- 22 November 2022
- Tags ICR BUDAPESTA EXPOZITIA Dun’ART DUNAREA
Reprezentanța Institutului Cultural Român de la Budapesta deschide, la sediul propriu, vineri, 25 noiembrie 2022, ora 18:00, Expoziția Dun’ART. Aceasta va fi vernisată de László Botár, membru al Asociației Naționale a Artiștilor Plastici din România, împreună cu scenograful expoziției, Lehel Endre, artist vizual cu notorietate și profesor de desen la liceul din orașul Dunaharasztin. În deschiderea evenimentului va mai lua cuvântul Erőss István, rectorul Universității Maghiare de Arte Frumoase, Budapesta.
Proiectul continuă seria colaborărilor între artiștii români și maghiari, respectiv ICR Budapesta și grupul de artiști plastici Studio 9, organizatori ai taberei de creație româno-maghiare. Dunărea– tema taberei din acest an – este vectorul care articulează conceptul acestei expoziții, oferind posibilitatea expunerii unei selecții de lucrări realizate pe parcursul celor opt tabere de creație româno-maghiare, cu participarea extinsă și a artiștilor din alte țări dunărene.
Artiștii expozanți selectați sunt: Dan Ștefan Minea (România), Mária Piroska Ráduly (România), László Botár (România), Maria Balea (România), Elena Drăgulelei Dumitru (România), Johanna Kovacs (România), Zoltán Fábián (Ungaria), Lehel Endre (Ungaria), Mikó F. László (Ungaria), Volker Schwarz (Ungaria), Sándor Uzsák (Ungaria), Bernadett Breszkovics (Ungaria), Csaba Fazakas (Austria).
Cele 30 de tablouri expuse evidențiază, din perspective diferite, o diversitate de forme, tradiția și folclorul fiind elemente importante dintr-un tezaur patrimonial european comun, ce transpare ca sursă de inspirație. Expoziția Dun’ART prezintă arta contemporană dintr-o perspectivă nouă, cadrul în care artiști din diferite țări, școli, abordări și tehnici alternative s-au întâlnit într-un concept comun.
László Botár este pictor, grafician și designer, unul dintre membrii fondatori ai grupului de artiști plastici Studio 9, invitat al mai multor tabere de artă vizuală din România și străinătate. A absolvit Școala Gimnazială de Muzică și Arte Plastice din Târgu Mureș, iar în anul 1984 a obţinut diploma la Academia de Arte Frumoase Ion Andreescu din Cluj-Napoca. Din 1990 este membru al Asociației Naționale a Artiștilor Plastici din România, Assotiation Internationale des Arts Plastique din Paris, Breasla Miklós Barabás din 1994 și Asociației Universale Maghiare de Arte Plastice din Stockholm din 1995. Grafica sa a fost prezentată în multe expoziții naționale și internaționale. Lucrările sale sunt expuse public și pot fi vizitate în Miercurea Ciuc, Harghita, Ciceu și mina de sare de la Praid.
Lehel Endre, artist vizual cu notorietate și o carieră de peste 20 de ani, profesor de desen la liceul din orașul Dunaharasztin. Inițiator și membru fondator al grupului de artiști plastici Studio 9 și al taberei de creație Free Camp de la Miercurea Ciuc. În procesul său de creație pământul/argila este văzut ca un organism viu și care inspiră prin forța sa brută și sălbatică. Prin îmbogățirea perspectivei și abordării plastice această materie capătă o nouă dimensiune și un mod de interpretare mult mai valoros. Lucrările sale de grafică și pictură evoluează permanent, luându-și sursa dintr-un original concept teoretic, ce stă la baza discursului său.
Expoziția este deschisă în perioada 25 noiembrie 2022 – 1 februarie 2023.