- 29 May 2022
- Etichete Ziua Românilor de Pretutindeni Evenimente ICR
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită anual, din 2015, în ultima duminică a lunii mai.
Institutul Cultural Român organizează, prin Direcția Generală Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Istorice, evenimente ce au rolul de a recunoaște activitatea creatorilor de origine română din afara granițelor şi de a dezvolta relaţiile culturale şi spirituale cu românii din străinătate, în scopul conservării identităţii de limbă, cultură şi tradiţii a acestora.
Pe 29 mai, la Primăria Strovolos din Nicosia (Cipru), are loc „Festivalul iei românești”, inițiativă a Alianței Românilor din Cipru, cu participarea artiștilor Cătălin Opriţoiu (flaut), Lavinia Săteanu (vioară) și Daniela Ghiță (nai).
În Austria, BRUSEUM/Neue Galerie Graz prezintă cu sprijinul ICR Viena prima expoziţie retrospectivă internațională dedicată lui Paul Neagu (1938–2004), artist plastic, pictor, desenator, grafician, sculptor, poet, profesor de artă de origine română. Este considerat cel mai important artist plastic român după Constantin Brâncuși. În 1971 a emigrat în Anglia, iar din 1976 a obținut cetățenia britanică. În Londra, a fost profesor la Hornsey College of Art, Slade School of Fine Art, și la Chelsea College of Art and Design. În 1976 a fost numit profesor asociat la Royal College of Art. Lucrările lui se află în colecțiile unor instituții precum British Museum, Londra; le Fond départemental d‘art contemporain, Seine Saint-Denis, Bobigny, Franța; the Hugh Lane Municipal Gallery of Modern Art, Dublin; the Musee Cantonal de Beaux Arts, Lausanne, Elveția; Muzeul Național de Artă, București; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Philadelphia Art Museum, Philadelphia; Tate Modern, Londra; Muzeul Prefecturii Tochigi, Japonia; Muzeul de Artă Contemporană Tokio, Japonia.
La Viena, în perioada 1-13 iunie, la Teatrul Pygmalion, are loc evenimentul Timp pentru basme, care va cuprinde lectura scenică a basmelor românești „Dănilă Prepeleac”, „Punguța cu doi bani”și „Ileana Cosânzeana”.
Pe 2 iunie, la Biserica Sankt-Elisabeth din vecinătatea sediului ICR Viena, va avea loc recitalul naistei Andreea Chira, stabilită în Austria.
Institutul Cultural Român de la Madrid organizează standul național al României la Târgul de Carte de la Madrid și un program care include prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, ateliere de traducere și sesiuni de autografe. În continuarea acestei serii de manifestări, iubitorii de film sunt invitați de ICR Madrid să participe la deschiderea Festivalului de film românesc.
Filiala Seghedin a ICR Budapesta organizează pe 1 iunie expoziția retrospectivă de benzi desenate „Livia Rusz, o poveste fără sfârșit” la sediul Bibliotecii Orășenești și Județene „Somogyi Károly” din Seghedin. Evenimentul este dedicat în primul rând celor mici, dar și celor care își vor aminti cu nostalgie de anii copilăriei, privind panourile ce conțin benzile desenate ale graficienei şi ilustratoarei Livia Rusz, cunoscută în egală măsură atât în România, cât și în Ungaria.
Institutul Cultural Român de la Istanbul difuzează online proiectul „Culoarea Zilei”, un demers de promovare a artei contemporane românești și a unor artişti români contemporani, recunoscuți atât pe plan național, cât și internațional.
În zona Vidinului au loc ateliere de limbă, cultură și civilizație românească pentru copiii și tinerii români/vlahi destinate comunităților din Vidin, Kosovo și Gamzova. Atelierele sunt susținute de formatori specializați în tematica identitară din zonă și cuprind elemente generale de limbă, cultură, istorie românească, dansuri populare, cunoștințe privind societatea românească și problematica identității românilor din zona Vidinului: Lucica Gheorghiev și Iulian Angelov (Vidin), Olga Nikova (Gamzova) și Milena Petrova (Kosovo).
Institutul Cultural Român are un rol esențial în promovarea limbii române. Prin cursurile de limbă română pentru copii, rețeaua ICR atrage numeroși cursanți provenind din familii de români. Astfel de cursuri sunt organizate de ICR și în spații geografice în care nu are reprezentanțe. În Liban, Institutul Cultural Român sprijină cursurile de limba română pentru copii la Liceul Amlieh, unul dintre cele mai importante licee din Beirut, cursurile fiind introduse în programa oficială a instituției la inițiativa Ambasadei României în Republica Libaneză. La acestea participă peste 100 de copii.
În țară, ICR susține Festivalul Internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec” de la Suceava, care celebrează o figură remarcabilă a diasporei române și creația sa. Ediția aceasta prezintă publicului larg și personalităților participante, din țară și de peste hotare, o multitudine de manifestări pregătite: spectacole, expoziții și lansări de carte. Programul festivalului include mai multe dezbateri și conferințe, precum dezbaterea „A pleca, a reveni”, despre dilemele diasporei românești. Matei Vișniec, născut la Rădăuți în 1956, studiază filosofia la București și devine foarte activ în cadrul generației 80. Începând din 1977 începe să scrie piese de teatru care circulă în mediile literare dar care sunt interzise. În 1987 părăsește România, ajunge în Franța și cere azil politic. Piesele sale sunt jucate în mai mult de treizeci de țări de pe tot globul, Italia, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Suedia, Germania, Israel, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia. Este autorul a trei romane editate în România. Matei Vișniec este laureatul premiului Monnet de literatură europeană 2016, cu romanul Le marchand de premières phrases (Negustorul de începuturi de roman): roman caleidoscopic, apărut la editura Chambon (tradus ulterior în limba română de Laure Hinckel), și a primit tot în anul 2016, încoronând astfel întreaga sa activitate culturală, distincția de mare ofițer în Ordinul național al serviciului credincios, din partea președintelui României, Klaus Iohannis. Din 1990 este și jurnalist la Radio France Internationale.