- 13 December 2018
- Etichete ICR Ashford Regina Maria
Miercuri, 12 decembrie 2018, în oraşul Ashford din Marea Britanie, personalitatea Reginei Maria a fost evocată de Institutul Cultural Român prin dezvelirea unei statui realizate în bronz de tânărul sculptor Valentin Duicu. Monumentul a fost amplasat în Elwick Square, în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice a orașului Ashford şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.
„ICR a dezvoltat peste 2.000 de evenimente dedicate Centenarului, însă evenimente precum cel de la Ashford sunt rare. Am evocat, în acțiunile noastre, Centenarul, însă aici, la Ashford, am vorbit despre istorie și am făcut istorie. Faptul că această statuie va rămâne în urma noastră sute de ani cred că este cel mai important lucru“, a declarat președintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu. „Născută la Eastwell Manor și adoptată de România, Regina Maria a fost o femeie remarcabilă, un diplomat irezistibil, un creator, un patron al artelor. Maria a României a avut tăria de a contribui la zidirea unei ţări, păstrându-și întotdeauna delicateţea, aplecarea către artă şi respectul faţă de cultură. La Ashford, regina a devenit, din nou, odată cu dezvelirea statuii sale, un subiect de interes, o personalitate despre care se vorbeşte“, a mai spus preşedintele Institutului Cultural Român. La inițiativa ICR Londra, Regina Maria va fi subiectul unui amplu proiect educaţional şi cultural care se va desfăşura în şcoli din Ashford şi din întreg comitatul Kent, sub coordonarea istoricului britanic Michael Paterson.
În cadrul ceremoniei, oficialii britanici au vorbit despre personalitatea nepoatei Reginei Victoria a Marii Britanii, care a devenit cea de-a doua regină a României, soție a Regelui Ferdinand I al României și mama Regelui Carol al II-lea. „Maria și-a petrecut copilăria și adolescența la reședința familiei din Eastwell Park, comitatul Kent. Suntem foarte mândri să-i cinstim memoria prin intermediul acestui monument în orașul ei natal“, a spus primarul orașului Ashford, doamna Jessamy Blanford.
„Suntem foarte bucuroși să onorăm memoria acestei mari doamne. Monumentul pe care îl dezvelim acum, datorită implicării Institutului Cultural Român, reprezintă un model pentru multe generații, care vor avea cu adevărat ce învăța de la această femeie cu totul remarcabilă. Regina Maria a fost o demnă descendentă a bunicii sale, Regina Victoria. Noi, britanicii, am fost impresionați de modul în care Regina Maria și-a ajutat țara de adopție în timpul Primului Război Mondial“, a declarat Gerry Clarkson CBE, președintele Consiliului Local Ashford.
Cu acest prilej, doamna Liliana Țuroiu a devenit primul ambasador onorific al orașului Ashford, distincția fiindu-i înmânată de către Gerry Clarkson și Tracy Kerly. Realizată din argint, medalia poartă pe spate efigia statuii Reginei Maria, macheta urmând a fi păstrată pentru toate distincțiile oferite pe viitor.
La rândul său, în semn de recunoaștere a contribuției la promovarea Reginei Maria în Marea Britanie, președintele ICR a oferit diplome de onoare reprezentanților Consiliului Local Ashford și sculptorului Valentin Duicu.
Reprezentând Casa Regală a României la evenimentul de la Ashford, ASR Principesa Elena a evocat, la rândul său, calitățile Reginei Maria, arătând că suverana a fost o figură de prestigiu în viaţa publică românească şi europeană. Alteța Sa a evidenţiat, totodată, calităţile literare ale Reginei Maria - autoarea unor cărţi publicate în România, Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa, şi a subliniat că memoriile sale publicate sub titlul „Povestea vieţii mele“ s-au bucurat de un imens succes în Marea Britanie. Regina Maria a fost prima femeie invitată să prezideze o cină a Fondului Literar Regal.
După ceremonia de dezvelire a statuii, la cinematograful Picturehouse din Ashford a avut loc proiecția filmului dedicat Reginei Maria, parte din seria „Români care au schimbat lumea“ realizată de jurnalista Camelia Csiki pentru Televiziunea Română.
Sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, a fost selecționat în cadrul unui concurs organizat de ICR în vara acestui an. Amplasarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul Guvernului României și în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.
Alături de preşedintele
Institutului Cultural Român, doamna Liliana Ţuroiu, la ceremonie au mai
participat domnul Gerry Clarkson CBE și doamna Tracy Kerly - președintele și,
respectiv, directorul executiv al Consiliului Local Ashford, doamna Jessamy
Blanford - primarul orașului, domnul Mirel Taloș - vicepreședintele ICR, E.S. Dan
Mihalache - ambasadorul României la Londra, ASR Principesa Elena, oficialități
de rang înalt din România şi Marea Britanie, precum și membri ai comunității
românești din Marea Britanie.