- 14 November 2016 - 19 November 2016
- Etichete ICR Institutul CulturalRoman Festivalul de Film Romanesc din China ajunge la Shanghai
Născută în 1981, Zhang Xue reprezintă noua generație de chinezi. A cunoscut România în urmă cu peste zece ani și o consideră a doua ei casă, de care se simte strâns legată în primul rând prin profesie. Xue e jurnalist la Radio China International unde a produs filmul documentar Povesti cu români în China. Xue nu cunoaște cinematografia românească de dinainte de '89, dar în aceste zile în care se desfășoară Festivalul de Film Românesc din China a avut posibilitatea să îi cunoască pe câțiva dintre cei mai valoroși regizori români ale căror producții reprezintă adevărate repere pentru publicul chinez de peste 50 de ani: Dan Pița, Șerban Marinescu, Nicolae Mărgineanu. „Evenimentul este extrem de important pentru chinezii care au avut șansa să cunoască filmele românești produse înainte de 1989. Festivalul deschide o nouă fereastră spre România actuală", a afirmat Zhang Xue la finalul proiecțiilor de la Beijing.
Regizorii Doru Nițescu și Cătălin Mitulescu, prezenți la festival, consideră că România, față de alte țări, are avantajul unei relații de lungă durată cu China în domeniul cultural, care, acum, datorită deschiderii reprezentanței Institutului Cultural Român de la Beijing, poate fi fructificată. „Institutul Cultural Român e prima interfață culturală față de China, iar deschiderea acestei reprezentanțe poate aduce beneficii uriașe artiștilor români. Scopul acestui festival este în primul rând acela de a prezenta chinezilor perspectiva românească", a afirmat Doru Nițescu, regizorul filmului Carmen, prezentat în aceste zile în cadrul festivalului, nominalizat în 2014 la Festivalul Internațional de Film de la Beijing.
Sutele de spectatori prezenți în aceste zile la Beijing la filmele românești selecționate - Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, Dincolo de calea ferată, regia Cătălin Mitulescu, Kyra Kyralina, regia Dan Pița, Doar cu buletinul la Paris, regia Șerban Marinescu, și Carmen, regia Doru Nițescu - demonstrează că producțiile românești, reper pentru audiența chineză, au creat punți culturale ce trebuie menținute.
În această seară, Festivalul de Film Românesc ajunge la Shanghai. Gala de deschidere va avea loc joi, 17 noiembrie, ora 18:00, la International Cineplex din Shanghai, cu producția lui Șerban Marinescu, Doar cu buletinul la Paris. Timp de trei zile, cineaștii români vor avea ocazia să se întâlnească cu publicul chinez cinefil. Totodată, va fi prezentat si documentarul Descoperă România cu Peter Hurley, realizat de Agentia Națională de Știri Agerpres.
Filmele rulează la Shanghai International Cineplex după următorul program:
17 noiembrie 2016:
- ora 20.00 - Doar cu buletinul la Paris, regia Șerban Marinescu
18 noiembrie 2016:
- ora 18.30 - Carmen, regia Doru Nițescu. De la ora 20.00, sesiune de Q&A cu regizorul.
- ora 20.30 - Sieranevada, regia Cristi Puiu
19 noiembrie 2016:
- ora 15.50 - Kyra Kyralina, regia Dan Pița
- ora 17.50 - Dincolo de calea ferată, regia Cătălin Mitulescu.
Prima ediție a Festivalului de Film Românesc în China se desfășoară la Beijing, Shanghai și Xi'an în perioada 14-24 noiembrie 2016, în organizarea Institutului Cultural Român (ICR). După proiecțiile de la Beijing (14-16 noiembrie), filmele selectate vor putea fi vizionate la Shanghai, în perioada 17-19 noiembrie, și în Xi'an, între 20 și 24 noiembrie.
Festivalul de Film Românesc din China este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, Cinemagix, Casa Româno-Chineză, Ambasada României în China, Consulatul României la Shanghai, Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, China Film Bureau, China Film Promotion International. Sponsori: Aur'a, DACIN-SARA.
Parteneri media: TVR, Agerpres, revista Sinteza.