica Moldova, în Clubul Břevnov din Praga. Formaţia Weltmaistro Band, ai cărei membri provin din Banatul românesc are în repertoriu muzică tradiţională bănăţeană, ce se inspiră din creaţia poeţilor români clasici şi contemporani. Pe parcursul serii li s-au alăturat și membrii ansamblului Kordjanka din Republica Moldova. Produsele culinare româneşti au fost prezentate şi oferite publicului de către firma „U Emmy“, a cărei patroană, Ema Janecico, provine tot din România şi este o fină cunoscătoare a bucătăriei româneşti. Evenimentul s-a dorit a fi nu numai un minunat prilej de reîntâlnire a celor veniţi din România şi aflaţi vremelnic pe teritoriile ceh şi slovac, însă şi un mod specific românesc de a aştepta primăvara, de a întâmpina Dragobetele, sărbătoarea populară tradiţională românească a dragostei, de a afirma şi a întări sentimentul individual şi colectiv al apartenenţei la patria-mamă, la spiritualitatea românească. Proiect fără finanţare.

•27 februarie / Seară de lectură cu prilejul apariției, la Editura Universităţii din Bucureşti, a unei antologii de poezie cehă veche în limba română, la Galeria ICR Praga. Invitaţii din Cehia au fost poeţii Vít Janota şi Milan Ohnisko, reprezentanţi ai poeziei cehe contemporane. Aceștia au citit fragmente din creaţia lor literară în limba cehă şi în traducere în limba română. Totodată, coordonatoarea volumului, prof. univ. Anca Irina Ionescu, a fost prezentă la acest eveniment. Viitoarea apariţie editorială este coordonată de prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu şi va fi publicată sub patronajul Catedrei de Boemistică a Universităţii din Bucureşti. Printre traducători se numără nume de marcă ale boemisticii şi slovacisticii româneşti precum Teodora Alexandru, Cornel Barborică, Sorin Paliga, Marilena Ţiprigan. Proiect fără finanţare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM•11 februarie – 29 aprilie / Cursuri de limba română organizate de ICR Stockholm în colaborare cu Universitatea Populară (Folkuniversitetet) din Stockholm. Iniţiativa îi aparţine institutului, iar concretizarea proiectului vine ca urmare a unei îndelungate acţiuni de lobby în ultimii ani. Apreciind eforturile recunoscute ale ICR Stockholm de a promova cultura şi civilizaţia română în Suedia, Folkuniversitetet a fost de acord să introducă, în premieră, limba română în curriculum. ICR Stockholm a organizat cursuri gratuite de limba română la sediul său, în perioada 2007-2008. Cursurile au fost ţinute de Jeana Jarlsbo, critic literar şi fost cadru universitar, pentru un număr de aproape 40 de cursanţi. În evaluările solicitate cu regularitate cursanţilor, aceştia au considerat cursul ca fiind bun şi foarte bun. Cu toate acestea, prezenţa medie la cursuri a fost de aprox. 60%, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu au mai fost organizate în anii ulteriori. Pornind de la aceste premise, a fost căutat un partener instituţional care să confere cursurilor de limbă o prestanţă sporită, precum şi un cadru tradiţional, recunoscut în rândul publicului suedez. Folkuniversitetet este cel mai mare furnizor de cursuri din Suedia, filiala din Stockholm organizând nu mai puţin de 1 200 de cursuri în domenii vaste precum limbi străine, arte plastice, muzică, informatică, scriere creativă, meşteşuguri, dezvoltare profesională, economie, protecţia mediului etc. Pentru început va fi organizat un curs contra-cost pentru nivelul începători (A1), cu o grupă de maxim 15 cursanţi. Cursul va consta într-o şedinţă de 1h 30 min / săptămână, timp de 12 săptămâni, şi va avea loc la sediul ICR Stockholm. Costul unui modul este de 1 500 SEK (aproximativ 700 RON), mult sub preţul standard pentru un astfel de curs. Institutul va pune la dispoziţia cursanţilor biblioteca şi arhiva audio-video, urmând ca lecţiile de limbă să fie completate cu proiecţii de film şi audiţii muzicale. Folkuniversitetet (Universitatea Populară) este organizatorul cursului şi se ocupă de remuneraţia profesorului şi de structura modulului. Suportul de curs va fi stabilit împreună cu profesorul şi va fi achitat de cursanţi. Evaluarea se face la sfârşitul modulului, conform procedurilor specifice Folkuniversitetet. ICR Stockholm asigură componenta logistică și de promovare a cursurilor. Mai mult, institutul a insistat pe lângă Folkuniversitetet să pornească un curs pilot de limba română, ceea ce nu există în grila lor de cursuri. Pentru că orele se vor desfășura la sediul ICR Stockholm, ei au micșorat oricum substanțial taxele pe care le percep în mod obișnuit pentru un curs de limba română. Beneficiul enorm este că se va putea studia limba română la Stockholm. Proiect fără finanţare.

