„Voice of the People / Jurnal de război”, proiect expozițional colectiv la Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, împreună cu Muzeul Janco-Dada și cu Institutul Francez din Tel Aviv machează, în contextul împlinirii unui an de la atacurile teroriste asupra așezărilor israeliene din apropierea Fâșiei Gaza, din 7 octombrie 2023, organizează proiectul expozițional colectiv „Voice of the People / Jurnal de război”. Proiectul îi are ca autori pe membrii coloniei de artiști înființată în localitatea Ein Hod din Israel de Marcel Iancu, pictor, arhitect și eseist născut în România.

Expoziția se desfășoară între 1 octombrie și 20 noiembrie 2024, la galeriile din Tel Aviv ale celor două institute culturale, român și francez, cu vernisaj luni, 8 octombrie 2024, ora 18.00, la Institutul Cultural Român, precum și la ora 19.30, la Institutul Francez.

Extins treptat, proiectul a mai fost prezentat în noiembrie 2023 la Muzeul Janco-Dada și la Galerial Bastion din Timișoara, la începutul anului 2024, ICR inițiind aducerea expoziției colective la Tel Aviv, la un an de la evenimentele tragice din 7 octombrie 2023.

„A trecut un an de la atacul din data de 7 octombrie care a lăsat Israelul uluit, însângerat și fără cuvinte în fața ororilor petrecute. Primele zile după atac au fost caracterizate de paralizie, tăcere și dificultăți în a găsi cuvinte capabile să exprime magnitudinea durerii și a șocului. Astfel, aproape imediat, a luat naștere o mișcare vizuală puternică și extinsă. În doar câteva zile, rețelele de socializare au fost inundate de lucrări care făceau referire și în același timp constituiau o reacție la evenimente în timp real. Multitudinea de reacții din partea artiștilor, ilustratorilor, graficienilor și a altor creatori a început ca o burniță care s-a transformat rapid într-o ploaie torențială”, evocă, în textul curatorial, Nitsan Shuval Abiri, curatorul expoziției.

La începutul lui noiembrie 2023, în cadrul Muzeul Janco-Dada din Ein Hod – ce are ca scop păstrarea moștenirii artistice a mișcării dadaiste – s-a decis inițierea unui apel către artiști. La comemorarea unui an de la acel moment, organizatorii au ales să prezinte o varietate de lucrări, „care au devenit, ulterior, instrumente pentru adaptare, procesare și vindecare”, potrivit textului curatorial. „Arta este adesea folosită, de artiști și spectatori deopotrivă, ca o modalitate de transformare a unei situații imposibile și de neînțeles, servind ca un instrument de introspecție ce permite o imagine vie și o documentare emoționantă a unei perioade date.”

Unul dintre artiștii expozanți este Adi Dreamer, supraviețuitoarea evenimentului din kibuțul Re'im din 7 octombrie, a cărei lucrare murală, „Re’im Casa Mea”, realizată în primele 24 de ore de la atac, are ca subiect corespondența din grupul de WhatsApp al kibuțului Re'im ce a avut loc exact în ziua tragediei.