- 17 April 2024
- Štítky ICR Institutul Cultural ICR Bruxelles
ICR Bruxelles susține prezența creatorilor de benzi desenate Octav Ungureanu și Valentin Tănase, care au colaborat la realizarea expozițiilor ,,CAN for Balkans - Comics Alliance Networking for Balkans” și ,,Istorii din ’89 în benzi desenate”, în cadrul Festivalului Balkan Trafik 2024 - ediția a 18-a, derulat în Place De Brouckere și Grand Place, în Bruxelles, în perioada 25 - 27 aprilie 2024.
Organizatorii festivalului Balkan Trafik, împreună cu ICR Bruxelles, au ales două expoziții de benzi desenate istorice, ,,CAN for Balkans - Comics Alliance Networking for Balkans” și ,,Istorii din ’89 în benzi desenate”, ambele realizate de Muzeul Județean de Istorie Brașov, pentru a reprezenta România la ediția din acest an a festivalului. Cele două expoziții vor fi prezentate în aer liber, în Place de Brouckere, în centrul orașului Bruxelles, bucurându-se de un mare flux de vizitatori. Aceștia vor avea oportunitatea să dialogheze cu cei doi artiști care au contribuit la realizarea expozițiilor: Valentin Tănase și Octav Ungureanu.
Valentin Tănase este licențiat al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București în 1978, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1981. Din 1977, participă la majoritatea manifestărilor expoziționale de artă cu caracter municipal sau național, organizate de UAP România. Între 1981 – 2022, a deschis 65 de expoziții personale de pictură și grafică în București, Brașov, Craiova, Constanța, Iași, Oradea, Buzău, Sibiu, Giurgiu, Târgoviște, Paris, La Croix Valmer, Angoulême, Lille (Franța), Roma, Bologna (Italia), Bruxelles (Belgia), Viena (Austria), Praga, Kromeriz (Republica Cehă), Bratislava (Slovacia), Hurth-Koln (Germania), Veria (Grecia), Valencia (Spania), Budapesta (Ungaria), Beijing (China).
Octav Ungureanu este ilustrator și autor de benzi desenate, cu experiență în ateliere și cursuri pentru copii și adolescenți, redactor la revista Comics.ro, autor concept al București ComicsFest, coordonator al albumului ,,Istorii din '89 în benzi desenate", coordonator al proiectului ,,Povestiri din Holocaust în benzi desenate" al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România.
Proiectul „CAN for Balkans - Comics Alliance Networking for Balkans” este considerat unul dintre cele mai semnificative proiecte internaționale din istoria BD în Balcani și cel mai important proiect european de benzi desenate istorice. De altfel, proiectul a început în 2020, prin câștigarea unei competiții importante la nivel european, lansate în cadrul apelului „Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest” și obținerea unui grant de cofinanțare din partea Comisiei Europene, acordat prin Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles.
Muzeul Județean de Istorie Brașov este liderul acestui proiect ce grupează parteneri importanți, cum ar fi Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Comics Art Museum Bruxelles/Centrul Belge de la Bande Dessinée, Centrul Cultural Leskovac – Școala de benzi desenate Leskovac „Nikola Mitrovic Kokan” (Serbia), Strip Centar na Makedonija/ Centrul de benzi desenate din Macedonia (Republica Macedonia de Nord).
Expoziția CAN for Balkans, compusă din 40 de panouri de mari dimensiuni, cu benzi desenate create de 47 de artiști din 11 țări, care au ca tematică „Balcanii în istorie”, a fost apreciată la Bruxelles ca un proiect exemplar de cooperare europeană. Printre artiștii români care vor fi expuși se numără: Puiu Manu, Octav Ungureanu, Ionuț Popescu, Răzvan Bronescu, Valentin Tănase, Vlad Forsea, Alexandra Gold, Emanuel Pavel.
,,Istorii din ‘89 în benzi desenate” este primul album BD despre decembrie 1989. Editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, albumul reunește 212 pagini de benzi desenate create de 39 de autori români, care au ales să își exprime în stilul propriu amintiri, impresii sau istorii culese despre evenimentele din 1989. Albumul este tradus și în limba franceză.
În 2023, expoziția ,,Istorii din ‘89 în benzi desenate” a fost itinerată în Portugalia (ICR Lisabona), în Albania (Biblioteca ,,Thimi Mitko”, Korcea), Timișoara (Biblioteca Universității Politehnica Timișoara), în cadrul programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”.
Artiștii BD români expuși sunt: Mircea Arapu, Puiu Manu, Maria Surducan, Cristian Păcurariu, Ileana Surducan, Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Timosenco, Ionuț Popescu, Valentin Tănase.
