- 22 November 2020
- Etichete ICR FNT Festivalul National de Teatru Online FNT online
Cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru debutează cu un întreg evantai de sentimente şi entuziasm. Duminică, 22 noiembrie, evenimentele primei zile de sărbătoare a teatrului românesc vor intra în scenă pe cele trei platforme multimedia.
SCENA „FNT online”
Pe www.fnt.ro, la ora 11:00, începe colocviul FNT 30. File dintr-o istorie teatrală, moderat de Maria Zărnescu și Călin Ciobotari, ce oferă o retrospectivă personalizată asupra istoriei Festivalului Naţional de Teatru. Marina Constantinescu, Aura Corbeanu, Alice Georgescu, Cristina Modreanu, Ludmila Patlanjoglu, Ion Parhon şi Ion Caramitru se reunesc în jurul amintirilor despre bornele unei evoluţii spectaculoase a ceea ce cunoaştem cu toţii astăzi drept FNT. Colocviul este urmat de o mărturie documentară, la ora 13.00: DRUMUL TRILOGIEI – Andrei Șerban, regia și imaginea Alexandru Doru Spătaru. Camera surprinde spiritul vibrant al repetiţiilor cu O trilogie antică – un moment de graţie al scenei româneşti creat de regizorul Andrei Şerban în tulburele an 1990.
La ora 15:00 hala industrială ce a devenit casa lui Faust al lui Silviu Purcărete îşi deschide uşile grele şi ne dă voie să asistăm incognito la crearea unui spectacol devenit fenomen. FAUST, DRUMUL CLIPEI – Silviu Purcărete, scenariul și regia filmului Laurențiu Damian. Conduşi de unghiul subiectiv şi curios al camerei de filmat ajungem în tenebrele Nopţii Walpurgiei. Aflăm câteva din ingredientele secrete ale succesului unei opere care a cucerit Edinburgh-ul şi mii de spectatori.
Ora 19:00 este rezervată spectacolului invitat în deschiderea FNT 30 / FNT ALTFEL, Livada de vişini, în regia lui Giorgio Strehler, de la Piccolo Teatro din Milano – clipa eternă a artei poetice a unui regizor-demiurg. „Poate teatrul să schimbe lumea? În fiecare zi mi se pune această întrebare! Cine știe, poate că nu schimbă nimic, ci doar pe sine însuși. Pentru asta, artistul trebuie să aibă curajul să fie el însuși, să-și apere ideile. Și, în același timp, să le distrugă pentru a putea evolua”– declara, cu doar o lună înainte de-a muri, Giorgio Strehler.
Orele înaintate ale serii sunt dedicate întâlnirii cu spectacolele din secţiunea arta ACTORULUI mare. La ora 22:00 George Mihăiţă şi Marcel Iureş îmbracă hainele unui timp ce are răbdare, dintr-o Siliştea-Gumeşti atemporală. Discută cu tâlc şi umor în chip de Cocoşilă şi Moromete ai lui Marin Preda în spectacolul Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?, regia Alexandru Dabija.
Tot în prima zi a festivalului se lansează expoziţia virtuală de fotografie de teatru „APROAPE DEPARTE” – un periplu printre fricile şi bucuriile noastre în 3D. „Ne lipsesc îmbrățișările și mângâierile celor dragi, chiar și o banală strângere de mână. Această expoziție este un demers care își propune să readucă speranța celor care se simt pierduți. Suntem aproape și totuși atât de departe unii de ceilalți. Să sperăm că nu pentru mult timp.” Acest gând cald şi generos este invitaţia fotografului Florin Ghioca, autorul expoziţiei care va putea fi vizionată pe toată durata festivalului.
