Prezența românească, la Târgul de carte de la Goteborg - prima zi

Prezenta romaneasca, la Targul de carte de la Goteborg - prima zi

Programul  prezențelor românești la Târgul internațional de carte de la Göteborg a fost deschis, la standul EUNIC,  de o discuție între scriitorii Gabriella Eftimie, Cecilia Hansson, și Radu Vancu pornind de la experiența comună a atelierului de traducere organizat de ICR Stockholm la Biskops Arnö, începând din 2008. Gabriela Eftime, și Radu Vancu au vorbit despre importanța acestui proiect pentru poezia contemporană din România. Antologiile româno-suedeze apărute și dezvoltarea unei rețele de poeți din cele două țări au fost amintite ca roade durabile ale atelierelor din Suedia. Cecilia Hansson a evocat avantajele unei comunicări nemijlocite între autori pentru actul traducerii. Un act necesar, pentru că, așa cum a remarcat Radu Vancu, „Nu există poezie în izolare”.


Următoarea întâlnire, inclusă în programul oficial de seminare al Târgului, i-a reunit pe Felicia Mărgineanu, autoare și antreprenoare socială din Suedia, pe Zandra Thuvesson, jurnalistă, și pe scriitorul Radu Vancu într-o dezbatere intitulată Conectat - un ghid despre oportunităţile mediilor sociale (virtuale). Felicia Mărgineanu a vorbit despre parcursul ei după succesul evenimentului pe care l-a creat la 17 ani, înaintea alegerilor desfășurate de acum șapte ani din Suedia, pe tema dreptului la vot și a implicării politice a tinerilor. Radu Vancu a evocat, la rândul său, contribuția sa la protestele desfășurate în 2017 în România.


În aceeași primă zi de târg, Gabriella Eftime și Radu Vancu și-au citit versurile pe scena dedicată poeziei, Rum för poesi, lecturile în română fiind urmate de versiunile în suedeză semnate de  Anna Hallberg.


Programul de la standul EUNIC a mai inclus o prelegere a lingvistului și romanistului Ingmar Söhrman, de la Universitatea din Göteborg despre cultura, istoria şi limba română,„de la Dracula la Carul cu Bere”, bazată pe experienţele şi călătoriile sale de studii în România, de-a lungul a 40 de ani.


Scriitoarea Cristina Andone a vorbit despre strategiile de atragere a copiilor către lectură și a accentuat importanța unei educații care să cultive flexibilitatea, în cadrul seminarului Muzica şi arta ca instrumente în literatura pentru copii, la care a participat, în programul oficial al Târgului, alături de autorii Piotr Socha (Polonia), Indrek Koff (Estonia), Truus Matti (Olanda) și Katti Hoflin (Suedia).