Oraşul Cluj-Napoca va fi prezent pe harta internaţională a muzicii Jazz în data de 30 aprilie 2013, alături de muzicieni şi fani din peste 200 de oraşe de pe toate continentele, care vor sărbători International Jazz Day, un eveniment desfăşurat la nivel global sub patronajul UNESCO.
Cei care vor da ritmul acestei celebrări internaţionale la Cluj-Napoca, pe 30 Aprilie, sunt Budapest Jazz Orchestra şi Elena Mîndru Quintet ft. Mood Quartet, prin intermediul concertului pe care îl vor susţine la Opera Maghiară, dar şi prin activităţile desfăşurate pe parcursul zilei: Workshop „Cluj can Jazz” cu Elena Mîndru, sesiuni de Piano Jazz şi jam session-uri după concert.
Un alt nume important e Conf. Univ. Dr. Virgil MIHAIU, ambasadorul evenimentului şi unul dintre cei mai cunoscuţi jazzologi români. El va da un plus de greutate acestei zile şi va susţine o prelegere despre "Factorul latino-american in Estetica Jazzului".
Virgil Mihaiu este scriitor, jazzolog și diplomat român, poliglot, promotor cultural, performer de jazz-poetry. S-a afirmat ca poet al “generaţiei ‘80” şi al grupării “Echinox” de la Cluj şi este unul dintre cei mai importanţi critici de jazz din Europa. Între 1981-1992 a fost redactor al revistei Jazz Forum, revista Federaţiei Internaţionale de Jazz (Varşovia), iar din 2001 este primul est-european cooptat în colegiul redacţional multinaţional al publicaţiei pivot a jazzologiei mondiale - Down Beat. Între 2006-2012 devine întâiul director al Institutului Cultural Român din Lisabona și ministru consilier pe lângă Ambasada României din Portugalia. Printre publicaţile sale se numără şi „Cutia de rezonanţă”, primul volum românesc de „eseuri despre jazz din perspectiva culturii contemporane”. Din 1992 este angajat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde susţine Cursul de Estetica Jazzului.
Budapest Jazz Orchestra a fost fondată în 1998 şi este formată din 17 muzicieni cu o vastă experienţă şi istorie muzicală. Repertoriul lor include hituri celebre ale perioadei de glorie a swing-ului, compoziţii proprii şi muzică clasică contemporană. În prezent bandul este recunoscut la nivel global şi şi-a construit o reputaţie puternică pentru interpretările pe care le dau jazz-ului contemporan. Au urcat pe scenele importantelor festivaluri de jazz din Europa precum Montreux Jazz Festival, MIDEM in Cannes, Marciac Jazz Festival, Jazz&Blues Festival in Ceska Lipa, Aarhus Jazz Festival şi Copenhagen Jazz Festival 2012, Sziget Festival, Budapest Spring Festival ş.a. Discografia lor reuneşte 8 CD-uri proprii şi 3 de acompaniament. Iar albumul „Budapest Jazz Orchestra Meets Kalman Olah–Images” a primit un review de 4 stele de la criticii revistei Down Beat şi excelente reacţii din partea criticilor din intreaga Europă.
Elena Mîndru este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În iulie 2012 a reprezentat România la cel mai prestigios festival de jazz din lume, Montreux Voice Jazz Competition, unde a obținut locul al II-lea și Premiul Publicului, oferit de un juriul prezidat de legendarul Quincy Jones. România a mai fost reprezentată la acest festival doar de Luiza Zan în 2003.
Parcursul ei muzical mai include colaborări și concerte cu muzicieni români și din străinătate precum dirijorul Ionel Tudor, Horia Moculescu, Sorin Romanescu, Patrice Rushen, Will Kennedy, Darius Brubeck, Alfredo Paixao, Hans Vrooman, Borislav Petrov, Big-Band-ul Radio București, Blue Note Orchestra – Sassari. Elena a participat și a câștigat premii la festivaluri din țară și din străinătate, atât pe parte de jazz vocal, cât și de compoziție clasică, festivaluri precum Festivalul Jazz Napocensis, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul Jeunesses Musicales, Festivalul Național Mamaia, Festivalul George Grigoriu, Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveția), Festivalul Scrivere in Jazz (Sassari, Italia), Keep An Eye Jazz Award (Amsterdam).
Cvartetul “The Mood” a luat fiinţă în 2005, din intenţia celor patru de a aborda muzica de cvartet dintr-un unghi aparte şi se disting printr-un plus de vibranţă şi originalitate. Absolvenţi ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi artişti instrumentişti ai celor mai prestigioase orchestre din România, membrii cvartetului “The Mood” valorifică repertoriul cameral clasic, dar totodată accesează şi o sferă mai “easy-going”, cea a muzicii de divertisment, focalizându-se pe a creea "show" prin piese şi hituri de mare succes, alese şi prelucrate chiar de ei pentru cvartet de coarde.
Cei patru membri au la activ un număr impresionant de apariţii scenice şi televizate, atât solistice şi orchestrale, cât şi în formula actuală. Dintre acestea amintim: recitalul extraordinar privat pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al României, spectacolul "Da Goldoni a Goldoni" realizat în colaborare cu compania teatrală "Tre Punti” Venezia, Festivalul Internaţional "George Enescu" Bucureşti (Sala Palatului), Festivalul "SoNoRo", Festivalul "Mozart", Orchestra Română de Tineret, emisiunea Garantat 100%, etc. În decembrie 2012, “The Mood” Quartet a obţinut premiul I “Sándor Végh” al concursului de cvartete “W.A.Mozart” din Cluj-Napoca.
Pe scena Operei Maghiare vor urca în total 27 de artişti, într-un spectacol unde clujenii pot asculta reinterpretări ale unor piese swing din anii ’30, precum şi melodii celebre ca “I've Got You Under My Skin”, “My Way”, “New York, New York” tribute to Frank Sinatra. Prețul biletelor variază între 35 și 85 de lei şi pot fi achiziţionate din reţeaua biletmaster.ro, de la casa de bilete a Operei Maghiare şi din Iulius Mall. Mai multe informaţii pe www.jazzday.ro.
CLUJ can JAZZ!
------
În noiembrie 2011, cu ocazia Conferinţei Generale UNESCO, comunitatea internaţională a proclamat 30 aprilie ca "Ziua Internaţională a Jazzului". Această zi internaţională are rolul de a reuni comunităţi, şcoli, artişti, istorici, academicieni şi pasionaţi de jazz din toată lumea pentru a sărbători şi pentu a învăţa despre arta jazz-ului, rădăcinile sale, viitorul acestuia şi impactul lui.
Asociaţia Transylvania Cultural Community a fost înfiinţată în anul 2011 având ca scop promovarea valorilor culturale, educaţionale, naţionale şi internaţionale, educarea cetăţenilor în domeniile artei şi culturii precum şi crearea unui cadru propice schimbului de cunoştinţe, informaţii cultural-educative, între cetăţenii români şi cetăţenii altor ţări.