Institutul Cultural Român a organizat în perioada 31 mai – 10 iunie 2013, la sediul Comitetului Economic și Social European din Bruxelles, o expoziţie de grup dedicată industriilor creative din România, în particular designului contemporan de produs şi bijuterii. Expoziţia a constituit o premieră la Bruxelles, fiind prima dedicată design-ului de bijuterii şi de obiecte, şi a constat într-o selecţie diversă de produse, demonstrând versatilitatea creativităţii românești, incluzând exponate de la zona de inspiraţie tradiţională până la materialele şi tehnologiile moderne ale designului de interior.
Expoziţia a fost organizată de DGCE – Serviciul Cooperări cu Instituţii Europene şi ICR Bruxelles, în colaborare cu Bucharest Design Center – platformă de promovare a designului românesc de produs, care a generat, în doar un an de la lansare, o vizibilitate fără precedent unei industrii creative care poate transforma definitiv procesul de concepere și de consum al unui produs în România – şi AUTOR – platformă dedicată promovării și susținerii designului românesc de bijuterie contemporană, organizatoare a târgului bianual de bijuterie, primul și cel mai mare eveniment de acest gen din România.
Bijuteriile care au fost expuse sintetizează mișcarea bijuteriei contemporare din România: o deschidere către organic, geometric, conceptual, popular sau spiritual, materiale și forme atipice lucrate cu tehnici noi sau tradiționale. Pentru evenimentul de la Bruxelles, Platforma AUTOR a realizat o selecție de lucrări ale unora dintre cei mai reprezentativi artiști pe care îi susține: Andra Lupu, Carla Szabo, Doru Dumitrescu, Lidia Puica, Mihaela Ivana, Raluca Buzura și Romana Țopescu.
Designerii și studiourile de design 201 Design Studio, Izzi Design (Constantin Alupoaiei), Alexe Popescu, Justin Baroncea, Anca Trestian și Alina Turdean, Anca Fetcu, YaU Concept, 11 am Architects, Atelier A4, mOyO (Iulian Mosu), arhiDOT Design, Agnes Lukacs, Nuca Studio (Robert Marin) sunt unii dintre cei mai activi designeri de produs ai momentului şi au fost selectați de BDC pentru a participa cu obiecte la expoziția de la Bruxelles. Obiecte realizate din materiale reciclate, obiecte cu multiple funcționalități, obiecte de decor futuriste sau obiecte inspirate din stilistica brâncuşiană sunt doar câteva exemple ale produselor de design românesc prezentate.
Compania de produse software CS Vision a realizat pentru această expoziție o masa cu ecran tactil prin intermediul careia au fost prezentate exponatele si alte produse de design românesc.
La vernisajul expoziţiei din 31 mai 2013 au fost prezenți designerii Bardas Ioana, Fetcu Anca–Manuela, Oana Tudoran, Raluca Buzura şi Andra Lupu, reprezentand platformele BDC si AUTOR.
Alexandra Cârstea, Șef Serviciu Cooperări cu Instituții Europene, prezentă la vernisajul expoziției a adăugat: “Industriile creative pot fi incluse cu succes in brandingul național . Elementele tradiționale românești au fost îmbinate cu elementele designului contemporan și astfel am prezentat la Bruxelles o selecție de produse de design românesc care ne poate reprezenta cu succes oriunde în lume.
Institutul Cultural Român și întreaga echipă care a făcut posibilă această expoziție a susținut acest proiect nu numai prin prisma evidentă a promovării culturii și creativității românești în afara granițelor, dar și prin prisma economică de care România trebuie să țină cont atunci când vine vorba de industriile creative și de contribuția acestora la bugetul statului.
De asemenea, între 28-29 mai a avut loc la Beijing Global Services Forum. Înainte de deschiderea forumului, au fost publicate date care demonstrează, pe lânga evolutia pozitiva a sectorului creativ, chiar si pe timp de criza, si faptul ca exportul bunurilor si serviciilor din acest sector a inregistrat un record in 2011. Sectoarele principale au fost cele care au vizat produsele de design interior, moda și bijuteria, adică exact o parte din produsele românești cu care am venit la Bruxelles, în cadrul Comisiei de industrii creative și mutații industriale.”
Din partea CESE, a luat cuvantul co-presedintele institutiei, dl. Patrizio Pesci. Una din gazdele evenimentului a fost dl. Pol Liemans, sef de unitate al Comisiei Consultative pentru Mutații Industriale. Confederația Sindicală Națională Meridian, reprezentată de domnul Dumitru Fornea, raportor CESE , a susținut acest proiect inițiat de Institutul Cultural Român, subliniind încă o dată importanța sectorului industriilor creative românești.