România și China Pitorească - articol apărut pe site-ul Radio China Internațional

În data de 8 ianuarie 2016 pe site-ul Radio China Internațional a apărut un articol despre vernisajul expoziției România și China Pitorească. În cele ce urmează afișăm conținutul articolului:

Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat, în luna decembrie a anului trecut, expoziţia de fotografie „România şi China pitorească". În cadrul acesteia au fost expuse 100 de fotografii color şi alb-negru, realizate de artişti fotografi din România şi China. 50 de fotografii aparţin artiştilor români, iar 50 artiştilor chinezi. Instalate pe cartoane negre, fotografiile artistice de excepţie ilustrează peisaje, clădiri inedite, precum şi datini şi obiceiuri din cele două ţări. Expoziţia va fi deschisă publicului larg în sala de expoziţii a Institutului Cultural Român din Beijing până în data de 22 februarie 2016. Aceasta a fost curatoriată de către artiştii fotografi români, Ştefan Tóth şi Ovidiu Dumitru Pop. Ştefan Tóth, artist fotograf şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art" a fost iniţiatorul mai multor proiecte ale artei fotografice. Împreună cu colegul său, Ovidiu Dumitru Pop, artist fotograf, membru al Clubului Fotografic „Nufărul" Oradea, ei s-a implicat în realizarea expoziţiilor româno-chineze.

La deschiderea evenimentului, Ştefan Toth ne-a spus că a visat să ajungă în China de când era copil. Realizarea acestui vis a fost posibilă datorită Asociaţiei Fotografilor din China, care l-a invitat, în anul 2002, să participe la o tabără de creaţie fotografică de două săptămâni, într-o regiune situată la 850 kilometri sud de Beijing, la care au participat 800 de artişti fotografi din Europa, Asia şi SUA. Invitaţia i-a fost lansată la Băile Felix, în Oradea, cu ocazia organizării Festivalului European de Fotografie pe care îl coordona de altfel, unde au venit şi artişti fotografi din Shenzhen şi din Beijing.

De atunci, Ştefan Toth este un promotor al dezvoltării relaţiilor de colaborare dintre România şi China, prin intermediul fotografiei. Aşa s-a născut şi expoziţia „România şi China pitorească".

„Este o mare bucurie pentru mine să particip la acest vernisaj. În România organizăm, în fiecare an, Festivalul Fotografiei Chineze sub patronajul Ministerului Culturii, al Ambasadei chineze în România şi al Asociaţiei Fotografilor din China. Scopul acestui festival este de a promova în România, prin diferite expoziţii de artă fotografică, creaţii realizate de artişti fotografi în China. Ne bucură faptul că la vernisajul din acest an, în data de 28 septembrie, a participat şi Excelenţa sa, domnul ambasador al Chinei în România (n.r.E.S. Xu Feihong). În cadrul acestor festivaluri sunt prezentate zeci de expoziţii ale artiştilor fotografi din China în România, în diferite oraşe ale României, iar această expoziţie este cea mai mare manifestare care cuprinde lucrările celor mai renumiţi artişti fotografi din România şi China. Vernisajul acestei expoziţii a avut loc în toamna anului trecut la Biblioteca Naţională a României şi a fost prezentată în mai multe oraşe ale României. Este o bucurie pentru noi să vedem împreună lucrările artiştilor fotografi din România şi China, cu care Asociaţia Internaţională Euro Foto Art, inclusiv eu personal susţin o relaţie de colaborare de peste 12 ani. Datorită Asociaţiei Fotografilor din China, care este reprezentată, astăzi, prin domnul vicepreşedinte, am ajuns de cinci ori în China şi acum am ajuns a şasea oară. Vă mulţumesc pentru participare şi, în mod special, aş dori să mulţumesc Institutului Cultural Român din Beijing pentru faptul că a susţinut proiectul înaintat în această vară. Mă bucură faptul că domnul director a fost prezent în Bucureşti, în perioada concediului, la lansarea Festivalului Fotografiei Chineze în România, în acest an. El a fost prezent la sediul Asociaţiei Fotografilor din China şi ne bucură faptul că această asociaţie va susţine propunerea noastră comună, să organizăm începând de anul viitor, Festivalul Fotografiei din România în China. Acest festival doreşte să promoveze arta fotografică din România în China, aşa cum am făcut eu în ultimii trei ani", a spus artistul fotograf, Ştefan Toth.

