- 24 June 2016 - 16 August 2016
- Etichete ICR Institutul Cultural Român Lisabona Călin Dan Teodor Graur Iosif Király Petru Lucaci Carmen și Gheorghe Rasovszky Aurora Király
Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează în data de 24 iunie, ora 19.00, la sediul său din Alfama (Rua do Barão nr. 10), vernisajul expoziției „Tatuaje pe creier - O hartă a obsesiilor" (Art Embodied).
Expoziția reunește șapte artiști care au ajuns într-o poziție de recunoaștere stilistică și problematică în contextul artei contemporane din România. Foarte diferiți unul de celălalt, ei sunt legați totuși printr-o abordare deopotrivă obsesivă și ludică a temelor pe care și le-au ales, în concordanță cu personalitatea și biografia fiecăruia. Obsesiile acestea pot fi identificate în termeni generali ca: memorie politică, memorie personală, traumă istorică, politici ale spațiului urban, fragilitatea naturii umane. Aceste concepte sunt de-construite în discursuri subiective, intens personalizate, uneori voit obscure, întotdeauna poetice.
La vernisaj au participat doi oaspeți importanți: Aida Rechena, director al Muzeului Național de Artă Contemporană Chiado și Luisa Violo, director al Institutului Italian de Cultură din Lisabona.
Călin Dan, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, și Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, au vorbit despre conceptul expozițional și despre artiștii din expoziția „Tatuaje pe creier". Artiștii prezentați la Lisabona ilustrează strategii diverse de relaționare la o istorie și o geografie complexe, ridicându-se deasupra exotismului contextual, în zona dificilă a unei duble responsabilități: față de libertatea exprimării artistice și față de valorile morale ale contextului social și politic.
Construindu-și personalitatea în perioadele frământate ale anilor '80 (Călin Dan, Teodor Graur, Iosif Király, Petru Lucaci, Carmen și Gheorghe Rasovszky), respectiv '90 (Aurora Király), artiștii din expoziția „Tatuaje pe creier" ilustrează strategii diverse de relaționare la o istorie și o geografie complexe, ridicându-se deasupra exotismului contextual, în zona dificilă a unei duble responsabilități: față de libertatea exprimării artistice, și față de valorile morale ale contextului social și politic.
Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 16 august 2016.