- 25 June 2018
- Etichete Ziua Universala a Iei ICR Londra
Luni, 25 iunie, Ziua Universală a Iei este sărbătorită în capitala Marii Britanii printr-un eveniment special ce cuprinde vernisajul unei expoziții de panouri și ii tradiționale, curatoriată de iniţiatoarea „Semne Cusute” Ioana Corduneanu, urmat de un concert de muzică inspirată de ritmurile româneşti tradiţionale. Proiectul este organizat de ICR Londra în parteneriat cu Ambasada României şi asociația Romanian Women in the UK. Seara va fi deschisă în prezența doamnei Natalia-Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni și a ES dl. Dan Mihalache, Ambasadorul României în Marea Britanie, cu o evocare a importanței iei românești ca simbol al identității noastre naționale.
Expoziția din Galeria Brâncuși a Institutului propune, prin intermediul a 15 panouri descriptive, o incursiune în arta textilă tradițională: de la concept până la croi, compoziție și broderie. Pentru a desluși semnificația broderiilor ce ornamentează iile tradiționale românești, vizitatorii vor putea scana, cu ajutorul telefonului mobil, codurile QR ce sunt integrate în simbolurile de pe panouri. Proiectul va avea şi o componentă video, prin prezentarea a două filme realizate de Ioana Corduneanu, ce redau versatilitatea cămăşii tradiţionale româneşti. Evenimentul se va încheia cu un concert susținut de DJ Nico de Transilvania și Monica Madaș (aka Monooka), două cunoscute muziciene de origine română stabilite în Marea Britanie, care vor îmbina muzica tradițională cu ritmuri de jazz și beat-uri contemporane.
„Semne Cusute” a luat parte din dorinţa de a face cunoscut limbajul vizual universal ce se regăseşte pe costumul tradiţional românesc, limbaj inspirat de univers, folosit de femei pentru a reda ordinea firească a lumii precum şi locul lor în ea. Acesta este primul proiect menit să educe publicul larg întru recuperarea şi transmiterea patrimoniului imaterial privind realizarea cămășilor tradiţionale.
Celebrarea Zilei Universale a Iei se încadrează în strategia ICR Londra de a face cunoscute publicului britanic importante repere identitare românești, prin familiarizarea acestuia cu ia tradițională și cu multiplele interpretări actuale ale acesteia.
Pentru mai multe detalii vizitaţi www.icr-london.co.uk și www.facebook.com/ICRLondon/.