•9-16 februarie / În cadrul proiectului european Copilăria: Rămăşite şi patrimoniu, ICR Stockholm a contribuit cu un program adiacent adresat în egală măsură copiilor şi adulţilor atât suedezi, cât şi români. Astfel, au fost iniţiate colaborări cu editura pionier press, biblioteca de bandă desenată Serieteket şi centrul de artă Marabouparken, care au răspuns pozitiv invitaţiei institutului. De asemenea, a fost solicitat ajutorul Centrului Naţional al Cinematografiei din România care a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, două filme pentru copii. Programul adiacent expoziției „Copilăria: Rămăşite şi patrimoniu“: sâmbătă 9 februarie – Proiecţia filmelor pentru copii Amintiri din copilărie (1964) şi Veronica (1972) de Elisabeta Bostan; marţi 12 februarie – Două limbi, mai multe posibilităţi, lansarea cărţii bilingve pentru copii Lacrima / Tåren. Arina Stoenescu (designer), Elena Dunca (autor) prezintă cartea pentru copii Lacrima, cu texte în limba română şi suedeză, aducând în discuţie importanţa publicaţiilor bilingve în oferta de cărţi pentru copii. Cartea a apărut în 2011 la editura pionier press; joi 14 februarie – Multitudinea de faţete ale lui Superman, Batman şi Wonder Woman. Anders Lundgren şi Ola Hellsten de la biblioteca de bandă desenată Serieteket, din cadrul Palatului de Cultură din Stockholm, vor prezenta publicului evoluţia celor mai cunoscuţi trei supereroi, de la apariţia lor în cărţile de benzi desenate, la începutul anilor ’30, şi până în zilele noastre. În colaborare cu Serieteket; sâmbătă 16 februarie – Atelier pentru copii Monsterklubb. Pedagogul Irina Lăzărescu prezintă expoziţia pe înțelesul copiilor. Sub supravegherea şi îndrumarea pedagogului, copiii au fost invitaţi să creeze jucării noi din jucării de pluş reciclate. Proiectul este o colaborare cu centrul de artă Marabouparken. În plus, pe lângă susţinerea acestui atelier, Irina Lăzărescu a dezvoltat un program permanent pentru copiii care au vizitat expoziţia. Programul a constat într-o temă redactată sub forma unei broşuri, care ghidează copiii în expoziţie şi îi invită să rezolve diferite cerinţe: să numere, să deseneze, să îşi imagineze dialoguri cu păpuşile expuse sau să creeze o păpuşă din linguri româneşti de lemn.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV•10-15 februarie / Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim, la Jerusalem International Convention Center. Standul României a fost organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Tel Aviv şi cu sprijinul Ambasadei României în Statul Israel. Invitaţii celei de-a XXVI-a ediţii a târgului au fost scriitorii: Varujan Vosganian, Vasile Ernu, Lucian Dan Teodorovici şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Desfăşurat pentru prima oară în 1963, Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim are loc o dată la doi ani şi atrage zeci de mii de vizitatori. În acest an au participat aproximativ 600 de editori şi scriitori din peste 30 de ţări. Punctul culminant al târgului este acordarea Premiului Ierusalim, decernat în decursul anilor unor scriitori precum: Jorge Louis Borges, Eugene Ionesco, Milan Kundera, Mario Vargas Llosa, Arthur Miller, Haruki Murakami etc. Şase dintre laureaţii Premiului Ierusalim au primit şi premiul Nobel pentru literatură. La ediţia din 2013 a târgului, care a celebrat 50 de ani de la înfiinţare, Premiul Ierusalim i-a fost acordat scriitorului spaniol Antonio Muñoz Molina. Pe lângă prezenţa sa în cadrul „Cafenelei Literare“ (11 februarie), scriitorul Varujan Vosganian a participat, în data de 10 februarie, la o discuţie despre romanul său Cartea Şoaptelor, la Muzeul Naţional de Ştiinţă, Tehnologie şi Spaţiu Cosmic din Haifa şi la o întâlnire cu membrii comunităţii armene din Israel la standul naţional în data de 11 februarie. Evenimentul din Haifa a fost organizat în colaborare cu Primăria Haifa şi Universitatea din Haifa, alături de scriitor fiind prezenţi Irina Cajal Marin – subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Herzel Hakak – preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Ebraică, Richard Armonn – primul consul onorific al României şi preşedintele Muzeului Evreilor Români din Rosh Pina şi Riri Silvia Manor – poetă. Primăria Haifa, Universitatea din Haifa și Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim au asigurat logistica pentru cele două evenimente. Proiect fără finanțare.