Pe fotografiile expuse la Institutul Cultural Român le priveşti şi nu te mai saturi. Parcă sunt clipe furate timpului şi imortalizate sau bucăţi rupte din realitate. Fotografiile vin din două lumi diferite şi exprimă sentimente, trăiri, emoţii aparte, dau răspunsuri unor lucruri şi conturează meditaţia. Ovidiu Dumitru Pop a spus că este convins că expoziţia comună a artiştilor fotografi din România şi China va avea un succes deosebit şi la Beijing. „Sunt pentru a treia oară în China şi chiar dacă nu scrie aici mă mândresc cu faptul că fotografiile realizate, aici, în China, mi-au adus primul premiu internaţional. Doamnelor şi domnilor şi dragi colegi fotografi, este o mare bucurie şi onoare pentru mine să mă aflu din nou în China. Bucuria este cu atât mai mare cu cât de această dată mă aflu aici datorită Institutului Cultural Român din Beijing, cu ocazia vernisajului expoziţiei comune a artiştilor fotografi din România şi China, intitulată România şi China pitorească. În opinia mea, expoziţia oferă publicului şi pasionaţilor fotografii artistice de excepţie care reliefează în paralel minunatele peisaje din cele două ţări. Dacă privim cu atenţie exponatele, observăm că ele ne oferă o serie de elemente comune cum ar fi figuri ale copiilor, femeilor, bărbaţilor şi bătrânilor din China. Lumina este un element important în aceste fotografii, care reuşesc să scoată şi mai mult în relief formele deosebite ale munţilor din cele două ţări. Sunt sigur că această expoziţie de artă fotografică de mare valoare artistică şi documentară va avea un succes deosebit şi în Beijing, respectiv va contribui la cunoaşterea celor două popoare prietene din România şi China."

La vernisajul expoziţiei de la Beijing au participat diplomaţi români, reprezentanţi ai Asociaţiei Fotografilor din China şi ai Societăţii Chineze de Fotografie, ai China Network Online, ai Asociaţiei de Prietenie China-România. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai mass-media, profesori şi studenţi de la facultăţile de arte din Beijing, românologi, studenţi români, rezidenţi români la Beijing, public larg. Vicepreşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din China, Luo Gengqian a spus că prin intermediul expoziţiilor reciproce România-China, fiecare parte a reuşit să o înţeleagă mai bine pe cealaltă. „Sunt foarte bucuros că, astăzi, am ocazia să particip la vernisajul expoziţiei România şi China pitorească. Activitatea organizată, astăzi, de Institutul Cultural Român de la Beijing este plină de semnificaţii. Prin intermediul expoziţiei de fotografie putem să cunoaştem mai bine arta fotografică din România, dar în acelaşi timp, prin intermediul acestei expoziţii de fotografie putem să cunoaştem mai bine situaţia actuală a societăţii româneşti. Fotografii români, Ştefan Toth şi Ovidiu Dumitru Pop sunt vechi prieteni ai asociaţiei noastre. În septembrie 2012, aceştia au fost în China, au vizitat Beijingul şi au avut ocazia să facă o vizită de cercetare, să facă fotografii în Beijing. Prin intermediul acestor fotografii am reuşit să vedem cum percep străinii ţara noastră. Prietenia dintre cele două popoare, român şi chinez, este o prietenie îndelungată şi cu tradiţie. Ne bucurăm că, în ultimii ani, relaţiile dintre cele două s-au adâncit. Prin intermediul expoziţiilor reciproce, fiecare parte a reuşit să o înţeleagă mai bine pe cealaltă. Sperăm ca, în continuare, mai mulţi fotografi români să ajungă în China, să cunoască minunata noastră ţară şi prin intermediul aparatului de fotografiat să spună povestea Chinei. De asemenea, sperăm ca în viitorul apropiat din ce în ce mai mulţi fotografi din China să ajungă în România şi să cunoască minunata dvs. ţară. Sperăm ca prin intermediul artei fotografice să ne înţelegem mai bine. Urez succes expoziţiei fotografice România şi China pitorească. De asemenea, doresc ca prietenia dintre popoarele noastre să fie una de durată."

