Teatrul Coquette la Festivalul Internațional de Teatru „Saint Muse” din Ulan Bator, Mongolia

În perioada 9-17 septembrie 2023  a avut loc "Festivalul Internațional de Teatru „Saint Muse 17”, cu tema „Cultura Nomadă în Cultura Mondială” la Teatrul HUN în colaborare cu Teatrul Academic de Dramă din Ulan Bator, Mongolia. Au fost acordate premii pentru aproximativ o sută de artiști în mai multe categorii. Piesele au concurat în patru categorii principale - piese dramatice, piese pentru copii, musical-uri și piese scurte.

Academia Saint Muse, principalul organizator al festivalului, este membru al Institutului Internațional de Teatru - Mongolia și organizează festivalul începând din anul 2002. Scopul festivalului este să reunească artiști din domeniul spectacolului, din întreaga lume, pentru a împărtăși idei și a învăța unii de la alții, pentru a crea conexiuni și o înțelegere culturală teatrală reciprocă. La festival sunt invitate trupe de teatru pentru reprezentații în genurile dramă, dramă muzicală, spectacole pentru copii, piese pentru două persoane și monodrame, împărțite în două secțiuni – piese pentru scenă mare și piese pentru scenă mică. Fiecare secțiune are un premiu Grand Prix pentru cea mai bună performanță.

În ediția de anul acesta, cu nr. 17, au fost înregistrate spectacole din 13 țări, respectiv din Mongolia, România, Italia, Germania, Coreea de Sud, Japonia, India, Georgia, Grecia, Slovenia, Luxemburg ș.a. Începând cu data de 9 septembrie, concurenții din Ulan Bator, din provincii și din străinătate au prezentat piesele lor în fața unui juriu internațional, în prima etapă a festivalului fiind puse în scenă peste 50 de piese. Aproximativ 20 dintre acestea au avansat în etapa finală și au fost nominalizate pentru premiere.

O parte consistentă a festivalului de teatru găzduit în Mongolia au constituit-o master-class-urile. Invitații din juriu au ținut conferințe despre monodramă, tendințele în teatru și critica de teatru.

ICR Beijing a susținut participarea la Festivalul Internațional de Teatru Saint Muse a Teatrului Coquette din București cu piesa „Noptile Barbare” (după 1001 de Nopți). Piesa „Noptile Barbare” reprezintă o adaptare modernă după nemuritoarele povești din Halima/1001 de nopți. Într-un spectacol de o oră și jumătate, regizoarea Ingrid Bonța, cu ajutorul celor doi actori Ruxandra Bălașu și Ovidiu Ușvat, a dramatizat tema cunoscutelor povești orientale.

Spectacolul a fost deosebit de apreciat de critica internațională și a fost nominalizat la trei premii și a câștigat unul dintre ele. Astfel, alături de artiști din țări precum Italia  care a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Principal și de Mongolia, care a primit Premiul pentru cea mai Bună Regie, actrița Ruxandra Bălașu a primit Premiul pentru cea mai Bună Actriță în Rol Principal, reprezentând astfel România.