Palatul românesc din inima Londrei, una dintre atracțiile Festivalului de arhitectură „Open House”

Palatul romanesc din inima Londrei, una dintre atractiile Festivalului de arhitectura Open House

La finele acestei săptămâni, în zilele de 16 şi 17 septembrie 2017, somptuosul sediu al Institutului Cultural Român din Londra va fi inclus, alături de alte instituții publice și locuințe private din capitala britanică, în lista clădirilor remarcabile ce pot fi vizitate în cadrul Festivalului de arhitectură „Open House” („Porţi deschise”). Aceasta este cea de-a şaptea participare consecutivă a României la celebrul Festival, ce atrage anual sute de mii de vizitatori. Alături de palatul de la 1 Belgrave Square vor mai putea fi vizitate clădiri faimoase precum Parlamentul britanic, reşedinţa premierului din Downing Street 10, Whitehall, Wellington Arch, dar și multe imobile și apartamente private, unele premiate la mari concursuri de arhitectură.

Clădirea din Belgravia, „cartierul diplomatic” al Londrei, a intrat în patrimoniul României în anul 1937, servind pe rând ca sediu al ambasadei, ca reşedinţă a ambasadorului şi, din 2006, ca sediu al ICR Londra. Construit în stilul neoclasic la începutul secolului al XIX-lea, palatul oglindește maiestuozitatea zonei în care este poziţionat prin arhitectura clasică a exteriorului și eleganța aparte a încăperilor, fiind inclus în lista edificiilor de patrimoniu ale Marii Britanii.

Profitând de extraordinara vizibilitate pe care o oferă Festivalul, ICR Londra a invitat organizatorii proiectului RomâniIA Centenară să decoreze superbele interioare ale palatului cu câteva din costumele de patrimoniu prezentate la iniţiativa Cristinei Chiriac, fondatoarea brandului Flori de ie, alături de fotografii cu actriţa Laura Cosoi în port popular, realizate de Emanuel Zainea. În felul acesta, pe lângă arhitectura impozantă, sutele de britanici ce vor călca pragul ICR Londra vor avea parte de o iniţiere într-o importantă componentă a tradiţiilor româneşti.

Ca și la edițiile precedente, pe lângă turul ghidat, iubitorii de arhitectură vor putea afla mai multe despre trecutul clădirii și locuitorii ei, inclusiv câțiva iluștri diplomați români care au lucrat aici, dintr-o expoziție special creată pentru acest eveniment de către ICR Londra. La rândul lor, Cristina Chiriac, fotograful Emanuel Zainea şi actorul Kamil Lemieszewski vor explica celor prezenţi secretele costumului popular românesc, precum şi reverberaţiile lui în arta fotografică.


Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/