Întâlniri cu Alexandra Semenova, curatoare din Siberia rezidentă la Anaid Art Gallery

Institutul Cultural Român, Anaid Art Gallery și Universitatea Națională de Arte din București organizează în lunile octombrie – noiembrie 2011, în cadrul programului Russian – European Curatorial Exchange 2011 derulat de rețeaua EUNIC, rezidența curatoarei Alexandra Semenova în România. Rezidența îi oferă curatoarei din Rusia prilejul de a se întâlni cu artiști români și de a se familiariza cu specificul artelor vizuale contemporane din România. Alexandra Semenova susține, pe durata rezidenței, o serie de prezentări și va organiza o expoziție cu lucrările unor tineri artiști ruși.
Marți, 8 noiembrie 2011, de la ora 19.30, la Anaid Art Gallery (str. Slobozia 34), curatoarea Alexandra Semenova va susține o prezentare cu tema International Krasnoyarsk museum biennale of contemporary art. Pornind de la Bienala internațională de artă contemporană de la Krasnoiarsk, manifestare pe care o coordonează, Alexandra Semenova va vorbi despre situația artei contemporane din Rusia, interacțiunea dintre tendințele locale și cele globale în lumea artei contemporane și despre relația dintre granițele geografice și evoluțiile artistice actuale. Printre temele abordate vor figura și modurile în care un artist contemporan își poate transpune în realitate ideile originale, surprinzătoare și, uneori, costisitoare. Curatoarea va oferi, de asemenea, detalii despre modul în care artiștii români pot participa la Bienala de la Krasnoiask și despre ce i-ar putea motiva în acest demers.
În peisajul artelor din Rusia de astăzi există, conform descrierii oferite de Ana Semenova, și situații paradoxale: „Arta contemporană din Rusia se dezvoltă, în prezent, destul de bine: președintele se întâlnește cu artiști, curatori, critici de artă și directori ai instituțiilor de artă contemporană; curatori străini faimoși sunt invitați să organizeze evenimente de artă contemporană la Moscova și în restul Rusiei; există fundații care sprijină și finanțează evenimente de artă contemporană. Uneori, lucrurile arată straniu: grupuri artistice (precum «Voina» [Război]) pot fi întemnițate și, în același timp, să primească un premiu de stat pentru artă contemporană (…)"

În intervalul 14-25 noiembrie 2011, Alexandra Semenova va prezenta la Universitatea Națională de Arte din București, în cadrul cursurilor de muzeografie, Muzeul de Artă Contemporană din Krasnoiarsk și modul în care acesta s-a transformat din muzeu dedicat cultului lui Lenin într-o instituție care susține arta contemporană.
Joi, 24 noiembrie 2011, de la ora 19.30, la Anaid Art Gallery va avea loc vernisajul expoziției pregătite de Alexandra Semenova în cadrul rezidenței sale în România: Siberia – The Place To Hide Away.

Alexandra Semenova, doctorand în filosofie, conduce departamentul curatorial al Muzeului de Artă Contemporană din Krasnoiarsk. Absolventă a Departamentului de artă și cultură al Universității Federale Siberiene în 2006, Alexandra Semenova s-a remarcat atât prin proiectele curatoriate, cât și prin activitatea publicistică. În 2010 a fost distinsă cu premiul pentru critică de artă acordat de Fundația Mihail Prohorov. Bienala internațională de artă contemporană de la Krasnoiarsk, organizată pentru prima oară în 1995, este cea mai veche manifestare de profil din Rusia.

În cadrul programului EUNIC Russian – European Curatorial Exchange 2011, în paralel cu rezidența din România, se desfășoară rezidențe curatoriale în Austria, Franța Germania, Marea Britanie și Suedia. Proiectele aflate acum în desfășurare vor fi reunite într-o expoziție la Moscova, în 2012.

Prin programul RUSSIAN – EUROPEAN CURATORIAL EXCHANGE 2011, EUNIC își propune să susțină tânăra generație de curatori implicată în dezvoltarea și modernizarea centrelor expoziționale, bienalelor și instituțiilor artistice din Rusia. Alături de dimensiunea formativă, programul prilejuiește contacte ale curatorilor și instituțiilor de profil din Rusia cu potențiali parteneri din ţările Uniunii Europene.

Informații suplimentare:
www.icr.ro/bucuresti/evenimente/proiect-eunic-pentru-rusia-curatoare-din-siberia-la-anaid-art-gallery.html