„Fotografia ne scoate din capcana timpului. Ea ne ajută să-l transcendem", spune Cristian Balate. La fel sunt şi cele 100 de fotografii adunate în expoziţia „România şi China pitorească". Acestea ne fac să ne simţim parte a acelui loc şi, în acelaşi timp, să trăim adâncimea sentimentului surprins de fiecare artist în parte. Preşedintele Asociaţiei de Prietenie China -România, Wang Tieshan a spus că fotografiile sunt minunate şi că este o mare bucurie că Asociaţia Fotografilor din China a construit o legătură strânsă cu fotografi excelenţi din România.„Mă bucur foarte mult să particip, pentru a doua oară, la inaugurarea expoziţiei de fotografie. Acum câteva zile, din cauza transportului, exponatele nu erau încă aici. Astăzi, avem onoarea să le admirăm în sfârşit. Fotografiile sunt minunate şi reflectă, prin perspectiva distinctă a autorilor, detalii din viaţa popoarelor, din societate, precum şi din economia celor două ţări. Fotografiile ne-au impresionat foarte mult. Domnul Ştefan Toth este prietenul meu vechi. Acum 10 ani, am fost în satul natal al dânsului de lângă Oradea, în nord-vestul României, unde este graniţa României cu Ungaria. Am participat la o expoziţie de fotografie. Toate fotografiile au fost realizate de dânsul în cursul vizitei în China. Eram atunci însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Chinei în România. Acolo, l-am cunoscut pe domnul Toth. Mă bucur foarte mult să-l văd din nou în China. Este o mare bucurie că Asociaţia Fotografilor din China a construit o legătură strânsă cu fotografi excelenţi din România, cu asociaţia domnului Ştefan Toth. Mi-a spus dânsul că doreşte să organizeze un festival de fotografii despre România în China, ca să prezinte fotografii din România în China, cu scopul de a întări relaţiile bilaterale dintre cele două ţări. Sarcina Asociaţiei de Prietenie a Chinei cu România este promovarea relaţiilor şi a colaborării dintre ţările noastre. Am creat, deja, o legătură strânsă cu Institutul Cultural Român. Îi mulţumim domnului Ştefan Toth şi colegilor lui pentru că a adăugat încă o cărămidă la zidul prieteniei dintre China şi România. Mulţumim şi Asociaţiei Fotografilor din China pentru ajutorul oferit."

În septembrie 2014, la Bucureşti, a fost organizată expoziţia România şi China Pitorească, sub patronajul Ministerului Culturii din România, al Ambasadei R.P.Chineze în România şi al Asociaţiei Fotografilor din China, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China. În cadrul evenimentului, au fost expuse, de asemenea, 100 de fotografii realizate de creatorii din cele două ţări. De altfel, relaţiile bune pe care Ştefan Tóth şi Ovidiu Dumitru Pop le au cu Asociaţia Fotografilor din China, cu China Network Online, precum şi cu alte asociaţii şi societăţi ale fotografilor din China, pot pune bazele unor frumoase colaborări viitoare privind organizarea unor festivaluri de fotografie, expuneri comune, atât în România, cât şi în China. Experienţa celor doi artişti fotografi români cu partenerii chinezi, iniţierea unor parteneriate şi colaborări viitoare cu partea chineză, promovarea peisajelor, clădirilor şi tradiţiilor româneşti, la care se adaugă şi deplinul succes al expoziţiei în România, vor duce la mediatizarea domeniului fotografic românesc în China. (Felicia Nina Gherman)

Articolul poate fi citit la următorul Link: http://romanian.cri.cn/221/2016/01/08/1s166485.htm