,,Pe bună dreptate, se spune că atunci, în decembrie 1989, am fost mai uniți ca niciodată. După 30 de ani, acest subiect istoric a unit autorii de benzi desenate din România! 39 DE ARTIȘTI au răspuns pozitiv invitației noastre de a participa la acest album. Iar prima surpriza a fost vârsta lor: 21 aveau sub 14 ani în ’89 și șase au certificatele de naștere fără stema republicii populare sau socialiste. Așa că sunt multe istorii cu copii, părinți și bunici, despre un Crăciun dulce-amar, televizoare care dau revoluție, nu desene, libertatea de a-ți dunga mașina să arate ca o zebră, portretele arse sau mâzgălite ale lui Ceaușescu, dar și despre un manechin spânzurat și primul om mort văzut vreodată, la televizor sau în realitate.” (Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov, editor ,,Istorii din ’89 în benzi desenate”).
Festivalul Balkan Trafik este o sărbătoare a artelor spectacolului. Cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Comisiei Europene, festivalul aduce în inima Europei reprezentanți ai tuturor țărilor din centrul și sud-estul continentului. Manifestarea a crescut în vizibilitate și profesionalism de la an la an, fiind foarte apreciată de presa de specialitate și de mass-media din Belgia. Programul anual include expoziții, muzică, dans, rezidențe artistice, dezbateri ‘digital cross-border’, street art, workshop-uri tematice, acesta fiind unul dintre festivalurile cu mare priză la public (la ultima ediție, circa 8000 de spectatori).
Festivalul multi-artistic Balkan Trafik este definit ca o platformă de dialog intercultural, facilitând întâlnirea dintre creatori din țările din Europa de Sud-Est și din Bruxelles - capitală europeană multiculturală. Fidelă reputației sale, ediția 2024 a Balkan Trafik evidențiază diversitatea culturii balcanice printr-o gamă largă de discipline artistice pe o aplicație pentru smartphone și tabletă, oferind și concerte de streaming live, precum și conținut gratuit și exclusiv, cum ar fi seria documentară Balkan What?, evidențiată în dezbateri cu teme comune (cu expertiza Direcției Generale REGIO din cadrul Comisiei Europene) și fluxuri de știri - Courrier des Balkans (în limba franceză), Euronews / Balkan și Osservatorio Balcani (în limba engleză).
„Să aruncăm o privire spre inovația artistică ce emană de la artiști din Tirana, Skopje, Brașov, Chișinău, Belgrad, Pristina, Sofia, Sarajevo, Zagreb, Podgorica, Atena sau chiar Istanbul. Descoperiți o energie creativă care este încă neexploatată pentru noi.”, declară Nicolas Wieërs, directorul artistic al festivalului.
„Asociația 1001 valize”, co-organizatoarea festivalului „Balkan Trafik” se definește ca un ‘trafic’ de culturi și experiențe care oferă căi de integrare, comunicare, partajare și deschidere către ceilalți.
Temele festivalului se actualizează la fiecare ediție, în conformitate cu transformarea societății. Programarea festivalului devine din ce în ce mai ‘rock’, urbană, păstrând totodată „tradiția sufletească și populară”. În fiecare an, cultura balcanică ajunge la un public din ce în ce mai divers. Prin utilizarea celor mai avansate tehnologii, festivalul Balkan Trafik devine și o piață culturală virtuală care leagă Bruxelles de Balcani, prin alăturarea elementelor contemporane tradițiilor culturale străvechi.
Ca în fiecare an, festivalul se va încheia cu o horă gigantică, în Grand Place din Bruxelles, ce îi va aduce împreună pe artiștii festivalului și pe spectatori.
Asocierea ICR Bruxelles cu acest eveniment contribuie la consolidarea unui parteneriat valoros, de lungă durată. Prin prezența la festivalul Balkan Trafik, ICR Bruxelles își consolidează imaginea de instituție vizibilă pe scena culturală belgiană și europeană. Colaborarea aduceanual un plus de vizibilitate pentru ICR, atât din punctul de vedere al impactului prezențelor românești la festival, cât și datorită prestigiului instituțiilor partenere.
De altfel, ICR Bruxelles a participat la Festival încă de la prima sa ediție, cu ansambluri, formații sau artiști valoroși, recunoscuți la nivel internațional: SUBCARPAȚI (2023), Viorica și Ioniță de la Clejani și Balkan Taksim (2022), Zdob și Zdub (2021, 2017, 2011), poeții slameri Silvia Grădinaru (2019), Benji Horváth (2018), Taraf Basarabia și Balkan Latin Kollective (2016), Ionică Minune (2015, 2011), Grigore Leşe şi aromânii fârşeroţi (2014), fanfara Ciocârlia și saxofonistul Nicolas Simion (2013), Ovidiu Lipan Țăndărică şi fanfara Zece Prăjini, acordeonistul Roberto de Braşov cu ansamblul său şi formaţia Zmei Trei (2012) etc.