165 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE
„La 24 ianuarie 2024 aniversăm 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, eveniment istoric fundamental pentru națiunea română.
Ziua de 24 ianuarie, declarată sărbătoare națională prin Legea nr. 171/2014, marchează una dintre cele mai importante realizări ale României moderne, ce a permis o evoluție accelerată a țării pe calea dezvoltării și a modernizării.
Unirea Principatelor Române, primul moment al afirmării românilor ca națiune și al racordării sale la „spiritul european”, precum și primul pas pentru înfăptuirea statului național unitar român, a fost rezultatul eforturilor și al sacrificiilor unor generații de oameni politici și cărturari care au inclus, încă din programele pașoptiste, idealul Unirii Moldovei și Țării Românești.
Unirea de la 1859 semnifică un act de înaltă voință politică și de solidaritate națională, ce se constituie într-un îndemn către generațiile prezente și viitoare la păstrarea și cultivarea unei conștiințe a unității naționale și la dezvoltarea unei acțiuni vizionare a elitelor. Astăzi, mesajul actului Unirii Principatelor Române se regăsește în dorința națională de a aparține la spațiul comunitar european și nord-atlantic.”
Accademia di Romania in Roma sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezentând publicului italian, prin intermediul paginii sale de Facebook, un film despre un important artefact aparținând colecțiilor de patrimoniu modern ale MNIR: Setul cu pistoale de duel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Setul cu pistoale de duel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza
(https://www.youtube.com/watch?v=dSnqwf1g_-E)
Setul cu pistoale de duel a fost un cadou primit de Alexandru Ioan Cuza de la împăratul Franței, Napoleon al III-lea.
Cel mai probabil setul de pistoale i-a fost dăruit de către suveranul francez în 1859, după momentul dublei alegeri, tocmai ca simbol al recunoașterii actului săvârșit în zilele de 5 şi 24 ianuarie. Unirea Principatelor române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al Țării Românești, a fost posibilă și ca urmare a sprijinului constant oferit de Franța și de împăratul Napoleon al III-lea.
Plauzibil este însă şi scenariul potrivit căruia ele au fost oferite lui Cuza în 1862, în momentul sosirii la București a misiunii militare franceze condusă de Eugene Lamy, sau în 1864, atunci când a fost făcută o importantă comandă de arme în Franţa, pentru înzestrarea armatei române.
Setul, care conține 11 piese, a fost lucrată la renumitul atelier Gastinne-Renette din Paris, una dintre cele mai de seamă armurării franceze.
Cutia de formă dreptunghiulară, lucrată din lemn de abanos, cu motive florale, are gravată pe capac monograma lui Alexandru Ioan Cuza şi stema Franţei (de unde reiese faptul că a fost realizată special pentru domnitorul român, în urma unei solicitări oficiale).
Stema Principatelor și și sigla atelierului sunt brodate, cu auriu, pe căptușeala interioară. Cele două pistoale de duel sunt lucrate din lemn de abanos şi metal. Țevile sunt metalice, cu ornamentații cu motive florale, la fel ca si mânerele care sunt din lemn de abanos. Mânerele au și ornamentații aurite. Pe mâner au imprimată monograma domnitorului Cuza şi coroana princiară. Pe țeavă este inscripționat numele atelierului.
Dincolo de importanţa istorică, trusa are o valoare artistică şi de colecţie remarcabile, datorită materialelor folosite, a modului deosebit în care a fost lucrată şi a rarităţii sale. Trebuie să mai avem în vedere şi prestigiul atelierului Gastinne-Renette (creat în 1812 şi având perioada de glorie în timpul lui Napoleon al III-lea, când a onorat numeroase comenzi venite din partea Curţii imperiale).