SCENA „FNT la TVR”
La ora 20:00 la TVR3, cortina se ridică! Danaidele, regia Silviu Purcărete este spectacolul-eveniment care a marcat ultimul deceniu al mileniului trecut şi care astăzi rămâne la fel de uimitor de relevant prin mesaj. Îşi păstrează puterea de seducţie prin forţa imaginilor desprinse parcă dintr-un tablou vivant al suferinţei condiţiei umane. „Pentru mine, teatrul a fost meseria mea. Altceva mai bine nu am fost în stare să fac. Sunt în fața unei materii cu care încerc să construiesc ceva. Fiecare nou spectacol e o întâlnire cu o materie. Nu am idealuri abstracte, proiectate undeva, ci cultiv un soi de ritmicitate în raport cu o materie concretă. Când reușesc ceva, reușesc pentru că descifrez evidența textului, evidență care de cele mai multe ori pare ascunsă”, mărturisea Silviu Purcărete.
SCENA „FNT on-air”
La ora 19:30 debutează Medalionul CRISTIAN MUNTEANU – regizor și dramaturg. FNT 30 / FNT ALTFEL aduce un omagiu unuia dintre cei mai importanţi creatori de teatru radiofonic, un maestru al spectacolelor purtate pe calea undelor. Viaţa e vis, o piesă din mijlocul Secolului de Aur Spaniol, îşi găseşte resorturi filosofice în interpretarea actorilor Fory Etterle şi Alexandru Repan, îndrumaţi de bagheta acestui regizor-dirijor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Duminică, 22 noiembrie
Ora 11.00 / www.fnt.ro
Colocviu: „FNT 30. File dintr-o istorie teatrală”
Moderatori: Maria Zărnescu și Călin Ciobotari
Cu acest prilej se difuzează
Ora 13.00 / www.fnt.ro
DRUMUL TRILOGIEI – Andrei Șerban
Regia și imaginea filmului: Alexandru Doru Spătaru
După spectacolul „O trilogie antică” / Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București
Producție: TVR, 1991
Durata: 25min
Spectacolul ascuns
Ora 15.00/ www.fnt.ro
FAUST, DRUMUL CLIPEI – Silviu Purcărete
Scenariul și regia filmului: Laurențiu Damian
Imaginea: Dănuț Pădure
După spectacolul „Faust” / Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
Producție: Editura Video a Ministerului Culturii, 2009
Durata: 50 min
Spectacol invitat
Ora 19.00 / www.fnt.ro
LIVADA DE VIȘINI / IL GIARDINO DEI CILIEGIde A.P. Cehov
Traducerea: Luigi Lunari, Giorgio Strehler
Regia: Giorgio Strehler
Scenografia și costumele: Luciano Damiani
Muzica: Fiorenzo Carpi
Producător: Piccolo Teatro Milano, 1973
Durata: 2h 40 min
Spectacol în limba italiană cu subtitrare în limba română
Medalion CRISTIAN MUNTEANU – regizor și dramaturg
Ora 19.30 / Radio România Cultural
VIAŢA E VIS de Calderón de la Barca
Traducerea: Alexandru Popescu Telega
Adaptarea radiofonică: Vlaicu Bârna
Regia artistică: Cristian Munteanu
Durata: 2h
Înregistrare din anul 1976
FNeuitareT
Ora 20.00 / TVR 3
DANAIDELE, după Eschil
Traducerea în limba franceză: Paul Mazon
Traducerea în limba română: Alexandru Miran
Dramatizarea și regia: Silviu Purcărete
Decorul: Ștefania Cenean
Costumele: Liliana Cenean
Muzica originală: Iosif Herțea
Coproducție: Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Holland Festival, Wiener Festwochen, Festival d`Avignon, Grande Halle de la Villette, 1995
Coproducător asociat: Fundaţia pentru Teatru şi Film TOFAN
Filmat pentru TVR, 1997
Durata: 1h 50 min
arta ACTORULUI mare
Ora 22.00/ www.fnt.ro
PĂI... DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE?
După romanul „Moromeții” de Marin Preda
Dramatizarea: Cătălin Ștefănescu
Cu: Marcel Iureș și George Mihăiță
Un spectacol de: Alexandru Dabija
Producător: Teatrul ACT București, 2014
Durata: 1h 25 min