•12 februarie – 2 iunie / „Spiritul Săpânței” – proiect româno-israelian de artă tradițională și contemporană. Expoziție la Kibbutz Beeri, 16.02-10.03.2013. În perioada 16 februarie – 10 martie 2013, la Kibbutz Beeri au fost expuse lucrări realizate sub titlul „Spiritul Săpânței” – proiect româno-israelian de artă tradițională și contemporană, inițiat de prof. Haim Maor în colaborare cu ICR Tel Aviv. Proiectul „Spiritul Săpânței” și-a propus să evidențieze unele trăsături comune ale artei contemporane israeliene și ale artei tradiționale românești. Lucrările (picturi, desene, fotografii documentare, înregistrări video) au fost realizate în perioada august-septembrie 2012 la Săpânța, și au fost prezentate într-o expoziție organizată la Galeria Lina – Sinagoga Bistrița – Societatea de Concerte Bistrița, cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, în colaborare cu Centrul Cultural Municipal Bistriţa, Comunitatea Evreilor Bistriţa-Năsăud și Primăria Municipiului Bistriţa. Expoziţia cuprinde lucrări ale artiștilor israelieni Haim Maor, artist israelian, profesor universitar, Nora (Eleonora) Stanciu, artist israelian de origine română şi Dumitru Pop Tincu, artist popular, continuatorul muncii fondatorului „Cimitirului vesel“, Stan Pătraş. Timp de o lună, cei trei artişti au lucrat în comun la Proiectul „Spiritul Săpânţei”, concretizat în lucrări ce fac apel la memorie, comemorare, artă şi folclor. Vernisajul a fost inclus în Festivalul Darom Adom, care are loc anual în zona de sud a Israelului. Expoziția va fi itinerată la Galeria Municipală Omer și Galeria „The Edge“ din Nahariya. Expoziția de la Kibbutz Be'eri Art Gallery se desfășoară în perioada 12 februarie – 10 martie; vernisajul expoziției a avut loc în data de 16 februarie și a fost urmat de o conferință pe tema proiectului și a studiilor efectuate în perioada călătoriei în România de Haim Maor. În perioada 17-19 februarie au avut loc workshop-uri cu artiști israelieni din zona Negev. În data de 4 aprilie expoziția va fi vernisată la Galeria Municipală Omer, unde va rămâne până în data de 30 aprilie. Ultimul vernisaj al expoziției va avea loc în data de 2 mai la Galeria „The Edge“ din Nahariya. În această locație lucrările vor fi expuse până în data de 2 iunie 2013. Dumitru Pop va reveni în Israel pentru finisajul expoziției de la Naharyia și pentru o serie de workshop-uri cu artiști din zona Galil. Cazarea este asigurată de Haim Maor și de alți artiști israelieni, traducerea pentru Dumitru Pop este asigurată de Nora Stanciu, iar Dumitru Pop a transportat în Israel lucrările realizate la Săpânța, cu sprijinul Tarom. Kibbutz Be'eri Art Gallery, Galeria Municipală Omer și Galeria „The Edge“ din Nahariya asigură spațiul, logistica și promovarea pentru expozițiile de la sediul lor. Proiect fără finanțare.

