- 28 March 2024
- Tags Icr Icr londra Oana tamas
Institutul Cultural Român de la Londra susține participarea regizoarei Oana Tămaș, cu spectacolul de teatru radiofonic Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte - Note de regie, la Festivalul de teatru radiofonic UK International Radio Drama Festival (RDF), desfășurat la Canterbury între 25 și 29 martie 2024. Festivalul oferă publicului din Marea Britanie oportunitatea de a asculta drame audio în alte limbi, însoțite de traduceri ale scenariului în limba engleză.
La ediția din 2024 a festivalului, cu tema The Accomplishment of Many Years, producători, artiști și public general vor petrece o săptămână în compania producțiilor de teatru radiofonic, participând la numeroase seminarii și ateliere.
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte – Note de regie este o audiodramă documentară, care comemorează zece ani de la trecerea în neființă a regizoarei române de teatru Mona Marian (17 august 1961 – 16 septembrie 2013). Piesa are la bază un colaj de texte – note de regie ale spectacolului cu același nume, montat în anul 1995, la Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napoca și corespondența personală a regizoarei, din perioada ei în calitate de manager al Teatrului de Păpuși Puck și în timpul bolii incurabile care i-a pus capăt vieții la doar 52 de ani.
Mona Marian, cunoscută sub numele de Mona Chirilă, a fost unul dintre cei mai importanți regizori de teatru români. Cariera ei destul de scurtă, dar intensă, s-a concentrat pe două genuri – commedia dell’arte și teatru de păpuși și marionete sau de figuri, așa cum îi plăcea ei să-l numească.
Punerea în scenă a piesei Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte a fost o adaptare a unui basm popular românesc scris de Petre Ispirescu, în care basmul propriu-zis se îmbină cu cântecele tradiționale, incantații și bocete, iar textul este completat de o muzică originală, interpretată la instrumente tradiționale de suflat și percuție. Audiodrama încearcă să urmărească notele regizoarei și să le juxtapună cu note din viața ei personală.
Texte de Mona Marian. Interpretat de Alexandra Caras. Regia Delia Gavlițchi și Oana Tămaș. Scenariul Ana Cucu Popescu. Selecție texte de Dana Vartic. Ilustrație muzicală de Corina Sârbu. Direcția tehnică de Rodica Tulbure. O producție Puppet Media în parteneriat cu Radio Cluj.
De asemenea, în cadrul UK International Radio Drama Festival de la Canterbury mai participă și spectacolele:
· Modestia este Artă/ Modesty is Art, producător: Andreea Ciacîru
· Povestea Curceubului/ The story of the Rainbow, producător: Alina Fabri
· The Line, producător: Raluca Grumazescu, producție Portable Theatre Timisoara
· Langholzfeld, producător: Oana Cristea Grigorescu, producție Radio Romania
· To The Battle, producător: Oana Cristea Grigorescu, producție Radio Romania
· The Audition, producător: Jenny Gherpelli, co-producție: The Synchromesh Group 2, Italia / Albania / România / Ukraina / Georgia / Irlanda
· Stai să termin capitolul / Let me finish the chapter, producător: Roxana-Maria Plesa
· Lydia, producător: Justin Treadwell, producție Chalk Roots Theatre, UK/Romania
Programul complet al festivalului poate fi consultat AICI Radio Drama Festival