- 15 October 2019
- Tags Icr istanbul Covoare anatoliene Transilvania
Conferința cu titlul Covoare anatoliene din Transilvania, susținută
de reputatul expert și colecționar de covoare orientale Stefano Ionescu, a fost organizată de Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul. Evenimentul s-a derulat la sediul
ICR Istanbul, în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură.
Prezentarea multimedia a adus în prim plan bogata și valoroasa colecție de covoare otomane existente în diverse biserici și muzee din Transilvania.
În regiunea Transilvaniei se găsește una dintre cele mai bogate și mai bine conservate colecții de covoare otomane, din afara spațiului islamic. Este vorba despre aproape patru sute de exemplare, databile între sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVIII-lea, perioada de vârf a producției de textile otomane, și care aparțin grupurilor clasice Holbein, Ushak, Lotto, Selendi și așa-numitele covoare „Transilvania“.
De aproape 20 de ani, Stefano Ionescu, născut la Timișoara și rezident de peste 40 de ani la Roma, s-a dedicat studiului și promovării culturale a moștenirii textile a Transilvaniei, începând cu acele covoare anatoliene, care au supraviețuit în Transilvania. Primul său volum Antichi Tappeti Ottomani in Transilvania (publicat în engleză, germană, română și maghiară) este considerat lucrarea fundamentală pe această temă, cartea primind premiul Academiei Române pentru istoria artei, un eveniment foarte rar pentru publicațiile pe covoare.
Pentru a dovedi originea anatoliană și pentru a explica prezența acestor tipuri de covoare în Transilvania, Stefano Ionescu a publicat un studiu cuprinzător, Covoarele Otomane din Transilvania, cu întreaga colecție existentă la Biserică Neagră, împreună cu cele mai importante exemple din Biserici și Muzee din România și din afara României.
În prezent, colaborează cu reviste de specialitate, organizează expoziții și excursii de studiu pentru iubitorii de covoare orientale. Recent, în colaborare cu Muzeul Național German, in Sultanhani, Anatolia, a început să producă copii fidele ale covoarelor „transilvănene”, bazate pe modelele originale, pentru a încuraja producția de exemplare tradiționale, urmărind revigorarea tradiției covoarelor clasice anatoliene.
Conferința de la Istanbul s-a adresat nu doar specialiștilor, colecționarilor și mediului academic prezent, ci mai ales publicului larg din Istanbul. Astfel, am avut o prezență remarcabilă la acest eveniment, sala devenind neîncăpătoate pentru cele aproximativ 80 de persoane. De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanți ai Consulatului General al României de la Istanbul.
Subiectul conferinței organzate de ICR Istanbul a fost interesant și nou pentru publicul care, la finalul conferinței, a fost interesat să afle mai multe de la invitatul român.
Domnul M. Murat Bozcu, director adjunct al Muzeului Turc de Artă Islamică din Istanbul s-a arătat foarte interesat să colaboreze cu institutul nostru pentru a găzdui în viitor o expoziție cu covoare anatoliene din Transilvania. Amplul proiect presupune implicarea unui parteneriat între ministerele culturii ale celor două țări. În urma succesului obținut în anul 2015 prin găzduirea unei expoziții de covoare otomane din Ungaria în Salonul de Expoziții Temporare, Muzeul Turc de Artă Islamică din Istanbul este deschis pentru o colaborare cu Muzeul National Brukenthal.
Proiectul a evidențiat valorosul patrimoniul imaterial existent în câteva areale culturale naționale, prilejuind astfel nu numai promovarea valorilor tapiseriei de influență orientală, dar și a diversității culturale și religioase din România.
Proiectul a făcut parte din seria evenimentelor academice organizate anual de ICR Istanbul, respectiv susținerea unor prelegeri, conferinţe şi colocvii, prin care se promovează cultura română, cadrele didactice universitare și experții în artă din România sau de origine română.