•28 februarie / Seria de evenimente sub genericul „Zilele literaturii israeliene de limbă română“, iniţiată în ianuarie 2011. La sediul ICR Tel Aviv a avut loc cea de-a III-a ediţie, în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, moderată de Av. G. Mosari, preşedintele ASILR. În cadrul evenimentului au avut loc lansarea noului număr al revistei Izvoare, la care au contribuit 42 de scriitori din Israel şi din România şi prezentarea și analiza apariţiilor editoriale din anul 2012. Evenimentul a fost dedicat memoriei lui Shaul Carmel, poet israelian de origine română. În luna martie, ICR Tel Aviv va organiza partea a doua a seriei de evenimente, în colaborare cu Cercul Cultural din Haifa. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
26 februarie – 17 martie 2013 / Expoziţia „Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu” la Muzeul de Etnografie din Varşovia. Institutul Cultural Român de la Varşovia a deschis marţi, 26 februarie, la ora 18.00, la Muzeul de Etnografie din capitala poloneză, expoziţia „Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”. Concepută ca o manifestare itinerantă, expoziţia este parte a proiectului european Childhood. Remains and Heritage, organizat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Institutul Cultural Român în cadrul programului Cultura 2007-2013, în colaborare cu Ministerul Culturii, Muzeul din Lębork, Polonia, şi Asociaţia Artees din Franţa. Având ca punct de plecare definiţiile şi percepţiile copilăriei în culturi şi epoci diferite, expoziţia se doreşte o documentare a diferenţelor importante existente la nivelul copilăriei în diverse părţi ale Europei, precum şi a schimbărilor survenite de-a lungul vremii legat de raportarea la copii şi dezvoltarea lor. Expoziţia va fi deschisă publicului varşovian până în data de 17 martie, urmând să fie itinerată la Muzeul din oraşul polonez Lębork, unde va putea fi vizitată în perioada 22 martie – 30 aprilie 2013.

27 februarie / CINEFANI.RO – proiecţii de filme la ICR Varşovia. CINEFANI.RO este noul program cinematografic al ICR Varşovia dedicat membrilor comunităţii româneşti şi tuturor celor interesaţi de România şi de limba română. Programul oferă publicului posibilitatea de a viziona capodopere ale cinematografiei româneşti din secolul XX, majoritatea într-o primă proiecţie în Polonia. Serile de film românesc sunt organizate lunar, în ultima zi de miercuri a fiecărei luni, la sediul ICR din Varşovia, în colaborare cu instituţii româneşti din domeniul cinematografiei. În luna februarie a fost prezentat filmul Nunta de piatră, în regia lui Mircea Veroiu şi Dan Piţa (1972).

28 februarie – 7 martie / Filmul După dealuri al regizorului Cristian Mungiu în cinematografele poloneze. Proiecţii în premieră la Varşovia şi Wrocław, cu participarea actriţei Cristina Flutur. În data de 1 martie, cel mai nou film al regizorului Cristian Mungiu, După dealuri, premiat la Festivalul de la Cannes, în 2012, pentru scenariu şi cea mai bună interpretare feminină (actriţele Cristina Flutur şi Cosmina Stratan), va intra în cinematografele poloneze. Institutul Cultural Român de la Varşovia împreună cu Asociaţia Nowe Horyzonty, distribuitorul polonez al filmului, organizează o serie de proiecţii, având-o ca invitat special pe actriţa Cristina Flutur, interpreta rolului Alinei. Joi, 28 februarie, la ora 19.00, în complexul Multikino Złote Tarasy din Varşovia a avut loc o proiecţie specială a filmului, cu participarea actriţei românce, moment care a inaugurat proiectul „Kocham Kino w Multikinie” (Iubesc cinematograful la Multikino). Vineri, 1 martie, Cristina Flutur va fi oaspetele Cinematografului Nowe Horyzonty din Wrocław, ambele proiecţii fiind precedate de ample sesiuni de interviuri cu actriţa româncă în mass-media poloneze, intervenţii live radio şi TV, şi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri. Filmul şi o retransmisie a întâlnirii cu Cristina Flutur vor fi prezentate pe 7 martie în alte 17 cinematografe ale reţelei Multikino (Bydgoszcz, Gdańsk, Gdynia, Koszalin, Kraków, Łódź, Poznań Stary Browar, Radom, Rumia, Rzeszów, Sopot, Szczecin, Warszawa Ursynów, Warszawa Targówek, Wrocław Arkady, Wrocław Pasaż Grunwaldzki, Zabrze).


INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
•2-12 februarie / Prezența românească la Carnavalul Copiilor de la Veneţia, cu proiecţia şi prezentarea „Omuleţul lui Gopo“. Carnavalul s-a desfăşurat în Pavilionul Expoziţiilor (fostul pavilion al Italiei) din Giardini di Castello. La ediţia anterioară au fost reprezentate şapte ţări: Australia, Belgia, Marea Britanie, Germania, Olanda, România, Statele Unite ale Americii. La ediţia din acest an au confirmat prezenţa opt ţări, fapt care atestă sporirea atenţiei internaţionale faţă de această iniţiativă educaţională a Bienalei de la Veneţia, la care România a participat pentru cea de-a doua oară. Cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a carnavalului, România a propus prezentarea uneia dintre cele mai semnificative animaţii româneşti ale maestrului Ion Popescu-Gopo şi totodată celebrarea a 90 de ani de la naşterea artistului și regizorului român. În spaţiul destinat României au fost proiectate următoarele filme de animaţie: Scurtă istorie, 7 arte, Ecce homo!, Quo vadis homo sapiens, Sport, Şi totuşi se mişcă, Animagic film, Tu, Ucenicul vrăjitor. Parteneri: Bienala de Artă de la Veneţia – a acordat spaţiul expoziţional şi promovarea făcută la nivel general; Centrul National al Cinematografiei – a pus la dispoziţie filmele maestrului Gopo; Dacin Sara şi Springer&Jacoby – a acordat drepturile de proiecţie pentru filmele maestrului Gopo. IRCCU Veneţia a închiriat materiale profesionale de proiecţie, a realizat materialele promoţionale şi a asigurat relaţia cu publicul pe toată perioada desfăşurării proiectului. Proiect fără finanțare.

•2-14 februarie / Expoziţia „Costumul Cerimonial şi sărbătorile româneşti“ – propusă publicului italian şi celui internaţional de către Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ – în programul oficial al Carnavalului de la Veneţia, respectând tema generală a Carnavalului – costumul şi măştile. Au fost prezentate, astfel, o serie de costume populare româneşti utilizate în diferite ceremonii, precum şi o serie de măşti de sărbătoare din diferite zone ale României. Expoziţia a fost realizată la sediul „Scuola Grande di San Teodoro“, iar în Noua Galerie a IRCCU Veneţia au fost organizate, tot cu sprijinul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, în funcţie de dimensiunile sălii, următoarele centre de interes: Nunta tradiţională; Cucii – jocuri cu măşti la Lăsata Secului pentru postul Paștelui; Chipăruşul – joc funerar cu măşti. Pe durata desfăşurării expoziţiei, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ a realizat, în Noua Galerie a IRCCU Veneția, şi o expoziţie de artă populară românească contemporană. În cadrul acesteia au fost prezentate publicului italian creaţii textile – covoare şi piese de vestimentaţie tradiţională – însoţite de autorii lor, meşterii populari, care au făcut demonstraţii lucrative pentru public. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ a suportat tóate cheltuielile de organizare a expoziției, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția a asigurat componența logistică și de promovare a evenimentului. Invitaţii din România au fost găzduiţi în spaţiile IRCCU Veneţia. Proiect fără finanțare.

•19 februarie – 9 martie / Expoziţia „Conexiuni“ a artistului vizual Marius Burhan, bursier „Vasile Pârvan“ la Accademia di Romania, în Noua Galerie a IRCCU Veneţia, în cadrul programului IRCCU Veneţia de sprijinire a bursierilor şi studenţilor români din Italia care activează în domeniul artelor vizuale. IRCCU Veneţia a iniţiat acest program în august 2011 prin organizarea, în propriile spaţii expoziţionale, unor expoziţii personale sau de grup propuse de tinerii artişti. Marius Burhan a transformat Noua Galerie a IRCCU Veneţia într-un atelier deschis, expunând zilnic cercetările ocazionate de sejurul la Veneţia. Documentarea fotografică realizată zilnic a servit drept material pentru realizarea unor intervenţii grafice şi picturale în spaţiul galeriei. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

•23 februarie / Concert de muzică contemporană al ansamblulului Green Thing cu lucrări de Dan Dediu, Violeta Dinescu, Cristian Lolea, Călin Ioachimescu, Doina Rotaru, Sabina Ulubeanu, organizat în cadrul programului muzical al reputatului centru de literatură şi muzică contemporană Alte Schmiede din Viena. Concertul ansamblului, alcătuit din muzicieni români, face parte dintr-o serie de patru serate de „muzică nouă“, dirijate de compozitorul austriac Gerald Resch. ICR Viena a găzduit în spaţiile sale cinci zile de repetiţii ale ansamblului Green Thing în perioada 19-23 februarie. Proiect fără finanțare.