- 26 April 2017 - 29 April 2017
- Etichete Cake Man Paul Neagu Art Cologne Antony Gormley Anish Kapoor Rachel Whiteread Tony Cragg
Galeria Ivan a fost selectată în cadrul secțiunii dedicate galeriilor tinere de artă contemporană, Neumarkt, în baza unui proiect unitar construit în jurul unui performance seminal al artistului Paul Neagu, intitulat „Cake Man”.
„Cake man” este o acțiune artistică cu dimensiune participatorie și implicare a publicului, de la început gândită de către Paul Neagu ca un ritual ce se poate desfășura în mai multe spații și etape temporale în același timp, în spiritul unei arte menite să transceadă domeniul fizic. De altfel, artistul însuși a reluat în numeroase rânduri acest eveniment interactiv, după premiera sa din 1971, când acesta s-a desfășurat simultan în spațiul galeriei Sigi Krauss din Londra în prezența lui Neagu și în atelierul din București, în prezența artistului și criticului Julian Mereuță.
Proiectul va recrea această acțiune în spațiul din Art Cologne, invitând vizitatorii să consume bucăți din „Omul prăjitură”, instalație comestibilă în forma unei siluete umane concepute de Paul Neagu, în ambianța lucrărilor artistului din acea perioadă - picturi, desene, fotografii și filmul „Cake Man” care documentează acțiunea din 1971. Prin acest reenactment performance, Galeria Ivan aduce în atenția publicului internațional un episod esențial din arta contemporană românească, prin practica conceptuală și experimentală dezvoltată de un artist român într-o perioadă a neoavangardelor artistice din anii 1960-1970.
Considerat unul dintre cei mai importanți artiști români, Paul Neagu a trăit și a lucrat la Londra din 1970 până la moartea sa în 2004. Practica sa artistică complexă combină și integrează performance, sculptură, desen, pictură, video și fotografie în interiorul viziunii sale originale, holistice și metafizice asupra artei. Artiști importanți, precum Antony Gormley, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Tony Cragg s-au numărat printre studenții său și au afirmat relevanța direcțiilor de explorare artistică deschise de Neagu. Lucrările sale se găsesc în multe colecții publice naționale și internaționale, printre care: Consiliul Artistic al Marii Britanii, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Modernă din Tokio, Muzeul de Artă din Philadelphia, The Scottish National Gallery of Modern Art, The Tate Gallery (Londra), Muzeul Victoria and Albert (Londra).