- 11 April 2019 - 28 April 2019
- Tags Icr Icr tel aviv
Ediția 2019 a Festivalului Filmului
Românesc în Israel s-a desfășurat, în perioada 11-28 aprilie 2019, la cinematecile din șapte orașe israeliene, Tel Aviv, Ierusalim,
Haifa, Holon, Herzliya, Rosh Pina și Sderot, unde au fost prezentate filme româneşti: Un pas în urma serafimilor, regia Daniel Sandu, Îmi este
indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, regia Radu Jude, Moromeții 2, regia Stere Gulea, Secretul
fericirii, regia Vlad Zamfirescu, Povestea unui
pierde-vară, regia Paul Negoescu, Aniversarea, regia Dan Chișu, Charleston, regia Andrei Crețulescu, Ghinionistul, regia Iura Luncașu.
Festivalul Filmului
Românesc în Israel, dedicat împlinirii a 15 ani de la
înființarea ICR Tel Aviv, s-a încheiat printr-un eveniment din seria „Cafeneaua
Românească” – masa rotundă dedicată filmului românesc „Cinema-Café”, care a
avut loc pe 6 mai, la sediul institutului. Evenimentul, în limba română, a fost moderat de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, și a beneficiat de participarea lui Costel Safirman, cineast, Liviu Carmely, regizor, și Iris Lackner, curatorul Festivalului Filmului Românesc în Israel, ediția 2019.
Curatorul a făcut o sinteză a ediției 2019 a Festivalului Filmului Românesc în Israel, statisticile arătând prezența unui public numeros, de peste 6300 de spectatori, la proiecțiile filmelor din programul oficial. Publicul larg israelian a fost foarte entuziast și a apreciat selecția filmelor prezentate, umplând sălile de cinema pe toată durata Festivalului. Reflectările în presa israeliană au fost extrem de favorabile, atât în presa de mainstream, cât și în cotidianele de mare tiraj în limba engleză, precum Jerusalem Postsau Ha’aretz. Ceilalți doi invitați, Costel Safirman, cineast, și Liviu Carmely, regizor, au oferit publicului o privire de ansamblu a cinematografiei românești, cu studiu de caz despre pelicule românești semnificative, de-a lungul istoriei. Astfel, Costel Safirman a urmărit traiectoria filmului românesc contemporan în comparație cu începuturile sale istorice, realizând o analiză comparativă ce a pus față în față filmele clasice românești cu cele de dată recentă.
Liviu Carmely a ilustrat printr-un suport audio-video tendințele Noului Val al cinematografiei românești, cu accent pe specificitățile tehnice folosite de regizorii români.
„Cinema-Café” s-a bucurat de participare activă din partea publicului, care a împărtășit comentarii și opinii personale legate de filmele vizionate în cadrul Festivalului Filmului Românesc în Israel, ediția 2019.
Cinematografia românească este unul dintre cele mai apreciate produse pe piața culturală israeliană. Participarea filmelor românești la festivalurile din Haifa, Ierusalim, Tel Aviv, etc. se desfășoară, în mod constant, cu casa închisă, în Israel existând deja un public cunoscător și fidel producțiilor realizate de regizorii români. Festivalul Filmului Românesc 2019 a oferit o expunere deosebită cinematografiei românești și Institutului Cultural Român în mediul cultural al țării de reședință, precum și în presa de specialitate din România și Israel.