Vienna Design Week

În cadrul celei de-a noua ediţii a festivalului VIENNA DESIGN WEEK, Institutul Cultural Român a adus în prim-plan două concepte expoziţionale inspirate de meşteşugurile din Delta Dunării: PLUG TO NATURE şi DELTACRAFT design + meșteșug.

Expoziţia PLUG TO NATURE a fost concepută sub forma unei instalații de obiecte și surse inspiraționale marca PATZAIKIN. Povestea PATZAIKIN şi a semnăturii sale distincte s-a născut în 2011 cu scopul de a reevalua şi extinde rolul tradiţiilor meşteşugăreşti în practicile design-ului local. De la lansare, brandul s-a afirmat prin profilul avangardist, unic și inovator, prin accentele experimentale inspirate de tradiţiile culturale și meșteșugărești ale comunităţilor de pescari din Delta Dunării și de povestea de succes a multiplului campion olimpic şi mondial Ivan Patzaichin. PATZAIKIN explorează designul ca pe o modalitate de a genera noi valori definite prin dialogul dintre artefact și orizontul imaginar și social al Deltei Dunării, împărtășindu-i istoriile într-un mod diferit: printr-o piesă de îmbrăcăminte / un obiect de decor / un accesoriu. Invitatul special al serii a fost Ivan Patzaichin, care a prezentat alături de Teodor Frolu, partener al brandului PATZAIKIN şi vicepreședinte al asociaţiei, şi Oláh Gyárfás, designerul din spatele proiectului PATZAIKIN, proiectele de dezvoltare durabilă de interes local și regional.

Colecția de obiect DELTACRAFT design + meșteșug a fost prezentată în premieră absolută. DELTACRAFT este un proiect de cercetare care reuneşte designul românesc progresiv și meșteșugurile din zona Delta Dunării. Zece meșteșugari din această zonă au lucrat cot la cot cu designerii Ana Botezatu, Emese Pop, Ciprian Manda și curatorii și fondatorii KraftMade, Marlene Stanciu și Mihai Sibianu. Expoziţia prezentată la sediul ICR Viena a cuprins o colecție de obiecte conceptuale și utilitare de design interior, inspirate din viața locală a Deltei Dunării și Dobrogea de Sud, realizate cu tehnici tradiționale. Lansarea oficială a colecției DELTACRAFT design + meșteșug a avut loc  în prezența curatorilor Marlene Stanciu și Mihai Sibianu, a designerilor Emese Pop și Ciprian Manda, a meșterului pietrar Costel Moise, a coordonatorilor de proiect Loredana Pană și Oana Neneciu și a președintelui Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa. Colecţia DELTACRAFT design + meșteșug este o reprezentare simbolică a separării magico-religioase a sacrului de profan. Obiectele funcţionează ca suport pentru tehnicile și abilităţile meșteșugărești din Delta Dunării, precum și pentru materia primă din această zonă. Ele sunt ilustrative pentru resursele naturale locale, procurarea hranei și puterea comunitară, memoria locului și transferul de înţelepciune.

 

VIENNA DESIGN WEEK este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de design din Europa. El reunește anual atât specialişti din domeniu şi public larg remarcându-se prin caracterul său inovator: designul contemporan este abordat într-o manieră interdisciplinară. VIENNA DESIGN WEEK prezinta proiecte naţionale şi internaţionale din domeniile: arhitectură, design grafic, de produs, industrial şi design social. De asemenea, festivalul creează o platformă de dialog între reprezentanţii industriei creative şi artiştii participanţi. O altă componentă importantă a festivalului o reprezintă axarea pe cooperarea cu reprezentanţi ai industriei creative din Europa Centrală şi de Est.