- 26 November 2019
- Etichete Icr madrid Turneu literar Dan coman Doina rusti
Scriitorii
Doina Ruşti şi Dan Coman participă la întâlniri literare, până pe 28 noiembrie,
în oraşele La Coruña, Granada și Madrid.
Participarea scriitoarei Doina Ruști la turneul literar în Madrid şi Granada se va desfășura cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid. În cadrul evenimentelor organizate în zilele de 27 si 28 noiembrie, scriitoarea va prezenta volumul Mâța Vinerii, publicat la editura Esdrújula Ediciones, în traducerea lui Enrique Nogueras.
Mâța Vinerii (editura Polirom, 2017), în spaniolă La gata del viernes, este un roman în registru fantastic despre bucătăria vrăjitorilor bucureșteni. Povestea pleacă de la o întâmplare reală: Caterina, o bucureșteancă bogată avea un bucătar de mare talent, desigur un rob, căci întâmplarea este plasată în plină epocă a sclaviei. S-a întâmplat însă ca principele Valahiei să fie gurmand. De aici începe romanul, dezvăluind dimensiunile oculte ale bucătăriei valahe, la anul 1798.
Doina Ruști (n. 1957, Iași) este prozatoare, profesor universitar si scenarist, fiind considerată una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în numeroase limbi de circulație, invitată la târguri şi evenimente internaţionale, Doina Ruști s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă. Dintre romanele sale, unele reeditate în colecția Top 10+, amintim Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Zogru (2006) și Lizoanca (2009) - recompensat cu Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române, în anul 2011. Romanele sale au fost traduse în numeroase limbi de circulație și au fost bine primite de critica internațională.Recenziile povestirilor semnate de Doina Ruști au aparut înEl Mercurio (Santiago de Chille), Neue Zürcher Zeitung, Îl Manifesto, Las Últimas Noticias (Santiago), La Jornada (Mexico City), Stato Quotidiano, Turia, La Stampa, La Opinión, Il Libero, Stato Quotidiano, Magyar Nemzet, Il Giornale Letterario, ori în dicționare ca The Ashgate Encyclopedia of Literary Cinematic Monsters, Routedge, New York, 2016 (Jeffry Andrew Weinstock). Cel mai recent roman al Doinei Ruști, Homeric, a apărut la editura Polirom în 2019, iar critica de specialitate vorbește despre acest nou volum ca despre romanul care, după Manuscrisul fanariot (2015) şi după Mâţa Vinerii (2017), închide un triptic balcanic, conectat la același spațiu al Bucureștiului fanariot.
Programul activităților:
27 noiembrie
Ora 20:00: prezentarea cărții la librăria Sin Tarima Libros,
c/Magdalena, 32, 28012 din Madrid, cu participarea dlui Manuel Rico,
președintele Asociației
Scriitorilor din Spania, și a traducătorului cărții, Enrique
Nogueras. Locație: librăria Sin Tarima Libros, c/Magdalena, 32, 28012 Madrid
28 noiembrie
Ora 19:00: prezentarea cărții Mâța Vinerii la Granada, în cadrul Clubului de lectură UNESCO, cu participarea lui Enrique Nogueras, traducătorului cărții, și a Oanei Ursache, lector universitar de limba română la Universitatea din Granada. Locație: Centrul Federico García Lorca, Plaza de la Romanilla, s/n Granada
Evenimente organizate în colaborare cu editura Esdrújula Ediciones şi cu librăria Sin Tarima.
Traducerea cărţii este susţinută de Institutul Cultural Român, Programul TPS, derulat prin Centrul Naţional al Cărţii.
Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ciclul de recitaluri de poezie Poetas di(n) versos și cu editura La Bella Varsovia, susține participarea poetului Dan Coman la Ciclul de poezie și lansarea în limba spaniolă a volumului Insectarul Coman (El Insectario Coman).
Seria de evenimente literare se va desfășura până la 28 noiembrie, în orașele La Coruña, Granada și Madrid, și va prilejui întâlnirea poetului Dan Coman cu iubitorii spanioli de poezie, cu autori recunoscuți și cu traducătoarea sa, Elena Borrás care se descrie ca “o salmantină care în 2010 a început un tur intens al României și o aventură pasională cu literatura și cinematografia ei.”
Poetul Dan Coman (n. 1975, Gersa, jud. Bistrița Năsăud ) este una dintre cele mai reprezentative voci ale poeziei românești contemporane. A publicat patru cărți de poezie:Anul cârtiței galbene (Ed. Vinea, 2003),Ghinga(Ed. Vinea, 2005),Dicționarul Mara, ghidul tatălui 0-2 ani (Ed. Cartier 2009),Insectarul Coman (Ed. Charmides, 2017). De asemenea, a publicat trei romane: Irezistibil (Ed. Cartea Românească, 2010), Parohia (Ed. Cartea Românească, 2012), Căsnicie (Ed. Polirom, 2015). A primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut (2004), Premiul Național de poezie Mihai Eminescu pentru Opera Prima (2004), Vilenica Crystal Prize (Slovenia, 2011), Premiul Radio România Cultural (2010, 2018), Premiul Observator Cultural (2018), Premiul Cartea de poezie a anului 2017 în cadrul Galei tinerilor scriitori (2018). Locuiește la Bistrița unde organizează Festivalul Internațional de Poezie și Muzică Poezia e la Bistrița.
Elena Borrás este traducătoare literară, a studiat traducere și interpretare la Universitatea din Salamanca și deține un master în mediere interculturală, interpretare și traducere în servicii publice la Universitatea din Alcalá. Aproape din întâmplare, în mai 2010, a primit o bursă de la Institutul Cultural Român pentru traducători de literatură în formare. După o rezidență literară la Palatul Mogoșoaia, a avut ocazia să cunoască prima oară literatura română. A tradus și publicat mai multe volume și a subtitrat mai multe filme și documentare de ficțiune.
Ciclul de
recitaluri Poetas di(n)versos, ajuns anul acesta la cea de-a 11-a ediţie, a obţinut în anul
2014 Premiul Criticii din Galicia pentru cea mai bună iniţiativă culturală.
De-a lungul timpului au fost invitaţi să participe la acest ciclu de recitaluri
canditaţi la premiul Nobel, câştigători ai premiului Pultizer şi numeroşi
câştigători ai mai multor premii naţionale. Ciclul de recitaluri are un
caracter internaţional, în fiecare lună sunt invitaţi doi poeţi din cele cinci
continente. Anul acesta, la evenimentul din luna noiembrie a fost invitat
poetul Dan Coman, alături de Iugués Manuel Darriba, scriitor spaniol.
Programul
activităților:
27 noiembrie
Granada, ciclo Grácil,prezentarea volumului Insectarul
Coman, cu participarea scriitoarei Ioana Gruia
Ora: 19:30
Locație:Centrul Federico García Lorca (plaza Romanilla s/n)
28 noiembrie
Madrid, prezentarea volumului Insectarul Coman, cu
participarea poetului Martín López-Vega și a traducătoarei
volumului, Elena Borrás
Ora: 19:00
Locație: Librăria Enclave de libros (c/Relatores, 16), Madrid