- 9 November 2016 - 13 November 2016
- Etichete BIDFF2016
Bucharest International Dance Film Festival, aflat la a doua ediție, va avea loc în perioada 9 - 13 noiembrie 2016.
Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.
Anul acesta BIDFF va proiecta filme de dans (în competiție și în afara competiției), va organiza prezentări și conferințe ale artiștilor invitați, precum și o expoziție de artă digitală.
Centrul Național al Dansului, Universitatea Națională de Muzică, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" București, Galeria Galateca și Club Control vor găzdui principalele evenimente ale festivalului.
Tema ediției din acest an este corpul digital, un corp emoțional, geopolitic și multi-senzorial, care forțează barierele realității contemporane și îndeamnă spectatorul să privească atent și să reacționeze ludic. Festivalul invită publicul să exploreze și să descopere corpul în situații extreme.
Competiția oficială, din cadrul Bucharest International Dance Film Festival, se concentrează pe instalații și filme de scurt metraj (ficțiune, animație, documentare) care forțează barierele corporalității. Premiile oferite sunt în valoare de 2000 de euro. În cadrul programului off competition vor fi proiectate filme de ficțiune și documentare.
Festivalul va debuta miercuri, 9 noiembrie, cu „Intermedia Body", conferința despre inovație și noile tehnologii în dans, coordonată de Mihaela Kavdanska. Evenimentul va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București - Sala Auditorium, fiind co-organizat de Platforma Avmotional și Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia al UNMB.
Ediția din acest an propune și expoziția internațională „Corpul Digital" - care cuprinde lucrări de artă digitală despre felul în care corpul se adaptează la era haosului informațional. Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie, de la ora 19:00 la Galeria Galateca. Expoziția va fi deschisă publicului pe întreaga durată a festivalului.
Cea de-a doua zi de festival este dedicată confluențelor dintre corp, sunet și video printr-o serie de ateliere și prezentări. Masterclass-ul „The chicken or the egg?" susținut de regizorul spaniol Alex Pachon la UNATC va adresa întrebări legate de raportul dintre muzică și dans în cadrul unui proces coregrafic destinat filmării.
Prezentarea Claudiei Hart (SUA) de la Galeria Galateca se va concentra pe crearea corpurilor avatar în performance-ul contemporan.
Bucharest International Dance Film Festival deschide seria proiecțiilor de film cu o retrospectivă specială „Fragmente despre sens și senz", un proiect de cercetare despre viața doamnei dansului românesc - Miriam Răducanu, vineri, 11 noiembrie, de la ora 18.00, la Centrul Național al Dansului.
Și tot pe 11 noiembrie, câștigătorul Leului de Aur din cadrul Bienalei de la Veneția, Chris Haring va împărtăși publicului din experiența metodei sale de lucru.
----------
Sâmbătă, 12 noiembrie, va fi ziua dedicată competiției oficiale de scurt-metraje și instalații de dans. Din cele peste 1000 de aplicații primite, BIDFF 2016 prezintă o selecție riguroasă de filme care expun mișcarea ca mediu de reflexie și atitudine progresivă. Proiecțiile vor avea loc la Universitatea de Muzică din București - Studioul Experimental de Operă și Multimedia.
Tot în aceeași zi, artistul Christian Faubel prezintă în cadrul expoziției „Corpul Digital" un performance inedit care îmbină robotica, compoziția sonoră și tehnica de retroproiecție. „Songs from My Analogue Utopia" va avea loc la Galeria Galateca, între 14:00 și 16:00.
Selecția este structurată în două calupuri. Reflexii propune producții cinematografice profund ancorate în realitate, în care corpul devine alterat parțial, dar niciodată total, având mereu puterea de a o lua de la capăt.
Filmele incluse în calupul Refracții jonglează dinamic între utopie și distopie, între aglomerație și vid, între haos și liniște monumentală.
Competiția Oficială BIDFF se deschide la ora 19:00 cu zece filme de dans scurte menite să dezmorțească și să te pună pe gânduri. Regizori și coregrafi din SUA, Olanda, Chile, Finlanda, Marea Britanie, Franța și Germania parcurg trasee diferite, dar cu un scop comun, acela de a sensibiliza masele, atât la nivel de acțiune, cât și de reanalizare a lumii interioare.
Reflexii este o platformă cu zeci de corpuri mercenare care se lovesc de aceeași suprafață dură în mod repetat și care se întorc mereu schimbate într-o lume în care regulile rămân aceleași.
Refracții, cel de-al doilea calup programat de la 20:30, include filme care te poartă într-o călătorie senzorială cu destinație necunoscută, plină de adrenalină. Zece abordări diferite propuse de echipe de artiști din Rusia, Canada, Franța, Olanda și Irlanda alcătuiesc un colaj cinematografic în care posibilitățile de receptare sunt infinite. Regizori, coregrafi, companii de dans sau comunități atipice propun un spațiu alternativ în care se reconsideră principiile contemporane.
Biletele pentru cele două programe competiționale se găsesc pe eventbook.ro.
Unul dintre cele mai apreciate documentare despre dans din istoria contemporană „Mr. Gaga”(2015) regizat de Tomer Heymann, va deschide seria proiecțiilor din cadrul BIDFF vineri, 11 noiembrie, de la ora 20:00, la Sala Stere Popescu a Centrului Național al Dansului. Catalogat de celebra publicație Variety drept cel mai incitant documentar apărut după „Pina” lui Wim Wenders, cu un traseu festivalier internațional impresionant, „Mr. Gaga” surprinde cu multă tenacitate portretul celui mai renumit coregraf israelian, fondator al tehnicii Gaga - Ohad Naharin.
În ultima zi de festival, BIDFF prezintă o proiecție specială destinată producției autohtone de film de dans. Evenimentul este programat duminică, 13 noiembrie, de la ora 19:00, în Club Control. Cele trei scurtmetraje rezultate în cadrul [CO]laborator-ului vor fi precedate de premiera filmului „Sonder”, ultima producție semnată de Tangaj Dance și „Up Stairs”, un scurtmetraj experimental realizat într-un format inedit de colaborare. Proiecția va fi urmată de decernarea premiilor pentru cele mai curajoase filme de dans și lucrări de artă digitală din festival.
Cea de-a doua ediție BIDFF se va încheia cu premiera oficială în România a documentarului „Rare Birds” în regia lui T. M. Rives. Filmul privește intim procesul creativ al coregrafului Alexander Ekman în timpul producției „Lacul Lebedelor” pentru Baletul Național din Norvegia. Instalarea pe scenă a unui lac de 6000 de litri de apă a constituit marea provocare a echipei de producție. „Rare Birds” îl surprinde pe Ekman în febra procesului de creație, față în față cu presiunea realizării unui spectacol de amploare pentru una dintre cele faimoase instituții dedicate baletului clasic și contemporan.
---------------Ceremonia de decernare a premiilor BIDFF va avea loc duminică, 13 noiembrie, de la ora 20.00, în Club Control.
Canalele oficiale ale festivalului: http://www.bidff.ro , www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival
Spotul oficial al festivalului: https://www.youtube.com/watch?v=klM7Vm0VW8g